Naslovna / Zdravlje

12 suptilnih signala koji vam poručuju da ste možda trudni

Priredio/la: J. M.|14:00 - 06. 05. 2021.

Odjednom vam stalno curi nos, smejete se i 15 minuta kasnije ste u suzama, ubeđeni ste da ste „zakačili“ neku infekciju… Čestitamo, možda čekate bebu!

Telo može veoma rano da vam „kaže“ da ste u drugom stanju Foto: Shuttertstock

Nešto „čudno“ vam se dešava, ali vam ne pada na pamet trudnoća, pa zato niste ni uradili brzi test, niti otišli kod ginekologa… Mnoge žene pak, iako su kod kuće uradile test – sumnjaju u taj rezultat. Pa, pre nego odete kod ginekologa kako bi jedino pouzdano potvrdile trudnoću, obratite pažnju i na ove suptilne signale koje vam daje telo, a koji mogu da ukažu na to da očekujete bebu. Jer, činjenica je da hormonske promene počinju da se javljaju u ženskom telu samo sekund nakon oplodnje jajne ćelije.

Bol u grudima

Jedan od glavnih znakova trudnoće je da se mlečne žlezde povećavaju i počinju da bole. U oko 20% budućih majki ovaj simptom se javlja nedelju dana nakon začeća, jer se povećava koncentracija hormona progesterona, prolaktina i humanog horionskog gonadotrofina (hormona koji proizvodi rastući embrion). Takođe, stimuliše se rast žlezdanog tkiva. Oticanje, osetljivost i promene izgleda dojki takođe su znaci trudnoće. Areole (pigmentno područje oko bradavice) mogu još potamneti. To je zbog povećanja aktivnosti ćelija koje proizvode pigment melanin.

Umor

Ko bi pomislio, ali samo nedelju dana nakon začeća možda ćete se osećati fizički i mentalno iscrpljeno. Sve ovo je zbog povećanja nivoa hormona progesterona, naglog pada šećera u krvi, smanjenja krvnog pritiska i povećanja obima krvi koja cirkuliše u telu. Još jedan razlog zbog kojeg se možete osećati umornom je česta nesanica. Prema istraživanju, gotovo 80% trudnica se žali na probleme sa spavanjem i to na početku trudnoće.

Zapušen nos

Jedan od najneočekivanijih znakova trudnoće je curenje iz nosa! Dramatično povećana količina krvi koja cirkuliše telom dovodi do otoka nosnih prolaza i, kao rezultat, do začepljenja nosa. Pored toga, hormonske fluktuacije takođe utiču na pojavu simptoma – prema lekarima, kijavica se često javlja i kod adolescenata tokom puberteta. Opet – zbog hormona.

Vrtoglavica

Vrtoglavica tokom trudnoće, kao i mnoge druge stvari, može biti povezana sa hormonalnim promenama i povećanim volumenom krvi. Nažalost, u ovom slučaju ste nemoćni, to je prirodno i normalno. Ali, ako je vrtoglavica uzrokovana niskim krvnim pritiskom, lezite na levu stranu i stavite noge na jastuk. Prema rečima lekara, ovaj položaj značajno smanjuje neugodnost usled vrtoglavice. Ako je vrtoglavica praćena pojačanim znojenjem i dugo niste jeli, možda imate hipoglikemiju (nedostatak glukoze u krvi). U ovom slučaju morate popiti voćni sok i nešto pojesti. Odmah!

Lagano krvarenje

Naravno, odsustvo menstruacije je jedan od glavnih znakova trudnoće. Međutim, pojava slabog krvarenja takođe može biti znak da ste trudni. Krvarenje se javlja desetog do četrnaestog dana nakon začeća. Oplođeno jaje ulazi u matericu i, kako bi se tamo sigurno „usidrilo“, ide duboko u epitelne ćelije. Ponekad ovo uzrokuje mikroskopska oštećenja na zidovima materice, što uzrokuje blago krvarenje i bolove u donjem delu stomaka. Ovaj simptom se javlja kod oko 30% žena. Mnogi ljudi brkaju implantacijsko krvarenje sa menstruacijom, ali ono nije tako obilno.

Grčevi slični onima kod PMS-a

Tokom menstruacije grčevi u donjem stomaku završe se obično oko trećeg dana, a kod buduće majke mogu trajati mnogo duže – nekoliko nedelja. Kako materica počinje da se širi, mnoge žene imaju grčeve u donjem delu stomaka, sa obe strane, ili samo sa jedne. Ovi grčevi dakle nisu oni predmenstrualni, već su uzrokovani trudnoćom. Dakle nećete „dobiti“ menstruaciju – trudni ste! Čestitamo!

Povećano stvaranje gasova

Krivac za gasove u veoma ranoj trudnoći je opet, visok nivo hormona progesterona, koji opušta mišiće tela – uključujući i creva. Probava se usporava i varenje hrane sada traje mnogo duže. Ovo stvara gasove u crevima, što dovodi do nadimanja i podrigivanja. Povećana proizvodnja gasova javlja se i u kasnoj trudnoći, kada uvećana materica počinje da pritiska trbušnu šupljinu. Izbegavajte hranu kao što su brokoli, pasulj, grašak, kupus…

Promene raspoloženja

Smejete se, a petnaest minuta kasnije ste u suzama? Promene raspoloženja, naravno, ne moraju nužno da ukazuju na trudnoću, ali su jedan od znakova. Opet – krivi su hormoni, odnosno, česte promene nivoa hormona estrogena i progesterona u krvi. A tu je i umor koji smo već pomenuli, pa trudnice često plaču i jer su preumorne. Jače i češće promene raspoloženja javljaju se u prvom tromesečju, ali mnoge žene ih doživljavaju tokom cele trudnoće. Zbog toga se žena do kraja trudnoće umara ne toliko fizički koliko mentalno. U ovom slučaju, lekari savetuju šetnje, meditaciju, druženja… Šta god da vam prija.

Čest odlazak u toalet

Mnoge žene često trče u toalet zbog stalne potrebe za pražnjenjem bešike. To je zato što čak i malo povećana materica pritiska bešiku. Po pravilu se to nastavlja tokom svih devet meseci. Mnoge žene u trudnoći, čak i onoj ranoj počinju da pate i od zatvora. Kao i povećana proizvodnja gasova, ovo je zbog dramatično rastućih nivoa progesterona.

Gađenje prema omiljenoj hrani

Miris ribe ne možete da podnesete, a obožavate je, a samo pogled na dimljenu kobasicu izaziva mučninu? Neke žene već na početku trudnoće prestaju da jedu svoju omiljenu hranu. Stručnjaci se slažu da je za to kriv humani horionski gonadotrofin (hormon koga proizvodi rastući embrion).

Leukoreja (beličasti sekret)

Leukoreja, ili pojava beličastog sekreta iz vagine potpuno je normalna tokom trudnoće. Nivo estrogena raste, a protok krvi u vagini se povećava, pa leukoreja postaje intenzivnija i gusta. Mnoge devojke ovaj iscedak pogrešno smatraju simptomom infekcije. Prema ginekolozima, zapravo je leukoreja odbacivanje mrtvih ćelija iz vagine i grlića materice. Lekari se slažu da je leukoreja tokom trudnoće čak i korisna, jer štiti rodni kanal od infekcija i pomaže u održavanju ravnoteže mikroflore u vagini. Međutim, ako je pražnjenje neprijatne, žute ili zelene boje, a prati ga svrab, obavezno posetite lekara.

Povišena temperatura

Dramatično povećan obim cirkulišuće krvi, odnosno povećan volumen krvi koji je kod trudnica normalan, ubrzava metabolizam za oko 20%. Zbog ovoga, telesna temperatura raste na trideset sedam stepeni (u proseku) – i to se dešava gotovo odmah nakon začeća. Ako dve nedelje nakon ovulacije primetite da imate stalno temperaturu od 37 sprepeni, verovatno ste trudni (ovo je jedan od prvih znakova trudnoće).

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo