Naslovna / Zdravlje

Znate li šta je AFib dijeta i kojoj kategoriji kardioloških pacijenata se preporučuje?

Piše: E. K.|15:20 - 25. 10. 2020.

Atrijalna fibrilacija (Afib) je stanje koje uzrokuje nepravilan rad srca. Pogoršavaju je određene namirnice, kofein i alkohol, dok dijeta koja jača srca pomaže u kontrolisanju ove aritmije i ublažavanju simptoma

zdrava hrana

Maslinovo ulje je najvažniji sastojak mediteranske ishrane Foto: Shutterstock

AFib je vrsta aritmije koja pogađa gornje komore srca. Ovaj poremećaj srčanog ritma je obično povezan sa srčanom slabošću, oboljenjima srčanih zalistaka, šećernom i koronarnom bolešću, povišenim krvnim pritiskom… Atrijalna fibrilacija sama po sebi nije životno opasno stanje, ali se smatra opasnom zato što povećava rizik od moždanog udara, stvaranja krvnih ugrušaka i srčane insuficijencije.

U najčešće faktore rizika za razvoj atrijalne fibrilacije spadaju:

  • Prekomerna težina
  • Dijabetes
  • Hipertenzija (visok krvni pritisak)
  • Pušenje
  • Konzumiranje alkohola
  • Opstruktivna apnea (zastoji u disanju u snu)
  • Visok holesterol
  • Porodična istorija AFib

Mediteranska dijeta i maslinovo ulje dobro čine srcu

Američko udruženje kardiologa preporučuje pacijentima sa atrijalnom fibrilacijom da jedu hranu sa malo zasićenih masti, trans masti, soli i holesterola. Studija iz 2017. godine pokazala je da ishrana bogata voćem, povrćem i integralnim žitaricama može smanjiti gojaznost i hipertenziju. Kako su ovo faktori rizika za AFib, takve mere ishrane mogu preduprediti nastanak ove aritmije.
Takođe postoje dokazi koji ukazuju na to da mediteranska dijeta može pomoći u smanjenju rizika od AFib. Osim toga, prema studiji iz 2014, maslinovo ulje je najkorisniji deo dijete.

Pravilnom ishranom smanjuje se rizik od komplikacija

Jelovnik pacijenata koji imaju atrijalnu fibrilaciju, ali i svih osoba koje su izložene većem riziku od ovog stanja, treba da obiluje sezonskim povrćem, svežim voćem i maslinovim uljem. Njima se preporučuju posna mesa, mahom piletina i ćuretina, plava riba, integralne žitarice, mahunarke, orasi i semenke, jaja, obrano mleko, mladi sir… Šećer, industrijske namirnice, masno, prženo i pohovano meso, mesne prerađevine, ugljene hidrate i industrijske proizvode najbolje je da zaborave.

Kofein i energetska pića, pa čak i umeren unos alkohola, mogu da pogoršaju AFib, pa ih treba izbegavati.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo