Naslovna / Zdravlje

Biološki lekovi – značajan napredak u tretmanu psorijaznog artritisa

Priredio/la: D.T.|14:30 - 10. 04. 2022.

Stručnjaci naglašavaju i značaj zdrave telesne težine pri lečenju psorijaznog artritisa. Studija iz 2018. navodi da pacijenti s viškom kilograma, u 60 odsto slučajeva, slabije reaguju na biološke lekove

Lekovi mogu da modifikuju naš imunološki odgovor Foto: Shutterstock

Psorijazni artritis je oblik artritisa koji se javlja kod pacijenta koji već imaju psorijazu kože i noktiju. Radi se o upalnoj reumatskoj bolesti koja se leči nesteroidnim antiinflamatornim lekovima, antireumaticima ili biološkom terapijom. U svetu je sve više novih i naprednih lekova, koji se upotrebljavaju kod lečenja psorijaznog artritisa.

Psorijazni artritis je hronično oboljenje, kombinacija bolesti kože, psorijaze i upale zglobova, artritisa. Pacijenti imaju crvene, pečate na koži koja je suva, ove kožne promene su najizraženije na laktovima i zglobovima prstiju, ali i kolenima, temenu glave, pupku.

Ciljevi terapije

Smatra se da će jedna trećina pacijenata koji imaju psorijazu, razviti i psorijazni artritis, koji se najčešće dijagnostikuje između 30 . i 50. godine života.

Simptomi bolesti mogu biti blagi i postepeni, ili jaki i iznenadni. Terapija je usmerena na smanjenje bola, otoka i omogućavanje normalnog funkcionisanja zglobova. U poslednjih nekoliko godina američka Agencija za hranu i lekove je odobrila nekoliko novih biloških medikamenata za lečenje ove bolesti (tofacitinib, golimumab, guselkumab i abatacept).

Lekovi koji se ispituju

Naučnici trenutno ispituju nekoliko vrsta lekova za lečenje psorijaznog artritisa, neki su u završnoj fazi kliničkog ispitivanja i biće pacijentima dostupni za nekoliko godina, poput (bimekizmab, netakimab, upadacitinim). Svi ovi lekovi imaju za cilj da biloški modifikuju naš prirodni imunološki odgovor.

Dodatna moguća terapija psorijaznog artritisa

Pacijentima su na raspolaganju i drugi tretmani u lečenju psorijaznog artritisa, kao što su UV zraci koji utiču na citokine, izazivače bolesti. Jača se i uloga vitamin D kao veoma važnog za lečenje.

Stručnjaci naglašavaju i značaj zdrave telesne težine pri lečenju psorijaznog artritisa. Studija iz 2018. navodi da pacijenti s viškom kilograma, u 60 odsto slučajeva, slabije reaguju na biološke lekove.

Psihoterapija je, kako se smatra, dobra kod pacijenata koji imaju dodatne bolesti. Od pomoći može biti i akupunktura, koja je prema studiji iz prošle godine, bila veoma efikasna kao sredstvo ublažavanja simptoma psorijaznog artritisa.

Nema jedinstvenog tretmana za sve pacijente, a sve umnogome zavisi od specifičnog stanja svakog pacijenta. Stručnjaci tvrde, da istraživanja novih bioloških vrsta lekova, daju dobre rezultate i otvaraju nove, bolje mogućnosti, za sve bolesne od psorijaznog artritisa.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo