Naslovna / Zdravlje

Trigliceridi su masti o kojima bi trebalo da znamo 7 najvažnijih činjenica

Priredio/la: S. M.|16:58 - 07. 03. 2022.

Nivo triglicerida smatra se važnom merom zdravlja srca, a kada vrednosti ovih masti postanu visoke, javlja se rizik od brojnih oboljenja

trigliceridi Trigliceridi su najčešća vrsta masti u telu Foto: Shutterstock

Trigliceridi, pored visokog holesterola, nalaze se na vrhu liste „krivaca“ za srčane bolesti, u stvari, smatraju se važnom merom zdravlja srca. Prema definiciji, trigliceridi su vrsta masti (lipida) koja se nalazi u našoj krvi. Kada jedemo, naše telo sve kalorije, koje ne treba odmah da iskoristi,  pretvara u trigliceride, koji se skladište u našim masnim ćelijama. Kasnije, hormoni oslobađaju trigliceride između obroka.  I holesterol i trigliceridi su masti u krvi, a kada nivoi ovih lipida postanu previsoki, mogu da povećaju rizik od srčanog i moždanog udara.

Trigliceridi su najčešća vrsta masti u telu

Trigliceridi su najčešća vrsta masti u telu. Organizam dobija većinu triglicerida iz hrane koju jedemo, ali naše telo takođe može da proizvodi trigliceride. Ako redovno hranom unosimo više kalorija nego što sagorevamo, posebno iz hrane bogate ugljenim hidratima, verovatno će nivo triglecireda biti visok, odnosno hipertrigliceridemiju. Dakle, trigliciredi su izuzetni važni za zdravlje čoveka, a ovo je 7 najbitnijih činjenica o trigliceridima koje bi trebalo da znamo.

1. Alkohol ima veliki uticaj na nivo triglicerida – Uobičajeni razlog za visoke trigliceride je ishrana bogata mastima i prekomerni unos alkohola. Preporučuje se da ljudi sa visokim trigliceridima unose samo umerene količine alkohola, ili čak nikako, u nekim slučajevima. Alkohol može snažno da utiče na nivo triglicerida, jer ima mnogo kalorija i šećera.

2. Dijabetes može da utiče na nivo triglicerida – Visoki trigliceridi mogu da budu povezani sa visokim šećerom u krvi. Povišen nivo triglicerida i visok nivo šećera u krvi povezani su sa metaboličkim sindromom – predijabetesom i dijabetesom tipa 2. Ukoliko imate visok krvni pritisak, visok šećer u krvi, višak masnoće oko struka, visok holesterol i visok nivo triglicerida, i to sve istovremeno, lekari smatraju da je reč o metaboličkom sindromu, koji povećava rizik od srčanih oboljenja i moždanog udara.

3. Zdrav način života snižava trigliceride – Ovo pravilo važi u svim slučajevima, koji se tiču zdravlja, ali, može se desiti da, iako vodite zdrav način života ipak imate visoke trigliceride. Slično kao i nivo holesterola, i nivo triglicerida se može sniziti zdravom i hranljivom ishranom i redovnim vežbanjem. Nekada ni zdrav život neće biti dovoljan da se nivo triglicerida dovede na prihvatljiv nivo, posebno u slučajevima ako osoba ima genetsku predispoziciju za visok nivo triglicerida. Takože, jetra može prekomerno da proizvodi trigliceride, a u toma slučaju može da bude indikovana terapija lekovima.

4. Povišen nivo triglicerida može da poveća rizik od srčanih bolesti – Visoki trigliceridi mogu da doprinesu očvršćavanju arterija ili zadebljanju arterijskih zidova. Postoji sve veći broj dokaza koji podržavaju činjenicu da su povišeni trigliceridi povezani sa rizikom od kardiovaskularnih bolesti, nezavisno od nivoa „lošeg“ holesterola.

5. Visok nivo triglicerida može da bude znak drugih zdravstvenih problema – Visoki trigliceridi mogu da budu povezani sa gojaznošću, niskim nivoom hormona štitne žlezde i problemima sa jetrom ili bubrezima, kao što je nealkoholna masna bolest jetre, inače, vodeći uzrok u zastoju funkcionisanja jetre.

6. Određeni lekovi mogu da povećaju nivo triglicerida – Neke pilule za kontrolu rađanja, steroidi, lekovi za HIV i beta-blokatori takođe mogu da povećaju nivo triglicerida. U nekim slučajevima, lekar će možda moći da propiše drugi lek, ukoliko trenutna terapija utiče na nivo vaših triglicerida.

7. Trigliceridi mogu da oštete i pankreas – Studija objavljena u januaru 2020. ukazuje na to da trigliceridi mogu da igraju važnu ulogu u svim vrstama stanja povezanih sa aterosklerozom, kao što su koronarne arterijske bolesti, moždani udar, srčani udar, baš kao i holesterol. Studija je takođe otkrila da veoma visoki nivoi triglicerida mogu da oštete pankreas, a mogu čak izazvati i poremećaj stanja kože.

Ne dozvolite da vas ove činjenice obeshrabre

Dobra vest je da lekar može lako da proveri nivo triglicerida pomoću jednostavnog testa krvi, a promene u načinu života mogu i te kako da spuste vrednosti ovih asnoća. Kako trigliceridi veoma zavise od ishrane, hrana sa niskim sadržajem masti može da bude dovoljna za normalizaciju nivoa triglicerida za neke ljude. Dakle, promene u ishrani, više fizičke  aktivnosti i gubitak težine mogu da dovedu do prilično drastičnog smanjenja triglicerida. A ako te promene nisu dovoljne, lekovi mogu da pomognu da normalizujete vrednosti triglicerida.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo