Naslovna / Zdravlje

6 razloga zbog kojih jezik postaje beo i načini lečenja ovog stanja

Priredio/la: M. M. |17:00 - 08. 11. 2021.

Ukoliko belina na jeziku ne nestane u roku od nedelju dana i pravi nepijatan bol tako da osoba otežano pije, jede ili govori, potrebno je odmah se javiti lekaru

beli jezik- simptomi U većini slučajeva, jezik može da izgleda belo iz potpuno benignih razloga Foto: Shutterstock

„Beli jezik“ je najčešće posledica loše oralne higijene. Jezik ima prilično ujednačen izgled – ružičast je, sa tankom beličastom prevlakom i bez ikakvih pukotina ili gnojnih promena. Na zdravom jeziku mogu da se vide i sitne izbočine na vrhu zbog kojih izgleda grubo. One su su poznate kao papile i sadrže receptore čula ukusa i senzore temperature.

Na šta ukazuju promene na jeziku

Ali ponekad, jezik može da izgleda malo drugačije nego što je uobičajeno. Na primer, ako izgleda belije nego inače, to može da bude signal da postoji veći problem. U većini slučajeva, jezik može da izgleda belo iz potpuno benignih razloga. Možda ste dehidrirani ili ste preskočili nekoliko dana četkanje jezika. Ali, deblje bele mrlje mogu biti znak infekcije ili, u retkim slučajevima, rak usta ili usne duplje.

Šta je tačno „beli jezik“?

Ne izgledaju svi beli jezici potpuno isto. Ponekad beli jezik može izgledati kao gusta, bela obloga koja ostaje na mestu čak i nakon četkanja. U drugom slučaju može da formira tanku šaru, nalik čipki. Belina može pokriti ceo jezik, samo zadnji deo jezika, ili se može pojaviti u obliku kvrga ili mrlja.

Kada jezik ima izražen beli izgled, mogu se primetiti i drugi oralni simptomi. Prema istraživanju Cleveland Clinic, beli jezik može biti udružen sa lošim ukusom u ustima, lošim zadahom ili crvenilom. Neprijatan zadah ili loš ukus u ustima se obično povezuju sa belim jezikom zbog podignutih papila, navode iz Cleveland Clinic. Te podignute mrlje stvaraju veću površinu za nakupljanje hrane, plaka i bakterija u ustima, što dovodi do ovih neprijatnih simptoma.

Šta je uzrok pojave belog jezika?

Baš kao što svaki beli jezik ne izgleda potpuno isto, ni uzrok ove pojave nije uvek isti. Postoje različiti razlozi zbog kojih se javljaju bele lezije na jeziku. Mogu da se jave od nečeg prilično benignog i uobičajenog, do ozbiljnijeg i potencijalno opasnog razloga, navodi stomatolog Michael Nguyen, specijalista parodontologije iz klinike Mid-Peninsula Dental Specialists u Kaliforniji.

U većini slučajeva, beli jezik nastaje kada se bakterije, hrana i mrtve ćelije kože zarobe između papila na površini jezika. To uzrokuje da se papile obično male, i koje liče na nizove, nabreknu i naprave bele promene na jeziku. Ponekad te papile mogu da postanu toliko velike da daju smeđi ili crnkasti izgled, prema istraživanju Brigham and Women’s Division of Oral Medicine and Dentistry. Ova vrsta nakupljanja na jeziku je uglavnom asimptomatska (osim belog izgleda) i može se otkloniti stomatološkim intervencijama i higijensko-dijetetskim režimom ishrane, kao što je unos više vode ili smanjenje količine kofeina koji se unosi u organizam.

Ali, iza pojave belog jezika mogu stajati i drugi uzroci. Navodimo još šest razloga zbog kojih jezik može da ima beličastu boju – i kako je najbolje da rešite te probleme.

Povreda jezika

Uobičajeno je da se ugrizete ili opečete jezik i to može da bude bolno i da dovede do pojave belog tkiva, navode stomatolozi. Takođe, može da se primeti belo tkivo oko nedavno urađenog pirsinga na jeziku. „Geografski jezik“ je jezik sa sjajnim, crvenim mrljama sa belim ili svetlim granicama oko ivica povrede. To je normalan deo procesa zarastanja dok se na jeziku ponovo obnavljaju receptori za čulo ukusa.

Generalno, povreda jezika će se zaceliti u roku od nedelju do nedelju i po dana. Treba da se izbegavaju supstance koje iritiraju poput vruće, začinjene ili kisele hrane i pića, da bi proces lečenja bio uspešan. Ako je nedavno probušen jezik, antibakterijske vodica za ispiranje usta takođe pomažu u borbi protiv rasta bakterija u području pirsinga, navode sa Cleveland Clinic.

Leukoplakija

Leukoplakija je stanje kada se na jeziku pojavljuju debele bele mrlje. Ali, razlika između ovih debelih belih mrlja i drugih belih mrlja je u tome što se ove debele ne mogu trljati ili dijagnostikovati kao bolest, prema Academy of Oral and Maxillofacial Pathology. Važno je blagovremeno dijagnostikovati i lečiti leukoplakiju. Tokom vremena, određeni procenat lezija može da se transformiše u oralni rak. Da bi dijagnostikovao leukoplakiju, oralni hirurg će uraditi biopsiju bele izrasline kako bi bio siguran da nema kancerogenih ćelija. Promene koje se vide u biopsiji pod mikroskopom mogu da utvrde da li je leukoplakija „epitelna atipija” ili „epitelna displazija” – od kojih je poslednja rangirana kao blaga, umerena ili teška.

Sa epitelnom atipijom i blagim slučajevima epitelne displazije, stomatolozi će imati pažljiviji pristup. Prati će promene i predložiti promene u načinu života (kao što je prestanak pušenja). U umerenim ili teškim slučajevima, verovatno će stomatolog predložiti uklanjanje belih mrlja odstranjivanjem pomoću skalpela, elektrokauterizacijom, primenom tečnog azota ili laserskom operacijom, navode iz AOMP. Ponekad, čak i nakon uklanjanja, leukoplakija može da se vrati i onda mora ponovo da se ukloni.

Oralni Lichen planus

Lichen planus je benigno stanje koje može da ima uticaj na jezik ili unutrašnjost usta, a ponekad i na oboje. Ovo je hronično upalno stanje, što znači da nije uzrokovano infekcijom ili životnim navikama. Kada se Lichen planus pojavi u ustima, može da ima dva oblika. Retikularni lichen planus se obično pojavljuje kao beli uzorak nalik čipki, a erozivni Lichen planus se karakteriše erozijama u ustima koje su osetljive ili bolne. Nijedna vrsta nije zarazna.

Ne postoji lek za Lichen planus. Lečenje se uglavnom sprovodi  na ublažavanje bolnih simptoma. Ova terapija uključuje ​​kortikosteroidne tablete i sredstva za ispiranje usta za ublažavanje bolova. Plus se preporučuju promene u načinu života kao što je nežno pranje zuba običnom pastom za zube i izbegavanje duvana, alkohola i začinjene hrane, navode stručnjaci sa Mayo Clinic.

Oralna kandidijaza

Oralna kandidijaza, poznatija kao oralni drozd je gljivična infekcija koja se javlja u ustima, Može da se pojavi kao kremasto-bele lezije na jeziku ili unutrašnjoj strani obraza. Uzrokovana je prekomernim rastom gljivičnog organizma nalik kvascu, Candida albicans, koji je prirodno prisutan na koži i u ustima. Ova gljivica takođe može izazvati vaginalne gljivične infekcije kod žena.

Iako svako ima gljivice koje žive u ili na telu, infekcija gljivicama je najčešća kod imunokompromitovanih ljudi, poput onih koji žive sa HIV/AIDS, dijabetesom ili rakom. Takođe se javlja kod osoba koje puše, imaju suva usta ili nose proteze, navodi američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti. Lekari obično propisuju antifungalne lekove za slučajeve oralne kandidijaze.  Infekcija može prilično brzo da nestane kada se lek koristi, ali i konzumiranje jogurta ili izbegavanja kvasca, može da leči ili spreči oralnu kandidijazu.

Sifilis

Sifilis je polno prenosiva bakterijska infekcija koja može da ostavi oralne lezije u nekoliko oblasti, uključujući jezik, usne i vrh usta. Prema CDC, bezbolne lezije se obično pojavljuju oko 21 dan nakon rizičnog seksualnog odnosa i imaju čvrst, okrugao izgled. Ako postoji sumnja da je beli jezik povezan sa sifilisom, važno je odmah krenuti sa lečenjem. U zavisnosti od stadijuma infekcije, jedna ili više injekcija antibiotika će ubiti bakteriju i sprečiti dalje oštećenje, poručuju stručnajci iz CDC.

Rak usne duplje

Ako postoje bele mrlje na jeziku, oralni rak je još jedna od mogućnosti, posebno ako postoji istorija rizičnih ponašanja poput pušenja ili žvakanja duvana. Između ostalih faktora, genetska predispozicija za rak, redovna konzumacija alkohola ili infekcija humanim papiloma virusom (HPV) takođe mogu da povećaju rizik, navodi American Cancer Society. Uz pregled i biopsiju, stomatolog može utvrditi da li imate rak usta. Nakon toga, operacija je najčešća opcija lečenja. U zavisnosti od stadijuma raka može da se razmotri i dodatno zračenje ili kombinacija zračenja i hemoterapije.

Kada treba da se obratite lekaru zbog belog jezika?

Često beli jezik može da se leči kod kuće, uz dobru oralnu higijenu. Međutim, ako belina ne nestane u roku od nedelju dana, pravi nepijatan bol tako da osoba otežano pije, jede ili govori, ili ako se pojave i drugi zabrinjavajući simptomi kao što je temperatura, odmah se obratite svom zubaru ili lekaru opšte prakse. Prilikom pregleda, stomatolog može da napravi snimak visoke rezolucije kako bi dijagnostikovao osnovni uzrok problema i pratio sve promene tokom vremena.

Kako može da se prevenira beli jezik?

Ponekad ne može baš ništa da spreči pojavu belog jezika. Ali, može da se izbegne najverovatniji razlog, a to je loša oralna higijena. Evo liste najboljih saveta za održavanje zdravih usta, i samim tim, sprečavanje bilo kakvih čudnih promena boje jezika tokom života, prema CDC:

  • Koristite pastu za zube sa fluorom i pijte fluorisanu vodu
  • Perite zube dva puta dnevno i svakodnevno čistite koncem između zuba
  • Posetite svog zubara jednom godišnje – čak i ako nosite proteze
  • Ne koristite duvanske proizvode i ograničite upotrebu alkohola
  • Ako imate dijabetes, radite na kontroli bolesti
  • Izbegavajte lekove koji izazivaju suva usta; ako to nije moguće, unosite puno vode i koristite žvakaće gume bez šećera
  • Obratite se stomatologu što pre ako primetite bilo kakve iznenadne promene u ustima.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo