Naslovna / Zdravlje

Šta nam otkriva boja jezika: Nijanse koje upozoravaju na dijabetes, srce, lošu cirkulaciju…

Priredio/la: I. V. |15:00 - 12. 06. 2024.

Boja jezika može da nas upozori da imamo lošu cirkulaciju, problem sa srcem, da se razvio dijabetes, da nam nedostaje određeni vitamin ili imamo neki digestivni problem

boja jezika Promene u boji jezika najčešće ukazuju na osnovni zdravstveni problem kao što je infekcija Foto: Shutterstock

Različita boja jezika ukazuje na niz zdravstvenih problema. Normalan jezik je ružičaste boje sa tankim belim premazom, a nijansa ružičaste može biti svetla ili tamna. Promene u boji jezika najčešće ukazuju na osnovni zdravstveni problem kao što je infekcija. Na primer, plavi jezik može ukazivati na nedostatak kiseonika u krvi ili ekcem.

Šta nam govori boja i tekstura jezika?

Zdrav jezik ima mnogo papila na vrhu i sa strane. Papile su male, mesnate izbočine koje daju vrhu jezika grubu teksturu. Osnovni zdravstveni problemi mogu da ofarbaju“ jezik u različite boje. Neki od ovih problema nestaju sami od sebe, dok drugi zahtevaju lečenje.

Osnovni zdravstveni problemi mogu da „ofarbaju“ jezik u različite boje Foto: Shutterstock

Beo jezik
Ako jezik počinje da bledi i razvije bele mrlje, to može da bude posledica gljivične infekcije, kao što je oralni drozd. Oralni drozd može da bude bolan i uzrokuje stvaranje debelih, belih ili crvenih mrlja na jeziku. Obično je ovo stanje praćeno problemom sa gutanjem.

Drugi mogući uzrok belog jezika je leukoplakija – stanje koje uzrokuje stvaranje belih mrlja ili plakova na jeziku, a često je rezultat pušenja. Takođe, jezik postaje beo i zbog lihen planusa. Lihen planus je vrsta osipa, benigno hronično upalno  stanje koje može da ima uticaj na jezik ili unutrašnjost usta, a ponekad i na oboje. Nije uzrokovan infekcijom ili životnim navikama.

Crn jezik
Nagomilavanje keratina može da dovesti do toga da jezik pocrni. Keratin je protein koji se nalazi u koži, kosi i noktima. Prema Genetic and Rare Diseases Information Center, nakupljanje keratina može da dovede do toga da jezik postane crn i dlakav, a nagomilavanje može da bude posledica:

  • loša oralna higijena
  • lekovi, kao što su neki antibiotici
  • upotreba duvana
  • radioterapija
  • konzumiranje tamnih tečnosti, kao što su kafa ili crni čaj, takođe mogu da izazovu da jezik pocrni
  • u retkim slučajevima, crni jezik je rezultat ozbiljnijeg zdravstvenog stanja, kao što je dijabetes ili HIV.

Ljubičasti jezik
Jezik može da postane ljubičast usled loše cirkulacije krvi ili srčanog stanja. Takođe, ljubičasti jezik takođe može da bude znak Kawasaki bolesti. To je retko, ali ozbiljno stanje koje izaziva upalu krvnih sudova.

Crveni jezik
Jezik takođe može postati crven i kvrgav, što može da ukazuje na nedostatak vitamina B ili šarlah. Alternativno, ove promene mogu da se jave kao deo alergijske reakcije na lek ili hranu. Crveni, kvrgav jezik takođe može da ukaže na glositis – upalu jezika. U retkim slučajevima, to je još jedan znak Kawasaki bolesti. Lekari ovakvo stanje nazivaju i „jagodičast jezik”.

Sivi jezik 
Prema National Organization for Rare Disorders, stanje koje se zove „geografski jezik” može da  izazove stvaranje sivkasto-belih mrlja na jeziku. Zatim se između ovih tačaka razvijaju bele linije, tako da jezik izgleda kao mapa. Ekcem takođe može da izazove ovu promenu boje. Studija iz 2017. koja je uključivala 200 ljudi sa ekcemom, pokazala je da je 43,5 odsto učesnika imalo siv ili bled jezik.

Žuta
Žutilo na jeziku obično je posledica razvoja velikog broja bakterija. Loša oralna higijena i suva usta mogu da dovedu do prekomernog razmnožavanja bakterija na jeziku. Takođe, jezik može da postane žut pre nego što postane crn i dlakav. Ovo se dešava kada papile rastu i zarobljavaju bakterije na površini jezika. U retkim slučajevima, ozbiljnija zdravstvena stanja uzrokuju žutu boju jezika. Studija iz 2019. godine pokazuje da žuti jezik može da bude znak dijabetesa. Drugi mogući uzrok je žutica.

Narandžasti jezik 
Kada jezik postane narandžast, isti faktori koji dovode do žute boje mogu da budu odgovorni za žutu nijasu, kao što su loša oralna higijena ili suva usta. Određeni antibiotici i hrana takođe mogu da pretvore jezik u narandžastu boju, kao što su oni koji su bogati beta karotenom – jedinjenje koje šargarepi daje boju.

Zeleni jezik
Jezik može da postane zelen zbog nakupljanja bakterija, a uzroci mogu da budu isti kao kod žutog ili belog jezika. U nekim slučajevima se razvija „krzneni ili dlakavi” premaz.

Plavi jezik 
Plava nijansa na jeziku može da ukaže na nedostatak kiseonika u krvi, i to može da bude rezultat:

  • nedostataka kiseonika iz pluća
  • poremećaja krvi
  • bolesti krvnih sudova
  • oboljenje bubrega
  • nizak nivo kiseonika u krvi je ozbiljan i zahteva hitnu medicinsku pomoć.

Ekcem je još jedan mogući uzrok plavog jezika.

Kada treba otići na lekarski pregled?

Lekari navode da su neke blage promene boje jezika bezopasne. Na primer, boja jezika može da se promeni kada popijemo čašu crnog vina. Međutim, savet je da se na lekarski pregled ode kada promene u boji, obliku ili veličini jezika traju duže od nekoliko dana. Takođe, sve promene na omotaču jezika mogu da ukažu na infekciju i mogu da zahtevaju lečenje.Brže hodanje pomaže u sagorevanju više kalorija, poboljšava kardiovaskularnu kondiciju i podiže raspoloženje. U ovom tekstu, istražićemo sve prednosti povećanja brzine hodanja i pružiti savete kako to postepeno postići na zdrav i efikasan način.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo