Naslovna / Zdravlje

Jagodičast jezik uzrokuje 5 stanja i za svako je potreban drugačiji tretman

Priredio/la: I. V. |15:00 - 04. 04. 2023.

Jako crven, otečen jezik sa sitnim kvržicama, koje ga čine hrapavim, istovremeno je bolan i prilično nadražen i bolan, i otežava ishranu i govor

jagodičast jezik Jagodičast jezik je prilično nadražen i bolan, otežava ishranu, pa i govor Foto: Shutterstock

Jagodičast jezik je termin koji se koristi za stanje jezika kada postane jako crven, otečen, sa sitnim bobicama/kvržicama, nalik onim na jagodama. Jezik je u ovom stanju prilično nadražen i bolan, otežava ishranu i govor, a ukoliko se osnovno stanje ne leči, mogu da se jave komplikacije opasne po život.

Zašto jezik postaje jagodičast?

Nekoliko stanja i bolesti može da bude uzrok nastanka jagodičastog jezika. Otkrivanje i upozavanje svakog mogućeg uzroka i njegovih jedinstvenih simptoma olakšava i lekaru i pacijentu da shvate zašto je jezik postao uvećan i hrapav, odnosno jagodičast. Uzroci za ovakvo stanje jezika su:

Kavasakijeva bolest – Kavasaki ili Kavasakijeva bolest je stanje, koje obično pogađa decu i uzrokuje upalu određenih arterija. Ovo oboljenje može da izazoce crvene oči, visoku temperaturu, osip po koži, ljušćenje kože…

Šarlah – Šarlah je bakterijska infekcija izazvana Streptococcus bakterijom, koja može da se razvije kada se upala grla ne leči pravilno. Najčešće pogađa decu uzrasta od 5 do 15 godina. Simptomi šarlaha su crveni osip, koji pokriva veći deo tela,  svetlo crvena područja u naborima kože, zajapureno lice, posebno na regiji obraza, visoka temperatura,  upala grla i glavobolja.

Alergija na hranu ili lekove – Alergijske reakcije izazivaju upalu, zbog čega jezik osobe, koja ima alergiju može da postane jagodičast. Antihistaminici pomažu u smanjenju simptoma alergijske reakcije.

Sindrom toksičnog šoka – Sindrom toksičnog šoka je retka komplikacija, koja se dovodi u vezu sa  upotrebom tampona i nazalne gaze. Obično je uzrokovan infekcijom bakterijom Staphylococcus aureus, ali, takođe može da bude uzrokovan istom bakterijskom vrstom Streptococcus bakterija grupe A, koja izaziva šarlah. Osim jagodičastog jezika, sindrom toksičnog šoka izaziva visoku  temperaturu, glavobolju, upalu grla, bolove, mučninu, povraćanje i dijareju. Svaka sumnja na ovaj sindrom zahteva hitnu medicinsku pomoć jer ovo stanje može da bude opasno po život ako se osoba ne leči.

Nedostatk vitamina B12 – Nedostatak vitamina B12 može izazvati pojavu jagodastog jezika. Ostali simptomi nedostatka ovog vitamina su umor, slabost, problemi sa pamćenjem, problemi sa ravnotežom, utrnulost ili peckanje.

Kakve komplikacije može da izazove nelečeno stanje, koje uzrokuje jagodičast jezik?

Ukoliko jezik postane oteče, bolan i hrapav potrebno je da prvo lekar dijagnostikuje osnovno stanje. Neka stanja, koja izazivaju jagodičast jezik u početku nisu uvek teška. Na primer, kvrgav jezik uzrokovan nedostatkom vitamina B12 prilično lako se tretira. Druga stanja pak mogu da budu ozbiljnija jer sindrom toksičnog šoka i određene alergije mogu da budu opasne po život.

Teška akutna alergijska reakcija naziva se anafilaksa, koja može da se pretvori u anafilaktički šok. Ostali simptomi su:

  • oticanje lica i grla
  • teškoće sa disanjem
  • bol u grudima
  • ubrzan rad srca
  • nizak krvni pritisak.

Osim ovih, po život opasnih komplikacija, može da se desi da čovek sa oteženo jede ili da se često ugrize za jezik.

Koji tretmani se primenjuju za hrapav jezik?

Lečenje jagodičastog jezika obično zavisi od osnovnog uzroka. Kada dijagnoza ukazuje na:

Kavasakijevu bolest doktori smatraju da aspirin pomaže u smanjenju upale arterija. Intravenska primena proteina, koji podržava imuni sistem, pomaže u smanjenju rizika od oštećenja arterija.
Šarlah se leči antibiotskom terapijom.
Sindrom toksičnog šoka leči se antibioticima, intravenskim tečnostima i drugim lekovima za stabilizaciju krvnog pritiska.
Alergije, odnosno anafilaktički šok obično se leči injekcijom epinefrina, intravenoznog glukokortikoida i intravenoznog antihistaminika.
Nedostatak vitamina B12 reguliše se suplementima, promenama u ishrani ili eventualno injekcijama vitamina, koje mogu da pomognu u rešavanju bilo kakvog nedostatka.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo