Naslovna / Zdravlje

Glaukom zatvorenog ugla intenzivno povećava očni pritisak

Priredio/la: S. M.|17:00 - 26. 12. 2021.

Glaukom zatvorenog ugla nekad se tretira kao hitno medicinsko stanje kako bi se sačuvao optički nerv od oštećenja

glaukom Rano otkrivanje bolest najbolji je način da se sačuva vid Foto: Shutterstock

Glaukom pripada grupi očnih bolesti koje uzrokuju oštećenje optičkog nerva u zadnjem delu oka čiji je zadatak da olakšava komunikaciju između oka i mozga. Uovom slučaju oštećenje optičkog nerva je nepovratno. Glaukom se označava i kao „kradljivac vida“ i to ime nosi sa dobrim razlogom, jer ako se ne kontroliše, može da dovede do gubitka vida.

Glaukom izaziva brzo oštećenje oka

Rano otkrivanje bolesti najbolji je način da se sačuva vid. Oftalmolozi preporučuju rutinski skrining tokom godišnjeg pregleda očiju. Postoji više vrsta ove bolesti, a glaukom zatvorenog ugla je posebno razarajući. Glaukom zatvorenog ugla, ponekad, može izazvati veoma brzo i intenzivno povećanje očnog pritiska i na kraju, oštećenje oka.

Kada je potrebna hitna medicinska intervencija?

Glaukom zatvorenog ulga, poznat i kao glaukom uskog ugla, nastaje kada je ugao između šarenice i rožnjače preuzak ili potpuno zatvoren, i na taj način blokira područje drenaže oka. Zato oko nije u stanju da se osobodi naglomilane tečnosti i očni pritisak naglo raste. Ovaj tip ređi je od glaukoma otvorenog ugla, ali je verovatno opasniji jer može dovesti do „napada“, i blokirati drenažu oka. Zbog toga se glaukom zatvorenog ugla, ponekada, tretira kao hitno medicinsko stanje.

Glaukom može biti akutan ili hroničan

Primarni glaukom zatvorenog ugla uzrokovan je prirodnim sužavanjem ugla u oku, dok je sekundarni, uzrokovan koegzistirajućim stanjem koje utiče na ugao oka i dovodi do zatvaranja. Akutni glaukom zatvorenog ugla izaziva iznenadno i izuzetno visoko povećanje očnog pritiska. Pa se zove i napad glaukoma zatvorenog ugla. Taj visok pritisak obično je povezan sa simptomima, kao što su crvenilo očiju, zamagljen vid, jaka bol u oku ili glavi, mučnina i povraćanje. Ova vrsta akutnog glaukoma zatvorenog ugla zahteva hitnu medicinsku pomoć , kako bi se snizio očni pritisak i sačuvao optički nerv od oštećenja.

Brzo širenje zenice

Često akutni napad sa zatvaranjem ugla nema vidljiv uzrok. Jedan potencijalni okidač jeste zenica koja se brzo širi. Ako se epizoda zatvorenog ugla spontano povuče, u pitanju je intermitentni glaukomom zatvorenog ugla. Savet je da uoliko primetite bilo koji simptom, zatražite lekarsku pomoć.

Hronični glaukom zatvorenog ugla najčešće  je posledica učestalih nelečenih prethodnih stanja. Ne izaziva iznenadni i jak napad, jer očni pritisak polako raste. Ovo stanje, može nastati posle akutnog napada zatvaranja ugla. S druge strane, očno sočivo se uvećava starenjem i nekada može da zatvori ugao drenaže, unutar oka.

Hronični glaukom zatvorenog ugla obično je asimptomatski, dok ne dođe do značajnog gubitka vida, slično kao kod glaukoma otvorenog ugla. Kod nekih pacijenata se javlja crvenilo očiju, nelagodnost, zamagljen vid ili glavobolja.

Sekundarni glaukom zatvorenog ugla

Sekundarni glaukom zatvorenog ugla uzrokovan je nekim zdravstvenim stanjima. I akutni i hronični glaukom zatvorenog ugla, mogu imati sekundarne uzroke. Pojedina zdravstvena stanja mogu izazvati ozbiljnu upalu u oku. Dijabetička retinopatija i abnormalni rast krvnih sudova, takođe mogu prouzrokovati da se ugao suzi i na kraju zatvori. Povrede oka i operacije koje dovode do ožiljaka, mogu na kraju zatvoriti ugao i dovesti do zatvorenog ugla.

Faktori rizika za glaukom zatvorenog ugla

Faktori rizika obično su poznije godine, ženski pol, porodična istorija i dalekovidost. Takođe je i katarakta jedan od faktora rizika jer, usled pojave katarakte sočivo zauzima više prostora i slabi drenažu oka. Istina je da su starenje i genetika dva najbitnija faktora za nastanak bolesti. Gonioskopija je dijagnostička metoda, putem koje se može utvrditi da li je pacijent u riziku. Lekar primenjuje kapi za utrnulost oka, pa postavlja specijalno kontaktno sočivo na vrh oka. Stručnjak na taj način može izbliza, proceniti drenažni sistem i ugao šarenice, i utvrditi da li je očni ugao uzak,što je faktor rizika za nastanak glaukoma zatvorenog ugla.

Uzak ugao ne znači i glaukom

Uzak ugao nije znak koji može s velikom verovatnoćom potvrditi nastanak bolesti. Fondacija za istraživanje glaukoma, tvrdi da će samo 1 od 10 do 20 osoba sa uskim uglom zaista i dobiti bolest. Bitno je, ipak, da pacijent zna da postoji mogućnost da dobije bolest i da zato redovno krontroliše vid.

Kako se leči glaukom zatvorenog ugla

Akutni glaukom zatvorenog ugla zahteva hitan tretman. To su obično kapi za oči nakon čega sledi laserska procedura, kako bi se smanjio očni pritisak. I u slučaju brze intervencije napad glaukoma zatvorenog ugla, može oštetiti nerv i povećati rizik od ponovnog zatvaranja. Hronični oblik bolesti zatvorenog ugla se leči slično kao i kod otvorenog ugla, pomoću kapi za oči, laserskim tretmanom i operacijom, u zavisnosti od težine stanja.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo