Naslovna / Ishrana

5 jesenjih namirnica koje čuvaju zdravlje očiju i dobar vid

Priredio/la: J. M.|11:00 - 10. 10. 2021.

Jesen je sezona mnogih namirnica koje su neophodne za očuvanje opšteg zdravlja, pa i zdravlja očiju, a ove su najbolje

namirnice za bolji vid Vitamini A, C, E i cink posebno su korisni za oči Foto: Shutterstock

Jedna od najboljih stvari koje možete učiniti za svoj vid i dugoročno zdravlje očiju je da unosite uravnoteženu ishranu sa visokim sadržajem voća i povrća i niskim sadržajem zasićenih masti i šećera. Konkretno, vitamini A, C, E i cink posebno su korisni za oči. Naravno, najbolji način za očuvanje zdravlja očiju je godišnji pregled kod očnog lekara radi provere vida, ali i radi preventive ili bar ranog otkrivanja ozbiljnih bolesti poput dijabetesa, autoimunih poremećaja i određenih vrsta raka, koji se mogu otkriti pregledom oka. A jesen je sezona mnogih namirnica koje su neophodne za očuvanje opšteg zdravlja, pa i zdravlja očiju. Evo nekih preporuka stručnjaka šta treba da se nađe na meniju ove sezone.

Kelj

Sada je sezona kelja, lisnatog zelenog povrća koje sadrži hranljive materije poput luteina i zeaksantina. Oba ova antioksidansa nalaze se u visokim koncentracijama u makuli, središtu retine koja je odgovorna za ono što vidimo direktno ispred sebe. Telo prirodno ne proizvodi sve ove hranljive materije koje su mu potrebne, pa je važno da ih uzamamo kroz hranu. Konzumiranje puno lisnatog zelenog povrća poput kelja ili spanaća pomaže u zaštiti vida i smanjuje rizik od katarakte i makularne degeneracije.

Šargarepa

Šargarepe ima tokom cele godine, a postoji mnogo istine u onome što „znaju i ptice na grani“ – šargarepa je dobra za vid!
Šargarepa sadrži mnogo vitamina A koji pomaže u zaštiti površine oka i neophodan je za borbu protiv suvog oka i održavanju dobrog vida. Vitamin A takođe igra ulogu u smanjenju rizika od gubitka vida zbog makularne degeneracije i katarakte.

Paprika

Iako su i paprike dostupne tokom cele godine, vrh sezone je upravo sada, na jesen. Paprike jarkih boja pomažu u održavanju površine očiju zdravom i smanjuju rizik od starosne makularne degeneracije. Samo jedna činija paprike obezbeđuje 100 odsto preporučene dnevne vrednosti vitamina A i C. Osim toga, paprika je bez masti, niskokalorična i sadrži 3 grama vlakana po činiji.

Bundeva

Bundeva je jesenja namirnica koji sadrži hranljive materije za oči, uključujući vitamine A, C i E, cink, vlakna, lutein i zeaksantin. Ovi mikronutrijenti pomažu u borbi protiv starosne makularne degeneracije, sindroma suvog oka i katarakte.

Tikvice

Tikvica je bogata luteinom i zeaksantinom, vitaminom C, vitaminom E, cinkom. Hrana puna cinka može pomoći u sprečavanju katarakte. Takođe tikvica sadrži i mangan, kalijum i magnezijum. Pored toga što štiti oči, tikvica je dobra i za održavanje telesne težine i nivoa holesterola u krvi. Tikvice sadrže dosta antioksidansa, posebno karotenoida poput luteina, zeaksantina i beta-karotena, koji je takođe doabr za zdravlje očiju.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo