Naslovna / Ishrana

Tikvice jačaju imunitet i poboljšavaju vid, a možete ih napraviti i na ova 4 načina

Priredio/la: M.R.|11:00 - 17. 07. 2021.

Tikvice spadaju u niskokalorične namirnice veoma bogate vitaminom A, a posebno se preporučuju muškarcima 

tikvice- jačaju imunitet- bolji vid- vitamin A Pustite mašti na volju u kombinaciji namirnica i načina za pripremu tikvica Foto: Shutterstock

Tikvice smatramo povrćem, ali se po botaničkoj klasifikaciji svrstavaju u voće. Zajedno sa dinjom i krastavcima, tikvica pripada porodici Cucurbitaceae i kod nas je najzastupljenija svetlo zelena sorta, dok se širom sveta više konzumiraju i žuta i tamno zelena. Tikvice spadaju u niskokalorične namirnice sa visokim nivoom vitamina A, a u 225 grama kuvanih tikvica prosečna količina vitamina i minerala koje sadrži zadovoljavaju do 20 odsto dnevnih preporučenih količina.

Tikvice utiču na bolji vid, varenje, i dobar su izbor za dijetalne režime ishrane

Bogate su andioksidantima kojih ima najviše u kori, a sadrže i manje količine gvožđa, kalcijuma, cinka kao i vitamine B grupe. Najbogatije su vitaminom A što utiče na imunitet i poboljšanje vida, a ako svakodnevno konzumirate tikvice, unećete do 40 odsto dnevnih preporučenih količina ovog vitamina. Bogate su vodom i vlaknima što značajno utiče na bolje varenje, sprečavanje zatvora i bolju pokretljivost creva, utičući pritom na smanjenje zapaljenskih procesa u njima, pa i na razvijanje inflamatornih bolesti.

Dosta vlakana je značajno i za bolju regulaciju nivoa šećera u krvi kao i zdravije srce, a obiluju i luteinom, zeaksantinom, vitaminom K i magnezijumom koji pomažu u jačanju kostiju. Neka istraživanja su pokazala da ekstrakti semenki tikvica mogu da pomognu u ograničavanju hiperplazije prostate, koja reflektuje urinarne probleme i seksualnu disfunkciju kod muškaraca, a da ekstrakti kore od tikvica mogu da utiču na stabiliji nivo hormona štitne žlezde. Tikvice su nezaobilazni deo svih redukcijskih režima ishrane zbog malo kalorija, a dosta vode i rastvorljivih vlakana.

Lake za kombinovanje i pripremu, sirove ili termički obrađene

Za pripremu tikvica vam je potrebno relativno malo vremena, a ako ih kuvate, pečete ili grilujete, za to vam ne treba više od desetak minuta. Takođe ih možete i sirove dodati u salatu, pridružiti drugom kuvanom povrću ili zapeći u rerni, lagano propržiti na maslinovom ulju, jesti pohovane, izrendane dodati kao prilog palačinkama, mafinima ili kroketima od krompira. U nekim delovima sveta cvet tikvice važi za egzotični delikates i služi se kao prilog jelima svež ili pržen.

Evo još nekih predloga kako brzo i relativno lako od tikvica možete da pripremite ukusne i što je najvažnije, niskokalorične obroke.

Potaž od tikvica i šargapere

Potrebno:

  • 2 veće tikvica
  • 1 šargarepa
  • 1 glavica crnog luka
  • maslinovo ulje
  • 2 čena belog luka
  • korijander
  • 500 ml vode
  • biber, mirođija, malo pavlake

Priprema:

Oprati i oljuštiti tikvice i izvaditi seme, pa ih iseckati na kockice. U zagrejano maslinovo ulje dodati iseckan crni luk i dinstati dok ne postane staklast i blago žut. Dodati kockice tikvica kao i šargarepu, naliti vodom ili pilećim bujonom (ne kockom), ispasirani beli luk i zrna korijandera. Kuvati do 15 minuta na tihoj vatri i ostaviti sa strane da se prohladi. Operite i sitno iseckajte peršun i mirođiju, pa sve sastojke prebacite u blender, iseckajte i dodajte so po želji. Pavlaku dodajte neposredno pred služenje.

Zapečeni buritosi

Potrebno:

  • 3 tikvice presečene po dužini
  • 2 kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • pola glavice crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 450 gr čistog mlevenog goveđeg mesa
  • jedna paprika (crvena ili zelena)
  • 100 gr seckanog čeri paradajza
  • 100 gr kukuruza šećerca
  • 100 gr mocarele (može i biljni kačkavalj, po želji)
  • sveže mleveni crni biber, čili u prahu, rendani čedar, korijander, kim

Priprema:

Zagrejte rernu na 170°C. Operite tikvice, presecite na pola, izvadite unutrašnost i iseckajte, pa ostavite sa strane. Polovine tikvica stavite u posudu za pečenje, prelijte kašikom maslinovog ulja i začinite solju i biberom. Pecite dok ne počnu da omekšavaju, do 10 minuta.

Na srednje jakoj vatri zagrejte ulje, dodajte luk i unutrašnjost tikvica i dinstajte oko 5 minuta, zatim i beli luk, i mešajte još 1 minut. Stavite i mleveno meso, razbijajući ga i mešajući drvenom kašikom. Kuvajte dok govedina ne izgubi svoju ružičastu boju, oko 6 minuta, pa ocedite masnoću. Umešajte čili u prahu, kim i papriku, a zatim dodajte još malo soli i bibera, čeri paradajz i kukuruz i dobro sjedinite. Ovu smesu stavljajte u polovine tikvica, a zatim pospite rendanim sirevima. Pecite dok tikvica ne omekša potpuno i sirevi se otope, do 15 minuta. Pre služenja ukrasite korijanderom.

Hleb sa limunom i tikvicama

Potrebno:

  • 200 gr nekog integralnog brašna (ražanog, pšeničnog, speltinog)
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 150 g smeđeg šećera
  • 1 jaje
  • 1 žumance
  • 125 g jogurta
  • sok od 1/2 limuna
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 2 kašike rendane limunove kore
  • 1 tikvica
  • 1 kašičica vode

Za glazuru:

  • 65 g šećera u prahu
  • 1 kašika jogurta
  • 2 kašičice vode
  • 1 kašika rendane limunove kore

Priprema:

Rernu zagrejte na 180° C, a tepsiju za pečenje obložite papirom. U velikoj posudi umutite brašno, sodu bikarbonu i so, a u drugoj šećer, jaje i žumance, uz mešanje dok masa ne postane glatka. Zatim dodajte jogurt, limunov sok, vanilu i 1 kašičicu limunove kore, nastavite sa mešanjem, a zatim dodajte brašno lagano, u tri dodavanja, i na kraju tikvicu, uz neprekidno mešanje.

Prebacite u tepsiju i pecite dok čačkalica iz sredine vekne ne bude čista i bez ikakvih sastojaka na sebi, oko 50 minuta. Prebacite na rešetku za hlađenje.

Glazuru pravite tako što u maloj posudi umutite šećer, jogurt, vodu i koricu limuna i mešate dok sve ne postane glatko. Prelijte preko ohlađenog hleba, isecite i poslužite.

Ramen – supa sa pirinčanim nudlama, tikvicama, pečurkama i susamom

Potrebno:

  • 4 velika jaja
  • 1 kašika ekstra devičanskog maslinovog ulja
  • 200 g pečurki isečenih na kriške
  • 4 čena belog luka (izgnječeno u presi)
  • 1 kašičica svežeg đumbira (izgnječeno u presi)
  • 1 l tečnosti iz čorbe po želji ili od prokuvanog povrća
  • 1 kašika soja sosa
  • 4 srednje tikvice ili isečene na rezance ili trake
  • 1 kašika susamovog ulja
  • 50 g seckanog crvenog kupusa
  • 50 g rendane šargarepe
  • 2 struka mladog luka
  • 2 kašike prepečenog susama
  • suvi čili

Priprema:

Skuvajte jaja pa ih potopite u hladnu vodu, oljuštite, pa prepolovite po dužini. U međuvremenu, u velikom tiganju na umerenoj vatri zagrejte maslinovo ulje, dodajte pečurke i malo vode, pa dinstajte dok ne omekšaju, oko 5 minuta, zatim dodajte beli luk i đumbir, pa dinstajte sve još 1 minut. Dodajte tečnost iz čorbe i soja sos, pa pustite da provri, onda smanjite temperaturu kuvanja i ostavite još 5 minuta. Dodajte pirinlane nudle i rezance od tikvica, šargarepu i kupus, kuvajte dok sve ne omekša, otprilike još najviše 3 minuta, uz susamovo ulje. Sa strane izgnječite jaja.

U tanjire najpre sipajte skuvanu smesu, a onda dodajte jaja, zeleni luk, seme susama i čili, po želji. Napominjemo da tikvice sečene na trake ili kao rezance možete da koristite i kao zamenu za druga variva ili jela sa testeninom.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo