Tikvice smatramo povrćem, ali se po botaničkoj klasifikaciji svrstavaju u voće. Zajedno sa dinjom i krastavcima, tikvica pripada porodici Cucurbitaceae i kod nas je najzastupljenija svetlo zelena sorta, dok se širom sveta više konzumiraju i žuta i tamno zelena. Tikvice spadaju u niskokalorične namirnice sa visokim nivoom vitamina A, a u 225 grama kuvanih tikvica prosečna količina vitamina i minerala koje sadrži zadovoljavaju do 20 odsto dnevnih preporučenih količina.
Tikvice utiču na bolji vid, varenje, i dobar su izbor za dijetalne režime ishrane
Bogate su andioksidantima kojih ima najviše u kori, a sadrže i manje količine gvožđa, kalcijuma, cinka kao i vitamine B grupe. Najbogatije su vitaminom A što utiče na imunitet i poboljšanje vida, a ako svakodnevno konzumirate tikvice, unećete do 40 odsto dnevnih preporučenih količina ovog vitamina. Bogate su vodom i vlaknima što značajno utiče na bolje varenje, sprečavanje zatvora i bolju pokretljivost creva, utičući pritom na smanjenje zapaljenskih procesa u njima, pa i na razvijanje inflamatornih bolesti.
Dosta vlakana je značajno i za bolju regulaciju nivoa šećera u krvi kao i zdravije srce, a obiluju i luteinom, zeaksantinom, vitaminom K i magnezijumom koji pomažu u jačanju kostiju. Neka istraživanja su pokazala da ekstrakti semenki tikvica mogu da pomognu u ograničavanju hiperplazije prostate, koja reflektuje urinarne probleme i seksualnu disfunkciju kod muškaraca, a da ekstrakti kore od tikvica mogu da utiču na stabiliji nivo hormona štitne žlezde. Tikvice su nezaobilazni deo svih redukcijskih režima ishrane zbog malo kalorija, a dosta vode i rastvorljivih vlakana.
Lake za kombinovanje i pripremu, sirove ili termički obrađene
Za pripremu tikvica vam je potrebno relativno malo vremena, a ako ih kuvate, pečete ili grilujete, za to vam ne treba više od desetak minuta. Takođe ih možete i sirove dodati u salatu, pridružiti drugom kuvanom povrću ili zapeći u rerni, lagano propržiti na maslinovom ulju, jesti pohovane, izrendane dodati kao prilog palačinkama, mafinima ili kroketima od krompira. U nekim delovima sveta cvet tikvice važi za egzotični delikates i služi se kao prilog jelima svež ili pržen.
Evo još nekih predloga kako brzo i relativno lako od tikvica možete da pripremite ukusne i što je najvažnije, niskokalorične obroke.
Potaž od tikvica i šargapere
Potrebno:
- 2 veće tikvica
- 1 šargarepa
- 1 glavica crnog luka
- maslinovo ulje
- 2 čena belog luka
- korijander
- 500 ml vode
- biber, mirođija, malo pavlake
Priprema:
Oprati i oljuštiti tikvice i izvaditi seme, pa ih iseckati na kockice. U zagrejano maslinovo ulje dodati iseckan crni luk i dinstati dok ne postane staklast i blago žut. Dodati kockice tikvica kao i šargarepu, naliti vodom ili pilećim bujonom (ne kockom), ispasirani beli luk i zrna korijandera. Kuvati do 15 minuta na tihoj vatri i ostaviti sa strane da se prohladi. Operite i sitno iseckajte peršun i mirođiju, pa sve sastojke prebacite u blender, iseckajte i dodajte so po želji. Pavlaku dodajte neposredno pred služenje.
Zapečeni buritosi
Potrebno:
- 3 tikvice presečene po dužini
- 2 kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- pola glavice crnog luka
- 2 čena belog luka
- 450 gr čistog mlevenog goveđeg mesa
- jedna paprika (crvena ili zelena)
- 100 gr seckanog čeri paradajza
- 100 gr kukuruza šećerca
- 100 gr mocarele (može i biljni kačkavalj, po želji)
- sveže mleveni crni biber, čili u prahu, rendani čedar, korijander, kim
Priprema:
Zagrejte rernu na 170°C. Operite tikvice, presecite na pola, izvadite unutrašnost i iseckajte, pa ostavite sa strane. Polovine tikvica stavite u posudu za pečenje, prelijte kašikom maslinovog ulja i začinite solju i biberom. Pecite dok ne počnu da omekšavaju, do 10 minuta.
Na srednje jakoj vatri zagrejte ulje, dodajte luk i unutrašnjost tikvica i dinstajte oko 5 minuta, zatim i beli luk, i mešajte još 1 minut. Stavite i mleveno meso, razbijajući ga i mešajući drvenom kašikom. Kuvajte dok govedina ne izgubi svoju ružičastu boju, oko 6 minuta, pa ocedite masnoću. Umešajte čili u prahu, kim i papriku, a zatim dodajte još malo soli i bibera, čeri paradajz i kukuruz i dobro sjedinite. Ovu smesu stavljajte u polovine tikvica, a zatim pospite rendanim sirevima. Pecite dok tikvica ne omekša potpuno i sirevi se otope, do 15 minuta. Pre služenja ukrasite korijanderom.
Hleb sa limunom i tikvicama
Potrebno:
- 200 gr nekog integralnog brašna (ražanog, pšeničnog, speltinog)
- 1 kašičica sode bikarbone
- 150 g smeđeg šećera
- 1 jaje
- 1 žumance
- 125 g jogurta
- sok od 1/2 limuna
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 2 kašike rendane limunove kore
- 1 tikvica
- 1 kašičica vode
Za glazuru:
- 65 g šećera u prahu
- 1 kašika jogurta
- 2 kašičice vode
- 1 kašika rendane limunove kore
Priprema:
Rernu zagrejte na 180° C, a tepsiju za pečenje obložite papirom. U velikoj posudi umutite brašno, sodu bikarbonu i so, a u drugoj šećer, jaje i žumance, uz mešanje dok masa ne postane glatka. Zatim dodajte jogurt, limunov sok, vanilu i 1 kašičicu limunove kore, nastavite sa mešanjem, a zatim dodajte brašno lagano, u tri dodavanja, i na kraju tikvicu, uz neprekidno mešanje.
Prebacite u tepsiju i pecite dok čačkalica iz sredine vekne ne bude čista i bez ikakvih sastojaka na sebi, oko 50 minuta. Prebacite na rešetku za hlađenje.
Glazuru pravite tako što u maloj posudi umutite šećer, jogurt, vodu i koricu limuna i mešate dok sve ne postane glatko. Prelijte preko ohlađenog hleba, isecite i poslužite.
Ramen – supa sa pirinčanim nudlama, tikvicama, pečurkama i susamom
Potrebno:
- 4 velika jaja
- 1 kašika ekstra devičanskog maslinovog ulja
- 200 g pečurki isečenih na kriške
- 4 čena belog luka (izgnječeno u presi)
- 1 kašičica svežeg đumbira (izgnječeno u presi)
- 1 l tečnosti iz čorbe po želji ili od prokuvanog povrća
- 1 kašika soja sosa
- 4 srednje tikvice ili isečene na rezance ili trake
- 1 kašika susamovog ulja
- 50 g seckanog crvenog kupusa
- 50 g rendane šargarepe
- 2 struka mladog luka
- 2 kašike prepečenog susama
- suvi čili
Priprema:
Skuvajte jaja pa ih potopite u hladnu vodu, oljuštite, pa prepolovite po dužini. U međuvremenu, u velikom tiganju na umerenoj vatri zagrejte maslinovo ulje, dodajte pečurke i malo vode, pa dinstajte dok ne omekšaju, oko 5 minuta, zatim dodajte beli luk i đumbir, pa dinstajte sve još 1 minut. Dodajte tečnost iz čorbe i soja sos, pa pustite da provri, onda smanjite temperaturu kuvanja i ostavite još 5 minuta. Dodajte pirinlane nudle i rezance od tikvica, šargarepu i kupus, kuvajte dok sve ne omekša, otprilike još najviše 3 minuta, uz susamovo ulje. Sa strane izgnječite jaja.
U tanjire najpre sipajte skuvanu smesu, a onda dodajte jaja, zeleni luk, seme susama i čili, po želji. Napominjemo da tikvice sečene na trake ili kao rezance možete da koristite i kao zamenu za druga variva ili jela sa testeninom.