Naslovna / Ishrana

Slatka istina o medu: Na šta treba obratiti pažnju, a šta treba izbegavati

Priredio/la: S.St.M.|11:00 - 24. 06. 2025.

Med donosi stvarne zdravstvene prednosti, ali samo kada se pažljivo bira i koristi umereno

med Med je dar prirode, ali njegove zdravstvene koristi mogu se u potpunosti ostvariti samo ako se pravilno bira i konzumira umereno Foto Shutterstock

O medu se često s pohvalama govori kao o prirodnom sredstvu za jačanje i poboljšanje zdravlja. Poznat kao prirodno „tečno zlato”, med se dugo koristio kao zaslađivač, suplement i tradicionalni lek. Međutim, nisu svi oblici meda isti, pa neki ljudi treba da budu oprezni.

Zdravstveni potencijal meda

U poređenju sa rafinisanim šećerom, koji je skoro 100 odsto saharoza, med je bogat vitaminima, mineralima i enzimima koji unapređuju zdravlje creva.

Istraživanja su pokazala da med pruža mnoge zdravstvene koristi, kao što je zaštita srca i jetre, a ima i antibakterijsko, antiinflamatorno, antioksidativno i antitumorsko dejstvo. Pored toga, med ima potencijal da reguliše šećer u krvi, a umereno konzumiranje može podstaći zarastanje rana i umiriti upale grla. U tradicionalnoj medicini, med se često koristi za jačanje imuniteta.

Med sadrži 35 do 40 procenata prirodne fruktoze i 30 do 35 procenata glukoze, koji se različito metabolišu u telu. Glukoza direktno ulazi u krv i glavna je komponenta koja izaziva nagli porast nivoa šećera u krvi, dok se fruktoza primarno metaboliše u jetri i ne stimuliše lučenje insulina. Stoga, njen kratkoročni efekat na fluktuacije šećera u krvi može biti minimalan, ali ne i beznačajan.

Preporučuje se da se med konzumira umereno svaki dan – ne više od jedne do dve supene kašike, odnosno oko 15 do 30 grama. Za osobe sa problemima sa šećerom u krvi, važno je da vode posebnu pažnju u upravljanju unosom meda.

Kako pravilno odabrati med

Odabir prave vrste meda od suštinskog je značaja za maksimiziranje njegovih zdravstvenih koristi i izbegavanje nepotrebnih rizika. Evo nekoliko stvari na koje treba obratiti pažnju:

1. Pazite na lažni i veštački med

Mnogi jeftini brendovi na tržištu falsifikovani su sa sirupima ili veštačkim zaslađivačima – ili možda uopšte ne sadrže prirodni med. Kada kupujete med, obratite posebnu pažnju na etikete i izbegavajte one sa visoko fruktoznim kukuruznim sirupom ili dodacima glukoze.

2. Izbegavajte visoko prerađen med

Neki komercijalno dostupni med pasterizuje se na povišenim temperaturama. Iako ovo može produžiti rok trajanja, ovaj proces uništava aktivne enzime i hranljive materije.

3. Izbegavajte med iz zagađenih proizvodnih područja

Ako je izvor polena kontaminiran pesticidima ili teškim metalima, toksini mogu ostati u medu, što predstavlja potencijalni rizik po zdravlje.

Birajte med iz pouzdanih izvora koji su prošli sertifikovane inspekcije. Dajte prednost proizvodima označenim kao prirodni sirovi med ili onima sa organskim sertifikatom kako biste osigurali kvalitet i bezbednost.

Saveti za bezbedno konzumiranje meda

Izbegavajte visoke temperature

Povišene temperature će uništiti aktivne enzime i hranljive materije u medu. Koristite toplu vodu, koja ne prelazi 40℃, kada pripremate vodu s medom.

Izbegavajte problematične kombinacije hrane

Kombinovanje meda sa drugom hranom sa visokim sadržajem šećera, kao što su kolači, može dovesti do prekomernog unosa šećera i biti štetno po zdravlje.

Najbolje je upariti med sa hranom bogatom vlaknima, kao što je hleb od celog zrna, kako biste smanjili rizik od skokova šećera u krvi. Dodavanje meda u hranu bogatu vlaknima kao što su jogurt i ovsena kaša takođe može odložiti apsorpciju šećera i povećati sitost. Studije su pokazale da dijetna vlakna značajno pomažu u kontroli šećera u krvi, lipoproteina niske gustine i triglicerida.

Ko treba da izbegava ili ograniči unos meda

Iako med ima mnoge prednosti, nije bezbedan za sve. Sledeće grupe treba da budu posebno oprezne kada konzumiraju med:

  • odojčad: deca mlađa od godinu dana ne bi trebalo da konzumiraju med, jer on može sadržati spore botulina koje njihov digestivni sistem još nije dovoljno razvijen da podnese; spore botulina mogu proizvesti toksine koji mogu dovesti do trovanja hranom
  • osobe sa dijabetesom: iako med sadrži više hranljivih materija od običnog belog šećera, osobe sa dijabetesom moraju strogo da kontrolišu svoj unos i da ga konzumiraju oprezno uz nadzor lekara
  • osobe alergične na polen ili pčelinje proizvode: neki ljudi su alergični na komponente polena ili propolisa u medu i trebalo bi da izbegavaju pčelinje proizvoda kako bi sprečili potencijalno ozbiljne alergijske reakcije

Ukratko, med je dar prirode, ali njegove zdravstvene koristi mogu se u potpunosti ostvariti samo ako se pravilno bira i konzumira umereno.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo