Naslovna / Zdravlje

Tri vrste vežbi važnih za zdravo srce

Piše: E. K.|8:00 - 22. 11. 2020.

Vežbanje jača srčani mišić, održava nivo šećera, vrednost krvnog pritiska i telesnu težinu pod kontrolom, a uz to čuva arterije od zakrčenja i oštećenja

žena radi vežbe istezanja

Vežbe istezanja važan su deo svakog treninga Foto: Shutterstock

-Za zdravlje srca neophodne su različite vežbe, prvenstveno one aerobne i vežbe snage, a ne bilo koja fizička aktivnost. Zagrevanje i istezanje neizostavno idu uz njih, jer pružaju dobru osnovu za efikasnije izvođenje aerobnih vežbi i vežbi snage – navodi prof. dr Keri Stjuart (Kerry Stewart) sa prestižnog istraživačkog univerziteta Džons Hopkins iz Baltimora.

Aerobne vežbe

Kako deluju: Aerobne vežbe poboljšavaju cirkulaciju što rezultira smanjenjem krvnog pritiska i normalizovanjem pulsa. Aerobne vežbe takođe smanjuju rizik od dijabetesa tipa 2, pacijentima s dijabetesom pomažu u regulisanju nivoa glukoze u krvi.

Primeri: brzo hodanje, trčanje, plivanje, vožnja bicikla, tenis, preskakanje vijače. Kada lekari preporučuju najmanje dva, dva i po sata umerene fizičke aktivnosti nedeljno, oni misle upravo na aerobne vežbe.

Koliko često: U idealnom slučaju treba vežbati najmanje 30 minuta dnevno, najmanje pet dana u nedelji.

Vežbe snage i otpora

Kako deluju: Vežbe snage i otpora idealne su za gojazne osobe, posebno one sa salom na stomaku, koje povećava rizik od srčanih oboljenja. One pomažu u smanjenju masti i stvaranju mišićne mase. Istraživanja pokazuju da kombinacija aerobnih vežbi i vežbi snage može da pomogne u podizanju HDL (dobrog) holesterola i snižavanju nivoa LDL (lošeg) holesterola u krvi.

Primeri: Vežbanje sa ručnim tegovima i bučicama, vežbanje na spravama koje pružaju otpor, vežbanje sa trakama sa otporom, sklekovi, čučnjevi i zgibovi.

Koliko često: Najmanje dva puta nedeljno, a idealno bi bilo dva puta po dva vezana dana nedeljno.

Vežbe za zagrevanje i istezanje

Kako deluju: Vežbe fleksibilnosti, poput istezanja, čuvaju mišiće i kosti, predupređuju bolove i povrede zglobova. Ovim vežbama se obezbeđuje pokretljivost tela bez koje nema ni aerobnih vežbi, ni vežbi snage.

Koliko često: Svaki dan i pre i posle drugih vežbi.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo