Naslovna / Zdravlje

Nosite sočiva? Ako ovo ne budete radili, preti vam INFEKCIJA OČIJU

Piše: V. Marić Brajković|19:00 - 10. 11. 2020.

Menjajte kontaktna sočiva onoliko često koliko vam je to savetovao lekar, čak i ako ih ne nosite svaki dan. Kada nosite sočiva više dana nego što bi to trebalo ili kada spavate sa njima, povećavate rizik od infekcije očiju

kontaktna sočiva Higijena je najvažnija za pravilnu upotrebu kontaktnih sočiva Foto: Shutterstock

Kontaktna sočiva idealno su rešenje za one koji ne vole da nose naočare, ali zahtevaju visok nivo higijene i pravilno aplicirianje da ne bi došlo do infekcije oka.

Pre nego što dodirnete sočiva

Uvek operite ruke pre nego što stavite sočiva ili ih izvadite. Sočiva se mogu prilepiti za mokre ruke, a postoje i bakterije koje žive u vodi a mogu se zalepiti za sočiva – zato uvek dobro osušite ruke peškirom bez dlačica. Ako želite da koristite hidratantnu kremu, sačekajte dok ne stavite sočiva. Na njima se mogu zalepiti ostaci losiona.

Stavljanje sočiva

Počnite sa istim okom svaki put kako ne biste pomešali desnu i levu sočivo. Kažiprstom izvucite sočivo iz pakovanja ili kutije i na dlan ruke. Isperite ga rastvorom koji je preporučio vaš očni lekar. Stavite sočivo na vrh kažiprsta. Srednjim prstom iste ruke povucite donji kapak, a drugom držite gornji kapak. Stavite sočivo direktno na zenicu oka. Nežno otpustite kapke i trepnite.

Pravilno uklanjanje

Prvo operite i osušite ruke pre uklanjanja sočiva. Da biste izvadili meke sočiva, spustite donji kapak. Pogledajte gore ili u stranu i nežno pomerite sočivo na beonjaču. Pomoću palca i kažiprsta lagano uhvatite sočivo i podignite ga sa oka. Za gas propusna sočiva, širom otvorite oči i povucite kožu ispod oka prema uhu. Sagnite se nad otvorenim dlanom i trepnite. Sočivo bi trebalo da vam iskoči na dlan.

Čišćenje i čuvanje

Postoji mnogo načina za čišćenje sočiva. Višenamensko sredstvo omogućava vam čišćenje, ispiranje, dezinfekciju i čuvanje sočiva. Neki proizvođači imaju odvojene proizvode za čišćenje i ispiranje. Rešenja „bez trljanja“ kažu da će samo ispiranje očistiti sočiva, ali istraživanja pokazuju da trljanje bolje čisti. 

Voda i sočiva se ne mešaju

Ako nemate rastvor za čišćenje sočiva, možda ćete doći u iskušenje da ih isperete sočiva vodom iz slavine. Ne radite to!U vodi ponekad ima mikroba koji mogu izazvati ozbiljne infekcije očiju. Ne nosite ih dok se tuširate. I nikada ne stavljajte sočiva u usta ili koristite pljuvačku da ih skvasite.

Kutija za čuvanje je takođe važna

Očistite kutijicu za sočiva jednako pažljivo kao i sočiva. Trebalo bi da ih isperete najmanje svako veče rastvorom za dezinfekciju. Osušite opranu kutijicu na vazduhu kako biste se rešili zaostalih bakterija. Zamenite ih za svaki slučaj na svaka tri meseca ili češće.

Kad te sočiva zabole

Ako ima neka i najmanja trunka na sočivu, možete da osetite da vas iritira dok ga stavljate. Izvadite sočivo i isperite ga kapima za vlaženje ili rastvorom koji nije peroksid da biste uklonili prljavštinu ili prašinu. Ne nastavljajte da nosite kontaktne sočiva ako su vam neudobna. I ne nosite ih kad su vam oči već crvene i nadražene. Ako vam nije bolje nakon što prestanete da ih nosite, obratite se očnom lekaru.

Tinejdžeri i kontaktna sočiva

Zreli tinejdžeri mogu da nose sočiva ukoliko znaju  da brinu o njihovoj čistoći i kako da ih pravilno koriste. Sočiva za jednokratnu upotrebu koje se nose samo jedan dan dobra su opcija. Nema čišćenja i nege. Najbolje je da sa vašim oftalmologom pronađete odgovarajuća kontaktna sočiva koja su najbolja za vas. Nikada ne isprobavajte sočiva prijatelja.

Saveti za šminkanje

Stavite mekana kontaktna sočiva pre nego što nanesete šminku. Uvek izvadite sočiva pre nego što skinete šminku.  Izbegavajte metalne ili svetlucave senke i olovke za oči, kao i vodootpornu maskaru. To može da iritira ili zamrlja sočiva. Ne nanosite olovku za oči na unutrašnje rubove, između trepavica i oka. Menjajte šminku za oči najmanje na svaka tri meseca.

Kontaktna sočiva i sport

Sočiva možete da nosite za većinu sportova i aktivnosti. Retko se kreću ili ispadaju. Osim toga, ne magle se kao naočare i daju vam bolji periferni vid. Ako plivate, posebno u jezerima, izbegavajte nošenje sočiva u vodi. Ako ih slučajno nosite u vodi, koristite fiziološki rastvor ili kapi za vlaženje da biste ih olabavili i uklonili što je pre moguće. Zatim ih očistite i dezinfikujte. 

Čuvajte naočare, trebaće vam

Čak i nakon što dobijete kontaktna sočiva, verovatno ćete i dalje ponekad nositi naočare. Trebalo bi da zadržite dioptrijske naočare kada vašim očima treba pauza ili ako iz nekog razloga ne možete da nosite kontaktna sočiva. Takođe bi trebalo da imate sunčane naočare da zaštitite oči od oštećenja UV svetlosti. Izaberite sunčane naočare koje blokiraju 99 odsto UV zraka i nosite ih posebno na suncu, dok vozite, kao i kad boravite na snegu, pesku, vodi.

Posetite očnog lekara

Ako razmišljate o kontaktnim sočivima, prvo se obratite očnom lekaru. Kontaktna sočiva prave se od različitih materijala i i raznim oblicima. Optometrista ili oftalmolog mogu da vam daju pravi savet i preporuku za sočiva tačno prema vašim očima.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo