Naslovna / Zdravlje

Hronični bol u leđima nije samo fizičko, već i psihološko opterećenje

Priredio/la: D. T.|17:00 - 08. 01. 2022.

Za bol u leđima nema brzih rešenja, uzrok se često teško otkriva, a medikamenti mogu da izazovu zavisnost

hronični bol u leđima Foto: Shutterstock

Hronični bol u leđima ume da bude dugotrajno i iscrpljujuće stanje, za koje pacijenti bezuspešno godinama traže lek. Kada je reč o bolu u leđima brzih rešenja nema, medikamenti mogu da izazovu zavisnost, a posle operacije postoji mogućnost da se bol ponovo vrati.  Stručnjaci savetuju, posebno kada je u pitanju operacija, da razmislite dva puta i da obavezno potražite mišljenje barem dva hirurga.

Bol u leđima se ne leči ishitrenim procedurama

Starenje i povrede mogu da utiču na pojavu bola u leđima, koji je često posledica spinalnog artritisa, spinalne stenoze, diskus hernije, sindroma miofascijalnog bola. U nekim slučajevima teško je odrediti tačan uzrok bola pa neki stručnjaci tada predlažu da potražite mišljenje drugog lekara. Važno je ne donositi ishitrene odluke ili započinete neku ozbiljnu medicinsku proceduru, dok se ne otkrije pravi uzrok bola. U slučaju da izvor bola nije poznat ili se ne može lečiti, savet je da se pokuša sa nehirurškim tretmanima:

Fizikalna terapija –Vežbanje je osnova terapija za hronični bol u leđima. Obično se pod nadzorom lekara ili fizioterapeuta, u odnosu na stanje pacijenta preporučuje određeni set vežbi. Dobro je da terapija bude individualna i prilagođena stanju i simptomima svakog pacijenta. Bitno je biti uporan i redovno vežbati, kako bi se primetili rezultati. Fizikalna terapija za hronični bol u leđima može se sastojati od vežbi koje će poboljšati držanje, istezanja, aerobnih vežbi.

Meditacija – Hronični bol u leđima nije samo fizičko već i psihološko opterećenje. Bol često može da bude posledica dugotrajnog stresa, stručnjaci zato preporučuju jogu, taj či, meditaciju, relaksirajuće šetnje.

Ishrana – Neke namirnice, posebno one sa dosta trans masti, šećera, mogu da izazovu zapaljenske procese i utiču na pojavu bola u leđima. Održavanje normalne telesne težine je veoma bitno, jer su dodatni kilogrami opterećenje za celo telo i kičmu.

Životne navike – Bol u leđima je činilac koji često primorava čoveka da prihvati neka ograničenja i da se prilagodi. Stručnjaci savetuju pacijente da nauče da slušaju svoje telo, da naprave pauzu ukoliko osete bol pri nekoj aktivnosti, da utvrde šta im to posebno smeta. Savet je da i se izbegava duvanski dim, ima stručnjaka koji tvrde, da nikotin pogoršava bol i odlaže zarastanje rana.

Injekcije za bol u leđima

Blokada nerava, epiduralne injekcije steroida, ablacije nerava i druge procedure mogu biti pomoć kod hroničnog bola u leđima. Injekcije se primenjuju kada je poznat uzrok bola i mogu zaustaviti ili umanjiti bol u određenom vremenskom periodu. Ipak, nisu dugoročno rešenje.

Alternativni načini lečenja

Akupunktura, masaža, laserska terapija, nekada mogu pomoći kod bola u leđima. Savet je da se konsultujete sa lekarom o najboljem rešenju.

Farmakološki tretmani

Analgetici, antiinflamatorni lekovi, relaksanti mišića i drugi medikamenti mogu se koristiti za kontrolu hroničnog bola u leđima. Problem je ipak, u tome što većina ovih lekova ima i neke neželjene efekte, tako da se dugoročna upotreba ne savetuje. Lekovi za olakšanje tegoba ne bi trebalo da se koriste kao prva terapija i jedina terapija. Stručnjaci kažu da mnogi od njih izazivaju zavisnost, a ne rešavaju problem. Lekovi se koriste, kako dodaju, tek posle pregleda i ako neke druge metode lečenja nisu uticale na smanjenje bolova.

Bol u leđima nekada iziskuje operaciju

Operacija je poslednja opcija u lečenju bola kičme. U slučaju da se jave novi ili intenzivniji problemi sa funkcionisanjem creva i bešike, ukoliko je prisutna slabost u udovima, ako su primetni problemi pri hodu i ako osoba teško uspostavlja ravnotežu, operacija kičme je možda jedno od rešenja. Hirurški zahvat može biti i rešenje, ako je na osnovu imidžing metoda ustanovljen tačan uzrok dugotrajnih bolova. Savet je da se pribavi mišljenje od najmanje dva hirurga, jer postoji mogućnost da se bol posle operacije ponovo vrati.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo