Medicinski informativni portal
Naslovna / Zdravlje

Grčevi u nogama su obično bezopasni, ali ne uvek. Neki zahtevaju odlazak lekaru

21:00 - 06. 10. 2020.

Osim disbalansa elektrolita, grčevi u nogama mogu biti posledica sužavanja arterija

Bol u nogama je često povezan sa lošom cirkulacijom Foto Pexels

Izvor: Novosti

Povremeno stezanje ili grč u listu potkolenice, koji može da se proširi i na butinu, može da nastane zbog manjka minerala, ali ponekad ukazuje i na kritično suženje ili potpuno zapušenje arterije noge.

Sumnje može da otkloni samo lekarski pregled

– Mesto stezanja, odnosno bola, ukazuje na to da je problem sigurno u arterijama butine, a moguće je da postoje i suženja arterija u preponama ili karlici, odnosno trbuhu – kaže za „Novosti“ dr Dragica Stepić, specijalista opšte hirurgije u „Euromediku“.

U tom slučaju neophodn o je opipavanje pulseva na nogama i utvrđivanje promena na koži stopala usled ishemije. Zatim sledi određivanje kolor-dopler indeksa, kojim se utvrđuje odnos krvnog pritiska na nogama i krvnog pritiska na rukama. On lekaru pokazuje u kojoj je meri organizam sam uspeo da obezbedi snabdevanje nogu krvlju.

Svakodnevno hodanje popravlja cirkulaciju

Posle pregleda lekar odlučuje da li je potrebno odmah da se uradi angiografija ili snimanje krvnih sudova sa kontrastom. Od toga zavisi da li će biti preduzeta neka od metoda revaskularizacije, kao što je ugradnja stenta ili bajpasa.

U slučaju kada se utvrdi da nema kritičnog suženja krvnog suda, preporučuje se lečenje lekovima. Veoma je važno i svakodnevno hodanje, i to preko granice bola, jer popravlja protok krvi. Od velikog značaja je i prestanak pušenja, jer ono dokazano ubrzava i pogoršava aterosklerozu i neminovno dovodi do komplikacija, od kojih je najteža pojava gangrene.

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor