Naslovna / Zdravlje

Krvna grupa doniranih pluća može da se promeni pre transplantacije, pokazalo novo istraživanje

Priredio/la: I. V. |15:00 - 23. 02. 2022.

Promena krvne grupe pre transplatacije značila bi obezbeđivanje većeg broja univerzalnih pluća donora, a ljudi, kojima je organ potreban, bili bi kraće vreme na listi čekanja

krvna grupa Krvna grupa je presudna kada je reč o transplataciji organa i, ukoliko se ne poklapa krv donora sa osobom kojoj joj potreban organ, telo može da izazove imunološki odgovor i odbaci transplantirani organ Foto: Shutterstock

Krvna grupa je presudna kada je reč o transplataciji organa i, ukoliko se ne poklapa krv donora sa osobom kojoj joj potreban organ, telo može da izazove imunološki odgovor i odbaci transplantirani organ. S obzirom na to da pacijenti mogu dugo da čekaju na transplantaciju pluća, koja bi mogla da im spasi život, a pronalaženje bliskih parova komplikuje proces, naučnici su istraživali kako da olakšaju ovaj proces. Novo istraživanje, objavljeno u Science Translational Medicine, pokazuje da bi krvna grupa nekih doniranih pluća mogla da se promeni pre transplantacije, što znači da postoji veći broj univerzalnih pluća donora, kao i da će oni kojima je organ potreban biti manje vremena na listi čekanja.

Krvna grupa A pretvara se u univerzalnu O grupu

Proces funkcioniše preko para enzima – konkretno, FpGalNAc deacetilaze i FpGalaktozaminidaze – koji u kombinaciji uklanjaju antigene, koji razlikuju crvena krvna zrnca, pretvarajući krvnu grupu A pluća u univerzalni tip O.

– Na listama čekanja za transplantaciju organa u SAD, na primer, ima oko 100.000 pacijenata. Ovim pacijentima su potrebni organi koji moraju biti kompatibilni sa njihovim glavnim antigenima na površini ćelije. A proces pronalaženja kompatibilnih organa nije trivijalan. Zbog ovoga, pacijenti sa progresivno otkazivanjem organa često čekaju godinama na transplantaciju koja spasava život, a neki će umreti, nikada ne dobivši optimalno usklađen organ. U 2017. godini, manje od jedne trećine pacijenata na listi čekanja za transplantaciju pluća dobilo je organ u SAD – naveli su istraživači u svom objavljenom radu.

Postupak koji bi mogao da poveća broj pluća davalaca krvne grupe O

U laboratorijskim uslovima, naučnici su tretirali osam pluća krvne grupe A kombinacijom enzima, i saopštili da je 97 procenata antigena krvne grupe A uklonjeno u roku od četiri sata. Štaviše, konverzija je postignuta bez ikakve vidljive toksičnosti. Tri nova „neutralna“ pluća su zatim stavljena u plazmu kako bi se simulirala stvarna transplantacija. Uočeno oštećenje antitela bilo je minimalno, što znači da su konvertovana pluća prihvaćena, a ne odbačena, barem u ključnim, ranim fazama.

Naučni tim procenjuje da bi procedura na kraju mogla da poveća broj pluća davalaca krvne grupe O sa sadašnjih 55 odsto na više od 80 odsto u budućnosti.

– Tretman donorskih pluća minimizirao je vezivanje antitela, taloženje komplementa i povrede posredovane antitelom u poređenju sa kontrolnim plućima. Ova strategija ima potencijal da proširi transplantaciju pluća nekompatibilnu sa ABO i dovede do poboljšanja pravednosti alokacije organa – naglasio je tim naučnika.

Pogrešna krvna grupa dovodi do imunološkog odgovora

Trenutno, transplantacija pluća pogrešne krvne grupe dovodi do brzog imunološkog odgovora i odbacivanja organa od strane tela. Na primer, pacijenti sa krvnom grupom O imaju 20 odsto veći rizik da umru dok čekaju odgovarajućeg davaoca. Postupak zaustavlja taj autoimuni odgovor uklanjanjem antigena krvne grupe A. Potrebno je više istraživanja pre nego što se ovaj proces odobri kao bezbedan za upotrebu kod stvarnih ljudi, ali prva saznanja obećavaju. Zatim, istraživači žele da izvrše testove na miševima kako bi dalje testirali njihov proces konverzije plućne krvne grupe.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo