Naslovna / Zdravlje

Tahipneja – ubrzano i plitko disanje često je pratilac nekih ozbiljnih bolesti

Priredio/la: D. T.|15:00 - 28. 02. 2022.

Pacijenti osećaju da nemaju dovoljno vazduha, usne ili prsti mogu da poplave, a osetno je i pomeranje grudnog koša pri udisaju

tahipneja Tahipnjeja je ubrzano, plitko disanje izazvano paničnim napadom Foto: Shutterstock

Tahipneja ili ubrzano i plitko disanje posledica je nagomilavanja ugljen dioksida i manjka kiseonika u respiratornom sistemu. Ovo stanje nekada može delovati zastrašujuće, ali ne smatra se bolešću, niti je uvek znak osnovnog zdravstvenog problema. Ubrzano i plitko disanje može biti uzrokovano i jakom fizičkom aktivnošću, dugotrajnim ležanjem, paničnim napadom.

Kad nastupi tahipneja pacijenti se bore za vazduh

Zdrave odrasle osobe udahnu 16 puta u toku jednog minuta, a tahipneja se označava kao broj respiracija veći od 40 ili 60 udisaja u minutu. Kod novorođenčadi, lekari definišu tahipneju kada je broj respiracija veći od 60 udisaja u minuti. Pacijenti osećaju da nemaju dovoljno vazduha, usne ili prsti mogu da poplave, osetno je pomeranje grudnog koša pri udisaju. Novorođenče sa tahipnejom ima proširene nozdrve, grca, vidi se pomeranje grudnog koša, usne mogu da poplave.

Tahipneja je ponekad pratilac ozbiljnh bolesti

Telo pokušava da ubrzanim disanjem reguliše manjak kiseonika i višak ugljen-dioksida. Određene plućne bolesti mogu uticati na smanjenje nivoa kiseonika u krvi ili povećanje nivoa ugljen-dioksida. Astma, zapaljenje pluća, hronična opstruktivna bolest pluća, pneumotoraks, plućna embolija, tromb, plućna fibroza, karcinom pluća mogu uticati na pojavu tahipneje.

Zašto se kod beba javja ubrzano i plitko disanje?

Tahipneja je kod beba prolazno stanje, koje se javlja ubrzo nakon rođenja. Prema podacima istraživanja iz 2021. prolazna tahipneja pogađa otprilike 10 odsto beba. Dok je beba u materici pluća su ispunjenja tečnošću, s razvojem telo apsorbuje tu tečnost i priprema pluća za udisanje vazduha po rođenju. Ipak, kod nekih novorođenčadi telo ne apsorbuje u dovoljnoj meri tečnost, pa dete ubrzano diše kako bi nadoknadilo kiseonik.

Simptomi kod beba obično u prođu u roku od 24 do 72 sata, s tim da će u nekim slučajevima biti potrebno i lečenje. Terapija se prilagođava opštem zdravstvenom stanju bebe, u odnosu na to koliko može da podnese različite načine lečenja. Najčešće se kod novorođenčeta meri nivo kiseonika u krvi, dete dobija dodatni kiseonik.

Kada treba potražiti hitnu pomoć za dete?

Kod dece, tahipneja se može javiti i zbog virusnih infekcija, kao što su grip ili respiratorni sincicijalni virus (RSV), od kojeg se, prema proverenim podacima, većina ljudi oporavlja u roku od jedne do dve nedelje. Respiratorni sincicijalni virus ipak može izazvati ozbiljne bolesti kod novorođenčadi i dovesti do bronhitisa i zapaljenja pluća.

Tahipneja je i simptom bronhitisa i zapaljenja pluća. Ubrzano i plitko disanje i plavkasta koža deteta su znaci da treba potražiti lekarsku pomoć. Detetu će možda biti potrebna terapija kakao bi se otvorili disajni putevi. Lekar može pratiti nivo kiseonika u krvi deteta ili tražiti rendgenski snimak grudnog koša kako bi proverio da li dete ima upalu pluća.

Način da se telo izbori sa temperaturom i toplotnim udarom

Tahipneja je i jedan od načina na koji se telo bori protiv toplotnog udara ili visoke temperature. Ona je samo jedan od simptoma toplotnog udara, koji je praćen i visokom temperaturom, slabošću, letargijom, mučninom, vrtoglavicom, zujanjem u ušima. Ovo je stanje koje zahteva hitnu medicinsku pomoć.

Ubrzano i plitko disanje praćeno povišenom telesnom temperaturom nije razlog za uzbunu, često može biti i posledica prolazne slabosti. Ipak ako dete ima povišenu temperaturu i ubrzano diše, uvek se treba obratiti lekaru, kako bi se isključile mogućnosti nekih ozbiljnih oboljenja.
U slučaju da se čuje zviždanje iz pluća, ako su usne plave odmah treba odvesti dete kod lekara.

Sepsu može da prati tahipneja

Sepsa je ekstremni odgovor imunog sistema na infekciju, to je stanje u kome bakterije, toksini i medijatori zapaljenja dospeju u krvotok i počnu da se šire do drugih organa po celom telu. Može biti posledica, upale pluća, infekcije bubrega i gastrointestinalnog trakta. Sepsa može bit praćena tahipnejom ako je osoba nedavno imala bolest ili infekciju, kao što su to zapaljenje pluća ili infekcija urinarnog trakta.

Sepsa izaziva simptome kao što su visoka temperatura iznad 38 stepeni, ubrzani rad srca, konfuzija, drhtavica. Povišen rizik od sepse imaju deca, hronični bolesnici, osobe sa oslabljenim imunim sistemom, stariji od 65 godina. Sepsa je životno ugrožavajuće stanje, pa bi svi koji imaju navedene simptome morali što pre da zatraže medicinsku pomoć.

Panični poremećaj i anksioznost

Ubrzano i plitko disanje je čest pratilac paničnih poremećaja, anksioznosti. Napadi panike mogu se javiti bez bilo kakvih znakova upozorenja, a ispoljavaju se znacima intenzivnog straha, ubrzanim otkucajima srca, drhtanjem, mučninom, vrtoglavicom. Tahipneja se najčešće javlja kada se završi napad panike. Panični napad je stanje koje se može desiti svima, bitno je zato poznavati načine na koje se možemo izboriti s napadima panike i zatražiti stručnu pomoć.

Kako se leči tahipneja?

Lečenje je prilagođeno osnovnim uzrocima tahipneje. U slučaju da nema jasnog uzroka lekar će uraditi analize kojima se može utvrditi šta je osnova tahipneje. Pored fizikalnog pregleda, stručnjak će proveriti nivo kiseonika u krvi, ispitaće i nivo šećera, elektrolita. Moguće je da će biti potrebno i CT skeniranje grudnog koša, magnetna rezonanca, testovi plućne funkcije, rendgenski snimci grudnog koša. Terapija zavisi od uzroka tahipneje, inhalacija će biti potrebna osobama koje pate od astme, u slučaju zapaljenja pluća prouzrokovanog bakterijama biće potrebni antibiotici.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo