Naslovna / Zdravlje

Koji položaj spavanja je najbolji u slučaju kada nas muči išijas

Priredio/la: D. T.|17:00 - 10. 03. 2022.

Ovih 6 položaja spavanja olakšaće bol koji izaziva nezgodan položaji tela i dodatno opterećuje nerv išijadikus

položaj spavanja Nezgodan položaji tela može dodatno opteretiti nerv išijadikus i pogoršati simptome išijasa Foto: Shutterstock

Položaj spavanja ili ležanje može da pogorša simptome išijasa i izazove bolove koji remete san. U pokušaju da se odmore i da ublaže bolove mnogi spas traže u određenom položaju tela. Neko leži na boku, a neko i na podu. Nezgodan položaji tela može dodatno opteretiti nerv išijadikus i pogoršati simptome išijasa. 

Položaj spavanja pritiska nadraženi nerv i izaziva bolove

Bol izazvan išijasom može lako da poremeti san. Spas od bolova i mogućnost da se odmore mnogi traže u nekom položaju za spavanje koji neće dodatno optereti nerv išijadikus. Dobra vest je da ima malo položaja koji će izazvati dodatni bol, tvrde stručnjaci. Nerv išijadikus najduži je i najdeblji živac u telu, debljine je malog prsta šake i sastavljen je od pet manjih nerava koji izlaze iz lumbosakralnog dela kičme i spuštaju se niz noge u manje nerve. Počinje od kičmene moždine, prolazi kroz kukove i zadnjicu, pa potom se širi duž nogu.

Ležanje u određenim položajima može da pritiska nadraženi nerv i izazove simptome. Išijas i bolovi u leđima mogu da imaju razorni efekat na kvalitet sna. Studije tvrde da do 55 odsto osoba sa hroničnim bolom u leđima nema kvalitetan san. Lekari savetuju pacijente da se drže onog položaja pri kojem nema simptoma bola. Savet je da položaj za spavanje održava prirodno poravnanje kičme.

Spavanje na boku

Spavanje na boku, na onoj strani na kojoj nema simptoma, može da umanji pritisak na nadraženi nerv. Jastuk je postavljen pod struk, a  može se staviti i između kolena. Karlica i kičma biće na taj način u neutralnom položaju i sprečiće se okretanje na drugu stranu tokom noći. Osobe koje pate od išijasa morale bi prvo ramenom, pa tek potom ostalim delovima tela da dodirnu dušek. Kolena se blago saviju i između njih se postavi jastuče.

Položaj fetusa

Položaj fetusa otvara prostor između pršljenova i može smanjiti bol u leđima uzrokovan hernijom diska. Ipak, i ovaj položaj ne odgovara svima koji pate od išijasa, pa je nekada moguće da se i u položaju fetusa osete bolovi. Pri položaju fetusa telo je na boku, kolena su savijena bliže grudima, a telo je u obliku latiničnog slova“C”. Jastuk se po izboru može staviti između kolena i ispod struka.

Položaj spavanja na leđima sa jastukom ispod kolena

Ležanje na leđima može pomoći da ravnomerno rasporedimo težinu duž leđa. Deblji jastuk ispod kolena podržava zakrivljenosti kičme i opušta fleksore kuka, to jest grupu mišića zahvaljujući kojima pokrećemo donji deo tela. Jastuk je i ispod glave, i jedan ili dva jastuka ispod kolena, dok su pete oslonjene na dušek.

Jastuk ili peškir ispod donjeg dela leđa

Spavanje sa peškirom ili tanjim jastukom, postavljenim ispod donjeg dela leđa, omogućava neutralni položaj kičme. Jastuk je ispod glave, tanak jastuk ili peškir su ispod donjeg dela leđa, usled čega je i karlica u neutralnom položaju. Ovaj položaj može se kombinovati i sa jastučetom ispod kolena.

Spavanje na podu

Meke površine onemogućavaju pravilan položaj kičme. Nekim osobama odgovara tvrda površina kao što je pod. Savet je da se na pod stavi tanka prostirka i da se zauzme položaj u kojem je spavanje najudobnije.

Najbolji položaj za spavanje za trudnice koje pate od išijasa

Doktori često savetuju trudnicama da spavaju na boku. Spavanje na levoj strani je za neke stručnjake idealno za trudnice, jer omogućava nesmetani protok krvi. Studija iz 2019. godine otkrila je da spavanje na levoj ili desnoj strani podjednako bezbedno i za mamu i za bebu. Spavanje na zdravoj strani tela ublažuje simptome. Jastuk pod strukom ili između kolena pomaže i trudnicama da smanje pritisak na povređeni nerv.

Izbegavajte spavanje na stomaku

Ne savetuje se spavanje na stomaku osobama koje pate od išijasa i bola u donjem delu leđa. Spavanje na stomaku može dodatno opteretiti mišiće ili zglobove, posebno ako spavamo na mekom dušeku. Bez obzira na to u kojem položaju spavate, treba izbegavati poze tokom kojih se uvrću kičma ili kukovi. Izbegavajte meke dušeke, usled kojih je kičma u nepravilnom položaju. Pregled studija iz 2015. godine otkrio je da su srednje tvrdi dušeci bili najbolji za osobe koje pate od išijasa i bola u leđima. Savet je čak, da se ispod previše mekog dušeka postavi šperploča, ili da se dušek položi na pod.

Pripreme za spavanje

Istezanje i joga mogu umanjiti bolove i pomoći da pre spavanja opustimo mišiće i smanjimo pritisak na nerve. Pojedinim osobama pomaže i topla kupka. Neka temepreatura u spavaćoj sobi bude malo niža, a na spavanje idite uvek u isto vreme i izbegavajte kofein u večernjim časovima.

Kada posetiti doktora

U slučaju da bolovi traju duže od nedelju dana bitno je da lekar utvrdi tačnu dijagnozu. On može otkrijti koje je to stanje uzrok išijasa i odrediti pravu terapiju.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo