Naslovna / Fitness

Vežbe istezanja koje će vas opustiti pred spavanje

Priredio/la: S.M.|9:00 - 26. 12. 2021.

Lagane vežbe istezanja utiču na smanjenje stresa, podstiču lučenje hormona sreće i pomažu da lakše zaspimo

Vežbe istezanja Vežbe istezanja treba raditi svakodnevno, ne samo kada ste premoreni Foto: Shutterstock

Vežbe istezanja ne moraju da budu teške. Naprotiv, ima i onih lakših koje će vas  opustiti na kraju dana i pomoći da brže i lakše utonete u san. Čak i ako niste profesionalni sportista, ili neko ko dan provodi aktivno na terenu, istezanje sprečava povrede, opušta zategnute mišiće i celo telo.

Vežbe uz pomoć gumene trake

Lezite na leđa sa jednim savijenim kolenom. Neka stopalo te noge stoji čvrsto uz pod. Ispružite suprotnu nogu u vazduh, a oko tog stopala stavite gumenu traku za vežbanje. Traku povlačite ka licu i osećaćete istezanje u zadnjoj loži. Nakon nekoliko ponavljanja jednom nogom, uradite isto i sa drugom.

Vežbe istezanje gluteusa

Ležeći na leđima, jednu nogu ispružite, a suprotnu podignite. Uhvatite zglob te noge obema rukama. Lagano privlačite nogu grudima dok ne osetite istezanje u gluteusu. Ponovite nekoliko puta, a onda promenite stranu.

Lakat u visini ramena

Sedeći sa prekrštenim nogama, uhvatite jednu ruku iznad lakta suprotnom rukom i privucite je preko tela prema grudima, sve dok ne osetite istezanje u ramenu. Pazite da lakat bude u visini ramena. Nakon nekoliko ponavljanja, ispružite istu ruku preko suprotnog ramena kao da se grlite, a drugom rukom uhvatite lakat, lagano ga gurajući prema sebi dok ne osetite istezanje. Ponovite ceo postupak sa druge strane.

Vežbe istezanja za bolji san

Istraživanja sprovedena u SAD krajem prošle decenije pokazala su da redovna vežbanja pre odlaska na spavanje imaju uticaj ne samo na kvalitet spavanja, već i sna. Naime, utvrđeno je da je više od 70 odsto ispitanika imalo lepše snove nakon laganih fizičkih vežbi pre odlaska u krevet. Pojedinima su vežbe pomogle i da se reše nesanice koja ih je do tada mučila.

Lučenje hormona sreće

Vežbanje, pored toga, odvlači pažnju od briga i povećava lučenje serotonina, hormona sreće. To smanjuje stres i takođe utiče na mirniji san.

Vežbajte i vikendom i na odmoru

Vežbe ne bi trebalo raditi samo radnim danima, kada ste, najverovatnije, više umorni, već i vikendom, kao i u toku godišnjeg odmora. Stručnjaci zapravo savetuju da vežbanje red spavanje treba da pređe u dnevnu rutinu. Umesto da pred odlazak u krevet popijete pivo ili pojedete nešto, „s’ nogu“, mnogo je bolje i zdravije da vežbate. Ne samo da će vam telo biti zahvalno i ujutru biti pokretljivije i odmornije, osećaćete se bolje i raspoloženije.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Atlija
11:34, 26. 12. 2021.
Odgovori

DA

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo