Naslovna / Prirodna medicina

Obloge od kupusa efikasne su kod ovih bolnih i upalnih stanja

Priredio/la: Ma.R.|11:00 - 14. 09. 2023.

Poznato je da su slobodni radikali kao i toksične materije koje nam se talože u organizmu najčešći razlog pojave artritisa, reume i drugih zapaljenskih procesa koštano-zglobnih ali i mekotkivnih struktura, kao i problema sa kožom

Obloge od kupusa Studije su dokazale značajna antiinflamatorna svojstva kupusa Foto: Shutterstock

Kupus se u tradicionalnoj medicini koristi vekovima, a narodni lekari su od davnina znali za njegovo antizapaljensko i antioksidantno dejstvo. Dakle, kupus nije lek, ali može značajno da pomogne kod nekih stanja koja nas često muče, pre svega otoka i bolova.

Koje korisne materije su odgovorne za lekovita svojstva kupusa

Zahvaljujući visokom sadržaju vitamina C i sumpora, kupus je izuzetno jak andioksidant. Čuva nas od štetnog dejstva slobodnih radikala i utiče na ravnomerno izbacivanje mokraćne kiseline. Poznato je da su slobodni radikali kao i toksične materije koje nam se talože u organizmu najčešći razlog pojave artritisa, reume i drugih zapaljenskih procesa koštano-zglobnih ali i mekotkivnih struktura, ali i problema sa kožom. Kupus sadrži i glutamin, poznatu antizapaljensku aminokiselinu.

Sumpor nam je neohodan za stvaranje keratina, proteina odgovornog za zdravu kožu, kosu i nokte. Od drugih važnih vitamina tu su vitamine A i vitamini B grupe, kalcijum, folna kiselina, gvožđe, magnezijum, kalijum, fosfor i natrijum. Upravo zbog kombinacije svih ovih važnih vitamina i minerala list kupusa, odnosno obloga, delotvorna je kod različitih problema i može da pomogne kao pomoćno prirodno sredstvo.

Kod kojih stanja može da olakša kupus kao obloga

Iskustva onih koji su praktikovali metode narodne medicine kažu da obloge od listova kupusa mogu da pomognu kod stanja kakva su glavobolja, astma, epilepsija, bronhitis, prehlada i razne vrste osipa po telu. Posebno su efikasne kod problema sa kostima (bolova u kuku, laktovima, kod tendinitisa), upale bešike i bubrega, proširenih vena, upale mišića, nesvestice, opekotina i svih vrsta otoka.

Studije su potvrdile potencijal kupusa kod jakih zapaljenskih stanja, poput jedne objavljene u National Library Of Medicine.

Evo nekih primera kako možemo da iskoristimo list kupusa za obloge, uz napomenu da pre prvog korišćenja uvek valja napraviti malu probu na koži nadlaktice, zbog moguće alergije.

Bolovi u zglobovima, povrede i obloge od kupusa

Kupus sadrži sulforafan, supstancu koja štiti hrskavicu i kemferol sa jakim antiupalnim svojstvima. Ukoliko imate problem sa reumom, artritisom, gihtom ili ste se povredili (uganuli neki od ekstremiteta ili je došlo do istezanja mišić, tetiva ili ligamenata), obloge od kupusa ublažiće bol i uticati na smanjenje otoka. Deblji list kupusa stavite na gazu ili pamučnu krpu, oklagijom ili flašom lagano cedite sok i privijte na bolno mesto.

Obloge od kupusa za glavobolju

Glavobolja, posebno migrenski bol je često nepodnošljiv. Pokušajte da ga umanjite tako što ćete na čelo priviti list kupusa i pritisnuti gazom. Pomoći će čak i kod glavobolja koje su posledica mamurluka. Možete iscediti sok od svežeg kupusa i popiti pola čaše ako patite od hronične glavobolje.

Kašalj, bronhitis i bol u plućima

Kašalj često može biti iscrpljujući, a ako imate bronhitis ili upalu pluća, kupusu treba dodati i med. Listove kupusa treba zagrejati u rerni ili vreloj vodi da omekšaju, pa jednu stranu premazati medom. Privijte na grudi, prekrijte najlon kesom pa se umotajte u čist pamučni čaršaf. Primenjujte 5 do 7 dana, tri puta dnevno i držite oblogu sat vremena. Alternativa za med je zagrejano ricinusovo ulje.

Obloge od kupusa i problemi sa dojkama

Obloge od kupusa mogu biti važna pomoć kod mastitisa. Smekšane (flašim ili oklagijom) listove kupusa treba staviti direktno na bolne i upaljene grudi i držati do sat vremena. Ovaj način pomaže i kod dojenja i boljeg procesa laktacije. Ukoliko se suočite s mastitisom, kupus može pomoći dok ne odete kod lekara i ne dobijete odgovarajuću terapiju. Nikako nemojte ostati samo na ovoj kućnoj terapiji jer vam to može samo produžiti poteškoće sa dojenjem.

Pre privijanja na grudi, isprobajte na koži dlana između palca i korena kažiprsta ili nadlaktice. Ako koža reaguje, nemojte koristiti ove obloge. Redovno vršite samopreglede dojki, uz godišnje kontrole.

Lepša i zdravija koža, pomoć kod akni

Kupus može da „isuši“ masnu kožu, a to je i razlog pojave akni. Efikasan je kod promrzlina, potkožnih čireva, osipa, ublažavanja posledica ujeda i otoka od njih, kod hematoma i modrica.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo