Naslovna / Zdravlje

Homeopatija, koristan oblik alternativne medicine, ili lek bez naučnog pokrića

Priredio/la: D. T. |17:00 - 02. 04. 2022.

Homeopatija je zasnovana na principu da supstanca koja kod zdrave osobe izaziva simptome bolesti, kada se napravi kao homeopatski lek, može da izleči istu tu bolest. Stručnjaci preispituju da li ovaj oblik lečenja ima potvrdu u modernoj nauci

homeopatija Homeopatija je zasnovana na principu slično se leči sličnim Foto: Shutterstock

Homeopatija je oblik alternativne medicine, koji simptome određene bolesti leči supstancama koje izazivaju simptome bolesti kod zdravih ljudi. Ime potiče od grčke reči – “homeos“ slično i „patos“, što se prevodi sa patnja, tegoba. Već se godinama u stručnim krugovima raspravlja, da li je homepatija samo bolji vid placeba. Dosta radova navodi da je veliki broj homeopatskih istraživanja neproveren i nepristrasan.

Homeopatija i placebo

Homeopatija je zasnovana na principu slično se leči sličnim. Stručnjaci preispituju da li ovaj oblik lečenja ima bilo kakvu potvrdu u modernoj nauci. Meta analiza iz 2017. dr Robert T. Mathie i saradnika pokazala je da homeopatski lekovi imaju mnogo bolji učinak od placeba.

Neki stručnjaci ističu da ovakve analize treba posmatrati s dozom zadrške, jer je verovatnije da će pre biti objavljeni članci sa pozitivnim, nego sa negativnim rezultatima. Postoji pristrasnost kada je u pitanju izveštavanje ili objavljivanje. Na primer, kada se na određenu temu objavi manje članaka sa negativnim ili nejasnim rezultatima, ukupni nalazi meta-analiza mogu izgledati pozitivnije nego što zaista jesu. Zato su uspostavljeni javni registri, a Helsinška deklaracija iz 2008. proglasila je registraciju moralnom obavezom.

Registruju se istaživanja sa pozitivnim ishodom

Istraživači se ohrabruju da registruju svoja istraživanja, ali dodatni problem je i činjenica da rezultati mnogih istraživanja nikad nisu javno objavljeni. Otkriveno je da oko 53 odsto istraživanja nije registrovano. Takođe, neka istraživanja su registrovana tek po dobijanju pozitivnih rezultata.

Dr Robert Emprechtinger sa Universität für Weiterbildung Krems u Austriji kaže da svi ovi postupci „otvaraju vrata praksi selektivnog objavljivanja“. S druge strane Homeopathy Research Institute tvrdi da sektor istraživanja homeopatije nadmašuje konvencionalnu medicinu u pogledu naučnih i etičkih standarda i beleži niži stepen pristrasnosti u svojim istraživanjima.

Bez finansija za neregistrovane istraživače

Dr Emprechtinger, naglašava da bi bilo potrebno zaustaviti praksu objavljivanja neregistrovanih studija na temu komplementarne i alternativne medicine.

Istraživačke organizacije treba da zaustave buduće finansiranje istraživače koji se ne registruju i ne objave rezultate svojih ispitivanja – precizira dr Emprechtinger.

Homeopatija u Srbiji

Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i Zakonom o lekovima i medicinskim produktima iz 2005. godine homeopatija je legalizovana u Srbiji.  Državna agencija za lekove i medicinske proizvode Srbije registrovala je 6 kombinovanih homeopatskih lekova nemačke firme DHU u našoj zemlji, a homeopatski lekovi uključeni su u zvanični Registar lekova.

Početkom 2007. godine homeopatsko lečenje je Srbiji zakonski priznato, na osnovu uredbe Ministarstva zdravlja Srbije. Podzakonskim aktima je definisano ko i na koji način i u kojim okvirima može da se bavi homeopatijom. Od 2002. godine u okviru Srpskog lekarskog društva deluje Sekcija za homeopatiju.

Ministarstvo zdravlja prepoznalo je homeopatiju kao metod alternativne medicine i po našem zakonu homeopatijom mogu da se bave samo zdravstveni radnici uz dozvolu ministarstva zdravlja. To znači lekari, stomatolozi, farmaceuti i srednji medicinski kadar uz nadzor lekara.  Naglasila bih da je potrebno medicinsko znanje, da bi procenili stanje pacijenta i da bi mogli da odredimo na koji način da ga lečimo. Treba da obavimo i klasičan pregled i da pogledamo sve nalaze, a to ne može neko ko nije iz struke. Često pacijenti dođu zbog homeopatskog lečenja, a potreban je na primer hirurg – kaže za portal eKlinika lekar opšte medicine, kvantne medicine i homeopatije dr Tatjana Lalić.

Dejstvo homeopatskih lekova objašnjeno tek u novije vreme sa razvojem kvantne fizike

Dr Lalić navodi da postoji dosta istraživanja i objavljenih radova na temu dejstva homeopatskih lekova na Istoku i na Zapadu i dodaje da je „dokazano da homeopatski lekovi nisu placebo“.

Postoje grupe na koje ne možete sugestivno delovati. Samo ako pogledamo pozitivan efekat ovih lekova na decu i životinje jer je i veterinarska homeopatija dosta razvijena. Prisutan je veliki problem objavljivanja rezultata istraživanja eminentnih naučnih ustanova iz Rusije, Kine i zemalja bivšeg SSSR-a u zapadnim časopisima, ali to je neka druga tema koja nema mnogo veze sa naukom.

Dejstvo homeopatskih lekova je moglo da bude objašnjeno tek u novije vreme sa razvojem kvantne fizike, pa je i razumljivo nepoverenje nekih naučnika. Bilo bi dobro kada bi se osvrnuli malo i na istočne naučne izvore – naglašava doktorka.

Dr Lalić ističe da je u Srbiji prof. Miloš Popović radio studije iz homeopatije uz saradnju sa nemačkim homeopatskim udruženjem. Doktorka navodi da kod nas postoje licencirane škole homeopatije , u okviru homeopatske sekcije u Srpskom lekarskom društvu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo