Naslovna / Prirodna medicina

Alternativne metode koje pomažu u lečenju hroničnog bola

Priredio/la: eKlinika|21:00 - 31. 10. 2020.

Predstavljamo vam devet metoda koje prirodno i efikasno smanjuju bolove u leđima, zglobovima i mišićima

Foto Shutterstock

Akupunktura

Izgleda neprijatno, ali ova tradicionalna kineska metoda ne boli kada je primenjuje licencirani profesionalac. Iglice se stavljaju ispod kože u određenim tačkama na telu. Može olakšati dugotrajan bol u kolenima, donjem delu leđa i vratu. Daje efekte i kod glavobolja.

Lekovito bilje  Foto Shutterstock

Jedna studija pokazuje da ekstrakt đumbira može da pomogne kod artritisa koliko i ibuprofen. Vrbina kora i đavolja kandža mogu pomoći kad vas bole leđa, a riblje ulje ponekad može olakšati simptome Rejnoovog sindroma i lupusa.

Ipak, pre uzimanje bilo čega, treba konsultovati lekara. Suplementi i lekovito bilje mogu ponekad biti štetni u sadejstvu sa drugim lekovima koje uzimate ili mogu delovati štetno ako ste trudni ili dojite.

Homeopatija

Jasna je ideja: deo onoga što vas čini bolesnim može vas i izlečiti. Lekovi koje možete kupiti u prodavnici ili od homeopata, uključuju rastvore od lekovitog bilja i drugih biljki, minerala i životinjske proizvode.

Neke studije dokazuju da se homeopatijom mogu olakšati bolovi kod fibromialgije i sindroma hroničnog umora. Međutim, nema još dovoljno pouzdanih istraživanja.

Masaža

Svako ko je probao masažu vrata poznaje iscelujuću moć dodira. Terapeut rukama često može da pomogne da se sma nji bol usled artritisa i fibromialgije. Masaža ublažava bol, ubrzava cirkulaciju, jača odbrambeni sistem i smanjuje nivo stresa.

Foto Shutterstock

Kurkuma

Popularan u indijskoj kuhinji, ovaj svetložuti začin ne doprinosi samo ukusu jela nego i zdravlju. Kurkumin, jedan od njegovih glavnih sastojaka, deluje antiupalno. Neke studije pokazuju da može lečiti bol uzrokovan artritisom i burzitisom.

Kurkuma je bezopasna u hrani. Nemojte je uzimati u pilulama ako imate dijabetes jer može da smanji šećer u krvi do rizičnog nivoa.

Kiropraktika

„Ručno” nameštanje mišića i zglobova može biti dobar način lečenja bola. Vremenom promene u povređenom tkivu mogu dovesti do upala i otežati pokrete. Malipulacijum kičme i mišića dobar kiropraktičar može da smanji ukočenost.

Kiropraktika može smanjiti bol u donjem delu leđa isto kao i neki lekovi koji se izdaju na recept. Može pomoći i kod lečenja bola u vratu i sindroma karpalnog tunela.

Foto Shutterstock

Joga

Ova stara indijska metoda kombinuje važbe disanja, meditaciju i postavljanje tela u različite položaje. Može olakšati bol u donjem delu leđa, ramenima, vratu, kolenima i pomoći i kod migrena.

Postoji još jedan bitan razlog da legnete na prostirku za jogu. Tokom vremena, hroničan bol dovodi do problema sa pamćenjem i emotivnih problema. Ima dokaza da joga može u tome da pomogne.

Vođena vizualizacija

Fokusirajte svest na tihe, mirne slike kako bi „mentalno pobegli” od onog što vas boli. Ovako se vaše telo stavlja u veoma relaksirano stanje koje pospešuje lečenje.

Za ovo vam je potreban profesionalni terapeut. Vođena vizualizacija može pomoći u ublažavanju tenzionih glavobolja i bola prouzrokovanog rakom i fibromialgijom.

Hipnoterapija

Hipnoza pomaže u otklanjanju glavobolja i bola izazvanog sindromom iritabilnog kolona, artritisom, fibromialgijom.

Obučeni hipnoterapeut vodiće vas kroz vežbe relaksacije i sugestivno će vas naterati da promenite način razmišljanja o bolu. Mnogi ljudi vide poboljšanje posle četiri do 10 seansi.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo