Naslovna / Zdravlje

Upotreba ekstrakta ginko bilobe može ubrzati oporavak mozga u prvim nedeljama nakon moždanog udara

Priredio/la: S.St.M.|17:00 - 21. 02. 2024.

Nedavna preliminarna studija ima obećavajuće rezultate u lečenju oporavka od moždanog udara. Otkriveno je da pacijenti sa ishemijskim moždanim udarom pokazuju poboljšanja kognitivnih funkcija u ranoj fazi oporavka kada im se daju intravenske injekcije ekstrakta ginkgo bilobe u prve dve nedelje nakon moždanog udara

ekstrakt ginko bilobe i moždani udar Novo istraživanje sugeriše da ekstrakt ginkgo bilobe može biti od pomoći nakon moždanog udara Foto Shutterstock

Prema preliminarnoj studiji, predstavljenoj na Međunarodnoj konferenciji o moždanom udaru 2024. godine, pojedinci koji su doživeli ishemijski moždani udar pokazali su poboljšanu kognitivnu funkciju u ranim fazama oporavka kada su lečeni intravenskim injekcijama koje sadrže mešavinu aktivnih komponenti iz ginkgo bilobe u prve dve nedelje nakon udara.

Oporavak kognitivnih funkcija kod pacijenata sa moždanim udarom uz pomoć ginko bilobe

Ekstrahovana iz osušenog lišća i semena drveta ginka, koje je među najstarijim živim vrstama drveća poreklom iz istočne Azije, ginko biloba je biljka koja se veliča u tradicionalnoj kineskoj medicini, a dostupna je i kao dodatak ishrani.

U Kini se intravenozne (IV) terapije koje koriste aktivna jedinjenja ginkgo bilobe obično koriste za lečenje moždanog udara, što se pripisuje njegovim potencijalnim antioksidativnim svojstvima koja mogu zaštititi neurone od oštećenja.

U okviru ove nove studije, u koju su bile uključene 3.163 osobe koje su doživele blage do umerene moždane udare povezane sa blokadom, naučnici su istraživali kako se njihova kognitivna funkcija oporavlja nakon moždanog udara. Učesnici su u proseku imali 63 godine, 36 odsto njih bile su žene i lečeni su u 100 ustanova u Kini.

U prvih 48 sati nakon moždanog udara, otprilike polovina njih nasumično je odabrana za dobijanje dnevne intravenske injekcije od 25 mg mešavine dobijene od ginka bilobe, poznate kao GDLM, tokom dve nedelje. Ostalima je svakodnevno davana placebo injekcija tokom istog perioda.

Istraživači su procenjivali njihove mentalne sposobnosti koristeći Montrealsku procenu kognicije (MoCA), test za brzu procenu kognicije koji sadrži 30 poena i često se koristi za pacijente sa moždanim udarom, na početku, nakon dve nedelje, a zatim nakon tri meseca. U početku, pre bilo kakvog lečenja i neposredno nakon njihovog moždanog udara, prosečna ocena mentalnih sposobnosti ovih pacijenata bila je umereno niska – 17 od mogućih 30 poena.

Kako ginkgo biloba poboljšava kognitivne funkcije

Posle dve nedelje, oni koji su primili injekcije ekstrakta ginkgo bilobe pokazali su više poboljšanja u rezultatima svojih mentalnih funkcija od onih koji su primali placebo, pri čemu su rezultati porasli u proseku za 3,93 poena, za razliku od 3,62 poena.

Do 90. dana, jaz se dodatno proširio, pri čemu je grupa koja je primala ginko bilobu pokazala značajnije povećanje rezultata mentalnih funkcija – poboljšanje je u proseku bilo 5,51 poen, odnosno 5,04 poena u placebo grupi.

Istraživači su objasnili da je kod grupe koja je primala GDLM bilo 20 odsto više pacijenata koji su postigli klinički značajan nivo kognitivnog poboljšanja, što sugeriše da bi GDLM injekcije mogle poboljšati kognitivne funkcije kod onih koji su doživeli akutni ishemijski moždani udar.

Primetili su, međutim, da je period praćenja studije ograničen na 90 dana, što implicira potrebu za proširenim istraživanjem kako bi se razumeli dugoročni uticaji GDLM tretmana. Dalje razrađujući prednosti, istraživači su spomenuli da izgleda da GDLM nudi neuroprotekciju kroz različite mehanizme. To uključuje proširenje krvnih sudova mozga, povećanje sposobnosti moždanih ćelija da izdrže nizak nivo kiseonika i jačanje cerebralnog krvotoka. Takođe su istakli da GDLM poseduje antioksidativne, antiinflamatorne i antiapoptotičke efekte (sprečavanje ćelijske smrti).

Da li alternativni lekovi sobom nose bilo kakve rizike

Naučna izjava Američkog udruženja za srce iz 2022. o upotrebi komplementarnih i alternativnih lekova u lečenju srčane insuficijencije istakla je da, iako mogu biti korisni, postoje i značajni rizici povezani sa ovim tretmanima, naglašavajući važnost uključivanja lekara u donošenje odluka.

Stručnjaci su naglasili da preporuke za opreznu upotrebu suplemenata kod pacijenata sa srčanom insuficijencijom treba na sličan način da se odnose i na lečenje svih kardiovaskularnih bolesti, uključujući i moždani udarOni savetuju da pacijenti sa moždanim udarom ne koriste ginko bilobu ili bilo koje suplemente bez konsultacije sa svojim lekarima.

Iako bi istraživanje o ginko bilobi moglo ubuduće da bude obećavajuće kada je reč o nezi nakon moždanog udara, njena efikasnost i bezbednost moraju se dokazati kroz klinička ispitivanja kako bi se ispunili rigorozni standardi potrebni za odobrenje.

Dr Jose Morales, vaskularni neurolog i neurointerventni hirurg na Pacific Neuroscience Institute u Santa Moniki, Kalifornija, koji nije bio uključen u ovo istraživanje, kaže da „ginko biloba ima dugu istoriju povezanih efekata na umereno jačanje kognitivnih funkcija”.

– Snaga ove studije leži u dizajnu studije (tj. dvostruko slepo randomizovano kliničko kontrolno ispitivanje) i u onima sa sentinel događajem (tj. akutni ishemijski moždani udar) za koji se zna da dugoročno utiče na kogniciju. Međutim, u ovom sažetku veličina efekta nije otkrivena, tako da je potrebno više informacija da bi se procenila snaga nalaza. Osim toga, studija nije međunarodno ispitivanje, tako da je upitna mogućnost generalizacije nalaza na različite populacije – dodao je on.

Rachael Miller, nutricionista, travar i osnivač kompanije Zhi Herbals, koja takođe nije bila uključena u studiju, kaže da je „dobro poznato da su terpenski laktoni u ginku u velikoj meri odgovorni za njegovu sposobnost da smanji upalu i poboljša mentalnu oštrinu i pamćenje”.

Miller je ukazala na prethodna istraživanja koja podržavaju sposobnost ginka da zaštiti oštećene neurone nakon ishemije.

Da li treba da uzimamo ginko bilobu bez recepta

Dr Morales ističe da „ginko biloba ima navodne mehanizme delovanja koji štite neurone od beta-amiloidne neurotoksičnosti, hipoksemije i oksidativnog stresa”.

– Autore treba pohvaliti što su uradili ovo ispitivanje i pokazali klinički značajne ishode, koji su često neuhvatljivi čak i sa verovatnim mehanizmima delovanja. Buduća istraživanja trebalo bi da se sprovedu na više lokacija na međunarodnom nivou sa različitim populacijama kako bi se potvrdili i dokazali ovi nalazi, kao i da bi se odredila najbezbednija i najefikasnija doza. Sprovođenje međunarodnih ispitivanja povećalo bi kredibilitet i olakšalo odobrenje velikoj kliničkoj populaciji u slučaju potrebe i ako se rezultati repliciraju u tom obimu – smatra dr Jose Morales.

Miller napominje da je „poboljšanje rezultata MoCa značajno i pruža nadu onima koji doživljavaju trajne posledice akutnog ishemijskog moždanog udara”.

– Laiku bi bilo teško da ponovi ovakve rezultate kod kuće, jer metoda ubrizgavanja nije dostupna većini, a suplementi ginka obično nemaju standardizovan ili označen sadržaj laktona. Sadržaj listova ginka uveliko varira u zavisnosti od toga kako se beru – objasnila je Miller.

Međutim, važno je napomenuti da dr Morales ističe da „pacijenti i javnost treba da sačekaju dodatne informacije iz ovog i/ili narednih ispitivanja pre nego što usvoje režim sa suplementima ginko bilobe koji se izdaju bez recepta, posebno imajući u vidu poznate informacije u vezi sa bezbednosnim problemima ginka i interakcijom lekova”.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo