Naslovna / Zdravlje

Tehnologija predviđa da li i kada pacijentu preti opasnost od iznenadne srčane smrti

Priredio/la: D. T.|14:30 - 14. 04. 2022.

Iznenadna srčana smrt uzrokovana aritmijom čini čak 20 odsto svih smrtnih slučajeva širom sveta

srčani udar Tim stručnjaka koristi neuronske mreže za izradu personalizovane procene preživljavanja za svakog pacijenta Foto: Shutterstock

Novi tehnološki pristup zasnovan na veštačkoj inteligenciji mogao bi da predvidi da li i kada pacijentu preti opasnosi od iznenadnog srčanog zastoja. Ova tehnologija mogla bi da znači revoluciju kada su u pitanju kliničke dijagnoze i da povećava stopu preživljavanja od iznenadnih i smrtonosnih srčanih aritmija, jednog od najzagonetnijih stanja u medicini, smatraju stručnjaci Johns Hopkins Univerziteta.

Zašto se dešava iznenadna srčana smrt i ko je u opasnosti?

U radu objavljenom tokom ovog meseca u časopisu Nature Cardiovascular Research, navodi se da iznenadna srčana smrt uzrokovana aritmijom čini čak 20 odsto svih smrtnih slučajeva širom sveta. – Stručnjaci i pored toga imaju veoma oskudna znanja o ovom stanju, nisu sigurni zbog čega se dešava iznenadna srčana smrt, nisu do kraja sigurni ko je u opasanosti – kaže jedan od autora studije, profesor biomedicinskog inženjerstva Natalia Trayanova.

Pomoć lekaru u odlučivanju

Pacijenti koji mogu biti pod malim rizikom od iznenadne srčane smrti nekada budu tretirani defibrilatorima koji im možda nisu potrebni, dok visokorizični pacijenti ne dobiju neophodan tretman, navode istraživači. Oni ističu da algoritam koju su razvili ima mogućnost da odredi kome preti opasnost od srčane smrti i pomogne lekarima u odlučivanju. Ovaj tim stručnjaka koristi neuronske mreže za izradu personalizovane procene preživljavanja za svakog pacijenta sa srčanim oboljenjima i određuje da li pacijentu preti mogućnost od iznenadne srčane smrti u sledećih 10 godina.

Algoritam nastoji da otkrije nevidljive obrazce

Stručnjaci koriste snimke srca poboljšanje kontrastom koje daju uvid u ožiljke na srcu, stotine pacijenata iz bolnice Johns Hopkins, a algoritam nastoji da otkrije nevidljive obrazce i odnose koji dovode do nastanka bolesti. Postojeće kliničke analize daju uvid u jednostavne karakteristike ožiljaka kao što su zapremina i masa. – Slike donose bitne informacije koje su bile nedostupne lekarima. Ožiljak se može distribuirati na različite načine i dati uvid u šanse pacijenata za preživljavanje – rekao je prvi autor studije Dan Popescu. Stručni tim donosi podatke na osnovu uvida u podatke kliničara u poslednjih 10 godina, procenjuju se faktori rizika kao što su starost pacijenata, težina, rasa i upotreba lekova.

Budućnost zdravstvene zaštite

Autori ovog algoritma čak tvrde da su njihova predviđanja u bitnoj meri tačnija od pretpostavki lekara i potvrđena nalazima pacijenata iz 60 zdravstvenih centara širom Sjedinjenih Američkih Država. – Ovo istraživanje ima mogućnost da ubrza kliničko donošenje odluka u vezi sa rizikom od aritmija. Ovo je mogućnost da se spoji veštačka inteligencija, inženjering i medicina kao budućnosti zdravstvene zaštite – rekla je Trayanova. Tim stručnjaka radi i na daljoj izgradnji algoritama za otkrivanje drugih srčanih bolesti.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo