Naslovna / Zdravlje

Otkriven mogući izvor mladosti imunog sistema

Priredio/la: D. T.|14:30 - 17. 04. 2022.

Povećani morbiditet i mortalitet kod starijih osoba javlja se  i kod uobičajenih bakterijskih infekcija kao što su one izazvane salmonelom

Istraživanje Otrkiće bi moglo da uputi u nekoliko potencijalno novih terapija za revitalizaciju starih T- ćelija Foto: Shutterstock

Kako podmladiti imuni sisitem starijih osoba i sprečiti rizik od infektivnivnih bolesti, predmet je izučavanja nove studije naučnika sa University of California Irvine. Ova studija nastoji da pronikne u razlog zašto su u odnosu na mlađe ljude, starije osobe osetljivije na infekcije, poput covid 19.

Mogućnosti novih načina lečenja

Nova studija mogla bi da utaba put daljim istraživanjima kada je u pitanju jačanje imunskog sistema starijih osoba.

– Kroz ovu studiju, došli smo do novih saznanja o tome zašto su starije osobe podložnije zaraznim bolestima. Nova otkića nam pružaju mogućnosti da otkrijemo moguće nove načine lečenja – kaže  Michael Demetriou  profesor neurologije na Medicinskom fakultetu UCI i šef Odseka za multiplu sklerozu i neuroimunologiju.

Prvi autor studije i docent odeljenja za patologiju, Haik Mkhikian kaže „Identifikovali samo  potencijalni izvor mladosti za imuni sistem.“

Ćelijski imunitet opada sa starenjem

Studija objavljena u časopisu Nature Aging, navodi da imunitet T – ćelija opada sa starenjem, usled čega dolazi do komplikacija kada su u pitanju zarazne bolesti.  T – ćelije su vrsta imunoloških ćelija, čiji je zadatak da otkriju i uklone napadajućih patogene ili zaražene ćelije. To rade pomoću proteina na svojoj površini, koji se vezuju za proteine na površini patogena.

Dodavanje složenih i razgranatih lanaca ugljenih hidrata (glikana) proteinima potiskuje funkciju T  – ćelija. U ovoj studiji, istraživači su pokazali da se razgranati glikani uvećavaju sa starošću i to više kod žena, nego kod muškaraca zbog povećanja važnog metabolita šećera (N-acetilglukozamina) i signalizacije citokinom T ćelija interleukina-7.

-Naše istraživanje otkriva da sprečavanje elevacije u razgranatim glikanima podmlađuje funkciju ljudskih i mišjih T – ćelija i smanjuje ozbiljnost infekcije salmonelom kod starijih ženki miševa – rekao je Demetriou.

Terapije za revitalizaciju starih T-ćelija

Ovo otrkiće moglo bi da uputi u nekoliko potencijalno novih terapija za revitalizaciju starih T- ćelija. Slabljenje imuniteta doprinosi povećanju morbiditeta i mortaliteta usled infektivnih i neoplastičnih bolesti (stanja koja uzrokuju rast i benignih i malignih tumora) kod starijih od 65 godina.

U nekim od najrazvijenijih zemalja sveta oko 89 odsto osoba starijih od 65 godina premine od gripa. Starije osobe su osetljivije na virusne infekcije. Povećani morbiditet i mortalitet kod starijih osoba javlja se  i kod uobičajenih bakterijskih infekcija kao što su one izazvane salmonelom.

Efikasnost imunizacije opada sa godinama i dodatno povećava rizik od infekcije. Imuni sistem je skup ćelija, tkiva i molekula koji štite organizam od infekcija iz okolne sredine.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo