Naslovna / Zdravlje

Bolne simptome čira na želucu nekada mogu ublažiti ili isprovocirati neke od ovih namirnica

Priredio/la: D. T.|17:00 - 17. 04. 2022.

Čir na želucu uglavnom se može u potpunosti izlečiti. Nelečeni čir nekada prouzrokuje ozbiljne dodatne probleme u vidu unutrašnjeg krvarenja ili raka želuca

čir na želucu Ukoliko je čir na želucu posledica delovanja infekcije bakterijom Helicobacter pilori, namirnice bogate antioksidansima mogu biti od koristi Foto: Shutterstock

Čir na želucu (ulkus) je oštećenje sluzokože želuca i dvanaestopalačnog creva, sličnog izgleda kao rana na koži. Stanje je posledica poremećaja ravnoteže između odbrambenih i štetnih faktora sluznice želuca, usled čega želudačna kiselina prodire kroz zaštitni sloj sluznice. Većina stručnjaka smatra da izbor hrane ne izaziva čir na želucu niti ga pogoršava. Navodi se da određeni način ishrane stoga ne može uticati na tok bolesti. Neka novija istraživanja, ipak, tvrde da pojedine vrste namirnica mogu sprečiti delovanje bakterije Helicobacter pilori, glavnog uzročnika nastanka čira.

Čir na želucu može se u potpunosti izlečiti

U većini slučajeva pojava čira je posledica bakterijske infekcije Helicobacter pilori , ali i stalne upotrebe nesteroidnih antiinflamatornih lekova poput aspirina i ibuprofena. Čir na želucu uglavnom se može u potpunosti izlečiti. Nelečeni čir nekada prouzrokuje ozbiljne dodatne probleme u vidu unutrašnjeg krvarenja ili raka želuca. 

Pošto je poznato da je Helicobacter pilori najbitniji činilac koji utiče na nastanak čira, naučnici nastoje da oktriju koje bi vrste hrane mogle biti od pomoći kada se radi o zaštiti od infekcije.

Kako mogu pomoći određene namirnice?

Lekari pacijentima prepisuju antibiotike i lekove za blokiranje želudačne kiseline, ali ima nagoveštaja da i određene vrste namirnica mogu uticati na simptome bolesti. Preporučuje se upotreba kupusa, rotkvica, jabuka, borovnica, malina, kupina, jagoda, trešanja, paprike, šargarepe, brokolija, lisnatog zelenog povrća kao što su kelj i spanać.

Stručnjaci savetuju kod čira na želucu i upotrebu namirnica bogatih probioticima, kao što su jogurt ili kefir. Naglasak je i na maslinovom ulju, belom luku i zelenom čaju bez kofeina.

Ukoliko je čir na želucu posledica delovanja infekcije bakterijom Helicobacter pilori, namirnice bogate antioksidansima mogu biti od koristi. Antioksidansi mogu zaštiti i aktivirati imunološki sistem i pomoći u borbi protiv infekcije. Veruje se da ova jedinjenja mogu pružiti i zaštitu od raka želuca. Borovnice, trešnje i paprike pune su antioksidansa, kelj i spanać sadrže kalcijum i vitamine B kompleksa.

Brokoli sadrži sulforafan, jedinjenje koje sprečava delovanje bakterije Helicobacter pilori. Prema nekim istraživanjima, kiseline iz maslinovog ulja mogu pomoći u lečenju ove bakterijske infekcije. Trenutno se proučava delovanje kurkume kao potencijalnog leka za čireve.

Suplementi mogu biti od koristi

U slučaj da se čir na želucu leči antibiotikom, preporučuje se upotreba probiotika, koji može ublažiti simptome primene antibiotika ali u isto vreme poboljšati i efikasnost samog leka.

Šta može pogoršati bolne simptome?

Pojedini pacijenti koji se leče od čira imaju i refluks kiseline. Određene namirnice mogu da opuste donji deo jednjaka, ezofagealni sfinkter, usled čega je olakšan put kiselini da se vrati u jednjak izazove gorušicu, probleme sa varenjem i bolove.
Smatra se da upotreba kafe, čokolade, začinjenje hrane, alkohola, kiselih namirnica kao što su citrusi i paradajz može dovesti do vraćanja želudačne kiseline. Obilni i kasni obroci, u poslednja dva sata, pre odlaska na spavanje, mogu pogoršati simptome.

Opcije lečenja čira na želucu

Čir na želucu izazvan delovanjem Helicobacter pilori u velikoj većini slučajeva leči se primenom antibiotika. Savet je da se pacijent pridržava plana lečenja i prati zajedno sa stručnjakom simptome kako bi tretman bio što efikasniji. Stručnjak može propisati i lek koji će sprečiti prekomerno lučenje želudačne kiseline kao što su inhibitori protonske pumpe ili H2 blokator.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo