Naslovna / Zdravlje

Zapaljenje desni često je bolno stanje i nije uvek posledica loše higijene

Priredio/la: D. T.|17:00 - 19. 04. 2022.

Krivi zubi, loše postavljene krunice ili mostovi nekada mogu otežati pravilno uklanjanje plaka i kamenca i iritirati desni

gingivitis Foto: Shutterstock

Zapaljenje desni (gingive) gingivitis nastaje usled prisustva bakterija dentalnog plaka. Stanje je često bolno i u najtežim slučajevima ako se ne leći može dovesti do parodontopatije u težim slučajevima do infekcije vilične kosti. Redovno i pravilno pranje zuba i usne duplje najbolji je način da se sačuvaju zdravi zubi. Ipak, nije uvek „krivac“ za gingivitis loša higijhena.

Desni mogu krvariti pri pranju zuba

Gingivitis je zapaljenje desni (gingive) usled prisustva bakterija dentalnog plaka. Stanje je često bolno i veoma često kod odraslih osoba. To je oblik bolesti desni koji uglavnom počinje blagim simptomima, ali tokom vremena može prerasti u ozbiljnije stanje.

Taloženje bakterija oko zuba najčešći je uzrok gingivitisa. Stanje je praćeno crvenilom desni koje su natečene i koje mogu krvariti pri pranju zuba. Gingivitis se često leči dobrom oralnom higijenom, dužim i češćim pranjem zuba i redovnom upotrebom dentalog konca. Antiseptik za ispiranje usta može biti od pomoći.

Dve vrste zapaljenja desni

Gingivitis je nedestruktivna vrsta parodontoze. Postoje dve vrste stanja – gingivitis izazvan zubnim plakom koji nastaje usled nakupljanja plaka i iritacije desni i gingivitis koji nije izazva plakom i koji je rezultat bakterijske, virusne ili gljivične infekcije. Ovaj oblik gingivitisa može biti i posledica alergijske reakcije, reakcije na zubnu protezu. Oba ova tipa gingivitisa, ukoliko se ne leče, mogu prerasti u parodontitis, teže stanje koje može dovesti do daljih komplikacija, kao što je gubitak zuba.

Najčešći uzrok pojave gingivitisa je nakupljanje bakterijskog plaka između i oko zuba. Zubni plak je biofilm koji se prirodno akumulira na zubnu površinu. Plak se može stvrdnuti i dovesti do pojave kamenca koji može ukloniti samo stomatolog.

Neke bolesti i stanja povećavaju rizik od gingivitisa

Nakupljanje plaka i zubnog kamenca može uzrokovati uništenje gingive ili desni, uključujući i gubitak zuba. Ponekada neki spoljni faktori mogu povećati rizik od upale desni. Hormonske promene u pubertetu, menopauzi, tokom menstrualnog ciklusa i trudnoće mogu usloviti nastanak ovog stanja. Neke bolesti kao što su karcinom, dijabetes i HIV infekcija dovode se u vezu sa većim rizikom od nastanaka gingivitisa.

Pojedini lekovi koji smanjuju lučenje pljuvačke mogu uticati na oralno zdravlje. Pojedini lekovi za tretman epilepsije ali i lekovi protiv angine mogu izazvati povećati rizik od upale desni. Stanje je učestalije i kod osoba koje redovno koriste cigarete, u riziku su i starije osobe, kao i oni koji imaju genetsku osnovu za nastanak gingivitisa.

Zapaljenje desni – znaci i simptomi

Zapaljenje i promena boje desni koje su osetljive na dodir neku su od prvih simptoma gingivitisa. Pacijenti se često žale na krvarenje desni prilikom pranja zuba. Javlja se i halitoza ili loš zadah, desni se povlače i meke su.
U blažim oblicima gingivitisa nekada neće biti prisutan ni jedan od navedenih simptoma. Stomatolog će proveriti simptome, utvrdiće da li ima plaka i kamenca u usnoj duplji. Nekada će biti potrebno i rendgensko ili parodontalno sondiranje kako bi se proverili znakovi parodontitisa.

Lečenje

U slučaju rane dijagnostike stanje se brzo leči, nekada je dovoljna samo dobra oralna higijena u kućnim uslovima. Međutim, ako simptomi i bolovi potraju potrebno je potražiti stručnu pomoć. Stomatolog može da ukloni višak plaka i kamenca. Sam postupak je nekada neprijatan, posebno kod težih stanja.

Stručnjak može preporučiti i naknadne preglede. Popravljanje oštećenih zuba doprineće takođe oralnoj higijeni. Krivi zubi, loše postavljene krunice ili mostovi nekada mogu otežati pravilno uklanjanje plaka i kamenca i iritirati desni. Gingivitis se može sprečiti redovnom i dobrom oralnom higijenom, koja uključuje pranje zuba najmanje dva puta dnevno i redovno ispiranje usta antiseptikom.

Komplikacije

Bolest desni može se širiti i uticati na tkivo i zube. Komplikacije uključuju apsces ili infekciju gingive ili kosti vilice. Parodontitis je ozbiljnije stanje koje može dovesti do gubitka kostiju i zuba. Moguće je da se stanje i posle lečenja ponovi.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo