Naslovna / Zdravlje

Gangrena zuba, ukoliko se ne leči, može da ošteti srce, upozorava dr Ivan Stanić

Piše: Marijana Rajić|8:53 - 24. 08. 2021.

Gangrena zuba najčešće nastaje kao posledica dubokog karijesa koji ošteti zubnu srž i kroz koji bakterije mogu dospeti do zubnog tkiva

Gagrena zuba, dr Ivan Stanić Dr Ivan Stanić: Redovna oralna higijena i redovni pregledi najbolja prevencija kritičnih stomatoloških stanja Foto: Privatna arhiva, Shutterstock

Gangrena zuba je odumiranje zubnog tkiva (zubne pulpe) na koje se nadovezuje bakterijska infekcija. Najčešće nastaje kao posledica dubokog karijesa, koji ošteti zubnu srž i kroz koji bakterije mogu dospeti do iste. Ako se ovo stanje zapusti, dolazi do nepovratnog oštećenja živca, uz dugotrajno lečenje.

Šta osećamo kada proces počinje, a šta može da zavara

Gangrena zuba je komplikovano stanje za čije je nastajanje potreban duži vremenski period, i koje može da se manifestuje na različite načine.

– Najpre dolazi do nastanka karijesa, koji postaje uglavnom bolan na hladne nadražaje. Zatim, kako se karijes produbljuje bolovi postaju sve učestaliji i dugotrajniji, i javljaju se „sami od sebe“, bez prethodne iritacije. Kada bakterije nasele oštećenu zubnu srž, bolovi polako prestaju i ulazi se u naizgled mirnu, bezbolnu fazu koja tiho i u velikoj meri oštećuje strukture oko zuba – opisuje proces nastanka gangrene za eKlinika portal doktor stomatologije Ivan Stanić. 

Gangrena, nastavak

Proces nastanka gangrene zuba Foto: en.webdento.com

Bol je signal da se javite stomatologu

Iako je, prema rečima dr Stanića, za razvijanje gangrene potreban duži vremenski period, bol, koji jeste jedno od urgentnih stanja u stomatologiji, može da signalizira da je proces počeo.

– Kao i u ostatku organizma, bol upozorava da se događa neko oštećenje. Najmanji bolovi se najlakše i saniraju. Ukoliko se dogodi prethodno objašnjeno oštećenje, biće potreban duži vremenski period za izlečenje zuba. Ukoliko se inicijalni bolovi karijesno oštećenog zuba zanemare, nastupa oštećenje živca koje je bespovratno i koje zahteva dugotrajnije lečenje – upozorava dr Stanić.

Koliko traje lečenje i šta podrazumeva?

Dužina, odnosno trajanje lečenja, navodi dr Stanić,  zavisi od stepena i dužine trajanja samog oštećenja.

Najčešće je neophodna višenedeljna, nekada i višemesečna terapija koja podrazumeva, narodski rečeno „vađenje gangrenozno promenjenog živca“, čišćenje kanala korena zuba od naseljenih bakterija, primenu medikamenata, i na kraju definitivno „punjenje“ kanala korena zuba, uz adekvatnu restauraciju plombom ili krunicom – objašnjava dr Ivan Stanić.

Gangrena zuba, lečenje

Proces lečenja gangrene zuba Foto: en.webdento.com

Gangrene zuba može da ostavi posledice i na druge organe

Zubi, kao što je poznato, često su skriveni uzrok nekih drugih zdravstvenih problema i manifestacija poput bola. Međutim, ovaj odnos je još složeniji nego što na prvi pogled izgleda.

Bakterije koje se nalaze u gangrenozno izmenjenom zubnom tkivu najpre prolaze preko otvora na vrhu korena zuba u viličnu kost i dovode do infekcije i razgradnje koštanog tkiva. Zbog dobre prokrvljenosti, bakterije se mogu vrlo lako prenositi u udaljenje organe, prvenstveno u srce, što može rezultirati ozbiljnim srčanim problemima – naglašava sagovornik eKlinika portala.

Redovna nega najbolja prevencija

Dr Ivan Stanić podseća na, kako kaže, zlatno pravilo preventivne stomatologije – pravilnu oralnu higijenu, i to se odnosi na sve grupe pacijenata – i one koji nikada nisu razvili gangrenu ili slično stanje, ali i one koji su je lečili i izlečili.

– Prvenstveno se misli na redovno pranje zuba uz korišćenje dodatnih sredstava (konac za zube, interdentalne četkice, rastvori za ispiranje usta) uz pravovremene kontrole. Malo takve discipline i redovnosti sa sigurnošću onemogućava nastanak ovakvog oštećenja ili komplikaciju prethodno sanirane gangrene zuba – objašnjava doktor stomatologije dr Ivan Stanić.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo