Medicinski informativni portal
Naslovna / Zdravlje

Za sve koji se plaše zubara od sada je dostupna stomatološka kompjuterizovana anestezija

15:00 - 24. 05. 2021.
Izvor: PR

Upotrebnom kompjutera postupak davanja anestezije sada je mnogo lagodniji, precizniji i pouzdaniji i besplatan za bilo koju stomatološku intervenciju

kompjuterska anestezija-zub- vađenje zuba Za ovu vrstu anestezije koristi se igla kroz koju se anestetik kontrolisano dozira u tkivo Foto: PR

Jedan od najrasprostranjenijih strahova današnjice je strah od zubara, a poojam odontofobija označava upravo strah od stomatologa. Odontofobija može biti toliko izražena da osoba u potpunosti izbegava odlazak stomatologu, čak i kada trpi strašne bolove. Simptomi odontofobije su lupanje srca, znojenje, čak i gubitak svesti. Mešutim, treba imati u vidu da dugoročno izbegavanje stomatoloških zahvata može uzrokovati bol, a u najtežim slučajevima i gubitak zuba. Pa, da li boli vađenje zuba? Sa anestezijom ne bi trebalo, zar ne? Iako znaju da postoji anestezija, mnogi je se plaše, upravo zbog bola prilikom uboda i samog ubrizgavanja. A šta biste rekli kada biste znali da sada postoji anestezija za zub koju nećete ni osetiti? Dovoljno je da pri zakazaivanju pregleda naglasite da želite kompjuterizovanu anesteziju. 

Šta je kompjuterizovana anestezija za zub?

Kompjuterizovana anestezija predstavlja savremenu metodu aplikovanja lokalnog anestetika prilikom obavljanja svakodnevnih stomatoloških intervencija. Kompjuterski kontrolisano anesteziranje omogućava da sam proces bude komforniji, precizan i efikasan. Razlika između klasičnog postupka anesteziranja i savremenog (pomoću kompjuterske anestezije) je u tome što se prilikom klasičnog postupka doziranje anestetika obavlja pod pritiskom ruke stomatologa, što nije uvek konstantno, a samim ti je i neprijatnije. Nakon klasične lokalne anestezije potrebni su sati da prođe utrnulost usne da bi pacijent mogao da nastavi sa radnim aktivnostima ili da može da konzumira hranu – objašnjava direktor stomatološke klinike Dental Plaza dr Igor Stojanović i dodaje da je upotrebnom kompjutera postupak davanja anestezije mnogo lagodniji, precizniji i pouzdaniji.

Da li postoji nešto savremenije od kompjuterizovane anestezije?

Savremena stomatologija podrazumeva razvoj čitavog sistema uz upotrebu vrhunske tehnologije. Tako je ovaj vid anestezije nešto najnovije što je dalo vrhunske rezultate prilikom kliničke primene. Stomatološka klinika Dental Plaza se može pohvaliti time da je prva koja je započela upotrebu, a još uvek i jedina u Srbiji koja svakodnevno primenjuje kompjuterizovanu anesteziju. Dakle, da li boli vadjenje zuba? Sa anestezijom kakvu danas imate na raspolaganju – ništa više kod zubara ne mora da boli.

Dr Igor Stojanović: Upotrebnom kompjutera postupak davanja anestezije sada je mnogo lagodniji, precizniji i pouzdaniji Foto: PR

Kako funkcioniše kompjuterizovana anestezija za zub?

Za ovu vrstu anestezije koristi se igla kroz koju se anestetik kontrolisano dozira u tkivo. Rad samog aparata kontroliše se pritiskom na pedalu, čime se otpočinje proces, dok je sve ostalo pod kontrolom kompjutera. Ovakva procedura obezbeđuje precizno aplikovanje anestezije u željenu regiju, bez nelagodnog osećaja utrnulosti jezika i cele usne.

Kompjuter kontroliše doziranje anestetika u tkivo, čime se smanjuje pritisak prilikom anesteziranja i smanjuje osećaj bola, jer najveći bol osećamo zapravo prilikom ubrizgavanja same anestezije. Zbog toga, proces anesteziranja pomoću kompjuterizovane anestezije traje par minuta (nešto duže od klasične procedure), jer je injektovanje sporo i konstantno. Igla koja se koristi za kompjuterizovanu anesteziju je izuzetno tanka. Jedino uz pomoć igle se anestetik može aplikovati precizno i delotvorno.

Kako izgleda sam proces davanja anestezije

Procedura započinje aplikovanjem površinskog anestetika u obliku spreja na regiju koju želimo anestezirati čime se sprečava sam osećaj uboda. Kada se pokrene aparat za kompjuterizovanu anesteziju i odabere željeni program, stomatolog pedalom započinje pokretanje anestetika kroz sistem. U dodiru sa tkivom aparat otpusti par kapi anestetika kako bi prolazak igle kroz tkivo bio bezbolan, a zatim se nastavlja kontrolisano doziranje anestetika u kapima, što čini postupak komfornim i efikasnim – naglašava dr Igor Stojanović i dodaje da sada zaista ne treba da imate strah prilikom odlaska zubaru.

Kompjuterizovana anestezija svoju primenu pronalazi u pripremi za bilo koju stomatološku intervenciju, bilo da je reč o manjim intervencijama ili nešto većim hirurškim zahvatima. Dakle, koristi se svakodnevno, za lakše i teže zahvate. Ono što je još važno – u Dental Plazi je kompjuterizovana anestezija za zub besplatna za bilo koju stomatološku intervenciju.

Anestezija za decu i trudnice

Kako ističu u Dental Plaza stomatološkoj klinici, kompjuterizovana anestezija se sme primenjivati i kod dece. U potpunosti je bezbedna, a takođe olakšava rad sa decom, kao i njihovo prevazilaženje straha od stomatologa. Kod trudnica se kompjuterizovana anestezija za zub preporučuje pre nego klasična, jer je manje bolna i za lagodnija.

– Koja god se procedura radila, a posebno veće popravke i vađenje zuba, većini pacijenata je važno da ne boli. Vađenje zuba sa anestezijom, kakva je ova nova kompjuterizovana, je dosta olakšano i u potpunosti bezbolno. Možete biti sigurni da će svaki vaš odlazak stomatologu biti prijatan i bezbedan – poručuju iz stomatološke klinike Dental Plaza.

TEME:
DJORDJE
21:19, 24. 05. 2021. Odgovori

Svaka cast i ja bih dosao do ordinacije Dental plaze da ugradim pat zuba i da ih izbelim pa molim da me kontaktirate kako bi mi zakazali termin…hvala unapred

Gini
23:12, 24. 05. 2021. Odgovori

Cena anestezije?

Kristina Erkić
12:46, 25. 05. 2021. Odgovori

Dobar dan cena vađenje zub deca?

Milevamilevapopovic@yahoo.com
15:32, 26. 05. 2021. Odgovori

Bas sam zadovoljna sto tako nesto postoji je kad bude mi potrebno javicu se.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Send this to a friend