Naslovna / Zdravlje

Grip, prehlada i alergija ponekad imaju iste simptome, kako da ih razlikujemo

Piše: Vesna Stanimirović|9:00 - 19. 04. 2022.

Iako april nije uobičajen period za pojavu gripa, poslednjih nedelja sve je više osoba koje ga imaju. Važno je razlikovati grip, prehladu ili alergiju od infekcije covid 19, kaže dr Dragana Đukić, lekar opšte prakse

grip Za vreme trajanja gripa potrebno je unositi dovoljno vitamina putem voća, povrća, raznovrsne ishrane i suplemenata naročito vitamin C i cink – kaže dr Dragana Đukić Foto: Shutterstock/privatna arhiva

Pre pojave covid 19 infekcije, bilo je jasno kad neko boluje od gripa, prehlade ili ima samo alergiju. Sve četiri bolesti sada imaju slične simptome i poneka ih je zaista teško razlikovati, zato je potrebno, kada se simptomi jave, prvo posetiti kovid ambulantu radi isključivanja covid 19 infekcije.

Sve više pacijenata sa simptomima gripa

– Iako april nije uobičajen period godine za pojavu gripa (influence), poslednjih nedelja sve više nam se javljaju pacijenati koji imaju simptome gripa i negativan test na covid 19 infekciju. Razlog ovome može biti da je sve manji broj obolelih od covid 19 infekcije, jer je teško da dva virusa budu istovremeno prisutna, kao i to da smo prestali da nosimo maske naročito u zatvorenom prostoru – kaže za portal eKlinika, dr Dragana Đukić, lekar opšte prakse.

Načini prenosa virusa gripa

Virus gripa se prenosi kapljučnim putem tj. udisanjem kapljica u kojima je virus a koje je zaražena osoba izbacila kijanjem, kašljanjem, pričanjem…
Virus gripa spada u najzaraznije viruse i širi se izuzetno brzo. Otporan je u spoljnoj sredini pa se može preneti i preko predmeta sa kojima je zaraženi bio u kontaktu a nakon toga se prljavim rukama dodirnu nos, usta ili oči – objašnjava dr Dragana Đukić.

Deca najčešći prenosioci virusa gripa

U poslednjih mesec dana, najlešće u ambulantu dolaze roditelji, bake i deke koji navode da su prvo njihova deca ili unučići imali simptome gripa a nakon par dana su i oni dobili.

– Kao i kod svake infekcije i ovde su najugroženije osobe sa padom imuniteta i oni koji boluju od hroničnih bolesti. Inkubacija tj. period od kontakta sa virusom do pojave prvih simptoma gripa je 1-3 dana – kaže naša sagovornica.

Simptomi gripa „obaraju s nogu“

Simptomi gripa variraju od osobe do osobe. Kod nekih zaraženih biće prisutni svi simptomi a kod nekih tek jedan ili nekoliko.

– Pacijenti se žale na povišenu telesnu temperaturu koja je često u prva tri dana izuzetno visoka, groznicu, kašalj, upaljeno grlo, curenje ili zapušenost nosa, glavobolju, bol u mišićima i telu, umor, gubitak apetita a kod dece često je prisutna dijareja, mučnina i povraćanje. Bolesnik po pravilu mora da leži u krevetu (jer grip, u pravom smislu te reči „obara s nogu“).

Razlike između gripa i prehlade

Često se grip meša sa prehladom. Glavne razlike između gripa i prehlade su:

  • grip počinje odjednom (naglo) dok se simptomi prehlade javljaju polako,
  • simptomi gripa su jačeg intenziteta i traju duže od simptoma prehlade (prehlada prolazi za 7 – 10 dana a pojedini simptomi gripa u nekim slučajevima mogu trajati duže),
  • kod prehlade najčešće izostaje povišena telesna temperatura, groznica i glavobolja koji su tipični simptomi gripa.

Važno je isključiti covid 19 infekciju

S obzirom da u današnje vreme svi ovi simptomi mogu biti prisutni i kod covid 19 infekcije, ukoliko se tri dana nakon pojave prvih simptoma oni ne smiruju ili se stanje pogoršava, potrebno je javiti se u prvu kovid ambulantu, gde je važno primarno isključiti covid 19 infekciju.

– Ako je test negativan, nakon toga je potrebno obratiti se izabranom lekaru kako bi se uradile laboratorijske analize a zatim i dalja dijagnostika, ukoliko lekar proceni da je potrebna. Poseta lekaru je obavezna ukoliko osoba ne može da snizi temperaturu, ima osećaj gušenja tj. otežanog disanja ili ako se osnovna bolest pogoršava. Važno je znati da i grip i covid 19 infekcija, mogu dati komplikacije od kojih je najčešća upala pluća i iz tog razloga je potrebno da se na vreme javimo lekaru – objašnjava dr Dragana Đukić.

Grip ili alergija

Današnje savremeno doba donosi utisak da sve više osoba pati od neke vrste alergija, koje utiču na kvalitet života. Postoje razne vrste alergija, a najčeše su one sezonske koje se javljaju u određenom periodu godine. Među njima je alergija na polen i ambroziju najrasprostranjenija.

– Simptomi alergije na polen mogu biti veoma slični simptomima gripa i prehlade. Curenje biste tečnosti iz nosa i zapušen nos, osečaj golicanja u grlu, učestalo kijanje, otok očiju praćen svrabom i suzenjem i osećaj iscrpljenosti su simptomi koji ukazuju na alergiju. Razlika je u tome što kod alergije nema povišene telesne temperature, bolova u mišićima a otežano disanje se javlja samo kada je izloženost alergenu jača. Kod gripa tegobe traju 7-10 dana a simptomi alergija mogu trajati duže, sve dok je osoba u kontaktu sa alergenom koji izaziva alergijsku reakciju – ističe dr Dragana Đukić u razgovoru za eKlinika portal.

Da li se i kako grip leči

Lečenje gripa je simptomatsko što podrazumava uzimanje lekova za snižavanje povišene telesne temperature, analgetike protiv bolova u mišićima i glavobolje, unos toplih napitaka, jačanje imuniteta.

– Za vreme trajanja gripa potrebno je unositi dovoljno vitamina putem voća, povrća, raznovrsne ishrane i suplemenata naročito vitamin C i cink. Grip se ne leči antibioticima već se njegove komplikacije leče antibioticima ali isključivo pod nadzorom i po nalogu lekara nakon obavljenog pregleda. Nakon preležanog gripa, fizičkim aktivnostima treba se vraćati postepeno – kaže dr Dragana Đukić.

Zaštitita od gripa

Preventivne mere su najbitnije da bi se sprečilo obolevanje. Promena životnih navika je najvažnija – minimum 8 sati spavanja, barem pola sata fizičke aktivnosti svakodnevno, što više provođenje vremena na čistom vazduhu, zdrava ishrana i uzimanje dovoljno tečnosti tokom dana. Ne zadržavati se u zatvorenim prostorijama gde boravi više ljudi, ukoliko je to neophodno onda često provetravati prostoriju. Suv vazduh isušuje sluzokožu i time omogućuje lakši ulazak virusa u telo.

– Grip se prilično efikasno može sprečiti vakcinom protiv gripa. Vakcinacija se vrši od novembra pa do februara, jer je to period kada je učestalost obolevanja najveća, iako se ove godine virus javio malo kasnije. Vakcinisanje se ponavlja svake godine jer vakcina ne garantuje dugotrajni imunitet, već deluje samo protiv onih podtipova virusa gripa koji su prisutni u vakcini. Svake godine, među nama kruže drugačiji podtipovi virusa i zato se svake godine menja sastav vakcine – objašnjava dr Dragana Đukić i dodaje:

– Najbolja prevencija protiv svih bolesti, pa i gripa je da održavamo dobru fizičku kondiciju i imamo uravnoteženu ishranu, kao i da dovoljno spavamo i odmaramo se, jer samo tako će naš imuni sistem biti snažan i suočavaće se na najefikasniji način sa svim virusima i bakterijama koje nam prete.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo