Naslovna / Zdravlje

Celulitis nije celulit, već akutno zapaljenje kože koje nekad može biti opasno

Priredio/la: D. T.|12:00 - 26. 04. 2022.

Ekcem, atletsko stopalo, apscesi, limfedem su faktori rizika. Pacijenti sa oboljenjem jetre ili bubrega imaju veći rizik od razvoja bolesti

celulitis Celulitis se najčešće ispoljava kao otečena, ružičasta ili crvena mrlja na koži koja se može povećati ukoliko se infekcija širi Foto: Shutterstock

Celulitis je akutno zapaljenje kože i potkožnog tkiva. Stanje se manifestuje bolom, otokom i crvenilom, a do infekcije dolazi uglavnom prodorom bakterije kroz neku malu traumu na zdravoj koži. U nekim slučajevima celulitis može nastati usled komplikacija kod dermatoza kao što su hronični ekcem, atletsko stopalo, limfedem. Ovo zapaljenje se leči antibioticima relativno lako, ipak u težim slučajevima može biti životno ugrožavajuće stanje.

Celulitis može zahvatiti bilo koji deo tela

Bakterije su normalno prisutne na zdravoj koži, ali ako dođe do povrede tkiva može doći do celulitisa, posle neke posekotine, ogrebotine ili ugriza. Celulitis nije isto što i celulit, koji je bezopasna pojava koju ima većina i najmršavijih žena na nadlakticama i butinama. Ozbiljni stručnjaci tvrde da se samo celulitis može izlečiti, a celulit ne, jer i nije bolest.

Postoje različite vrste celulitisa, u zavisnosti od mesta infekcije. Periorbitalni celulitis razvija se oko očiju, celulitis je moguć i na licu u predelu očiju, nosa i obraza, na dojkama, oko analnog otvora. Može se pojaviti bilo gde na telu na rukama i stopalima, kod odraslih je češći u potkolenici, kod dece na licu ili vratu.

Infekcija može da se širi

Celulitis se najčešće ispoljava kao otečena, ružičasta ili crvena mrlja na koži koja se može povećati ukoliko se infekcija širi. Na zahvaćenom području se mogu pojaviti crvenilo i otok, bol, pečenje. Mogući simptomi su i umor, drhtavica, povišena temperatura, mučnina. Kod nekih osoba oteknu limfne žlezde, celulitis u nozi, može usloviti otok limfnih žlezda na preponama.

Postoje i stanja koja imaju slične simptome kao i celulitis. Erysipelas ili crveni vetar bakterijska je infekcija kože koju karakteriše crvenilo i bol, koji obično pogađa spoljašnje slojeve kože, a celulitis dublje slojeve kože. Zastojni dermatitis nastaje zbog slabog protoka krvi i obično pogađa potkolenice. Može da izazove promenu boje kože, čireve i otok. Stanje slično celulitisu je i dermatitis koji može izazvati promenu boje kože, otok i plikove. Duboka venska tromboza je ozbiljno stanje koje obično pogađa noge i izaziva bol, otok i crvenilo na koži kao i celulitis.

Celulitis se nekada leči i u bolnici

Primena antibiotika obično dovodi do izlečenja. Stanje se leči različitim vrstama antibiotika u odnosu na vrstu bakterije koja je izazvala infekciju i opšteg zdravstvenog stanja. Celulitis se nekada leči i u bolnici posebno ukoliko pacijenti imaju visoku temperaturu i povraćaju. Kod ovih osoba celulitis se ponovo ćešće javlja i posle prvobitnog izlečenja.

Celulitis je obično posledica delovanja Streptococcus i Staphilococcus bakterija, koje normalno nastanjuju površinu zdrave kože. Ipak, ako dospeju u kožu kroz posekotinu ili ogrebotinu mogu izazvati infekciju. Ovo stanje nije zarazno, ali se može preneti, ako neko sa otvorenom ranom stupi u kontakt sa osobom koja ima celulitis.

Faktori rizika

Osobe srednjih godina i starije, gojazni ljudi, pacijenti koji imaju otok (edem) i ulceracije  imaju veći rizik od razvoja infekcije. Celulitis se u 8 do 20 odsto slučajeva vraća, infekcija je moguća i nekoliko puta u toku godine. Kontakt sa zagađenom vodom i nekim životinjama, uključujući ribe i gmizavce razvija mogućnosti za pojavu celulitisa.

Ekcem, atletsko stopalo, apscesi, limfedem su faktori rizika. Pacijenti sa oboljenjem jetre ili bubrega imaju veći rizik od razvoja bolesti. Slaba kontrola dijabetesa može oslabiti imunološki sistem, cirkulaciju i usloviti pojavu čireva na koži. Ljudi sa lošom cirkulacijom imaju veći rizik od širenja infekcije u dublje slojeve kože. Upotreba nesterilnih igala može dovesti do razvoja apscesa i infekcija.

U najtežim slućajevima moguća je i sepsa

Lečenje se planira u odnosu na vrstu bakterije koje je izazvala celulitis. Nekada je teško utvrditi koja je bakterija krivac za pojavu bolesti, jer na površini kože obitava mnogo različitih vrsta bakterija. Ukoliko se stanje ne leči moguć je i razvoj trajnog otoka. Moguća je i sepsa, stanje opasno po život koje je praćeno simptomima kao što su groznica, ubrzan rad srca, ubrzano disanje, nizak krvni pritisak, vrtoglavica pri ustajanju. Pacijent koji ima sepsu se pojačano znoji, dok mu je koža bleda i hladna.

U veoma retkim slučajevima bakterije koje su izazvale celulitis mogu da se prošire na druge delove tela, uključujući mišiće, kosti ili srčane zaliske, kada je hitno potrebno lečenje. U slučaju da se stanje iskomplikuje i uslovi teže simptome, potrebno je piti puno vode, ukoliko se pojavio otok može se podići noga iznad nivoa srca. Zahvaćeni deo tela mora se pomerati kako bi se sprečila ukočenost. Bolovi se mogu ublažiti analgeticima, ne treba nositi kompresijske čarape dok se infekcija ne izleči.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo