Naslovna / Zdravlje

Kako da razlikujemo bezopasan bol u želucu od potencijalno opasnog

Priredio/la: Ma.R.|14:30 - 28. 04. 2022.

Sve češći uzrok bola u želucu je stres, uz neredovnu i nekvalitetnu ishranu i zloupotrebu alkohola, ali razlog mogu da budu i neke bolesti koje zahtevaju terapiju ili hitnu intervenciju

bol u želucu Bol u želucu može da bude posledica prekomernog unosa hrane ili alkohola, ali i nekih bolesti i stanja koja zahtevaju brzu reakciju Foto: Shutterstock

Bol u želucu mogu da izazovu različiti faktori, od kojih neki mogu da se preveniraju i spreče disciplinom. Uzročnici ovakvog bola ponekad su i hitna stanja, zato je važno da osluškujemo svoje telo i odreagujemo na vreme, ne zanemarujući simptome.

Pečenje i bol u želucu mogu da se jave u kombinaciji, čest uzrok gorušica

Gorušica (žgaravica) je jedan od najčešćih razloga pojave pečenja ili žarenja u želucu. Uobičajeni simptomi su osećaj tupog bola i pečenja u regiiji ispod grudne kosti, nadutost i nagon na podrigivanje. Veoma često se javljaju u ležećem položaju, ako se nagnemo napred, ili ako smo imali obrok sa mnogo masnoća.

Moguća je pojava još nekih simptoma koji su tipični za ostala stanja poput promuklosti, hroničnog kašlja i kašlja u toku noći sa simptomima astme (gušenje, kratak dah), kao i poremećaj sna. Gorušica može da bude i posledica nekih tumora (želuca ili jednjaka), viška želudačne kiseline, loše funkcije sfinktera jednjaka, gojaznosti, hijatus hernije (kile) ili trudnoće. U većini slučajeva može da se javi i bol.

Vraćanje sadržaja iz želuca u jednjak izaziva širok spektar stanja poznatih kao gastroezofagusna refluksna bolest (GERB). Za epigastrični bol (središnji i gornji deo želuca), tipične su tegobe koje izazivaju ulkusi, problemi sa žučnom kesom (kalkuloza), ali i neke bolesti debelog creva i pankreasa.

Dispepsija, bol u želucu kao poremećaj procesa varenja

Slične simptome daje i dispepsija, poremećaj procesa varenja (otežano varenje) koji se javlja kod ogromnog broja odrasle populacije, do 50 odsto. Nelagodnost i bol u predelu želuca, uz peckanje i iza grudne kosti, mogu da budu praćeni i mučninom, nagonom za povraćanjem i gorušicom. Gorušica inače nije tipičan simptom dispepsije.

Javlja se i kod žena i kod muškaraca, uglavnom od 20. do 40.godine života. Ako je preovlađujuća manifestacija funkcionalne dispepsije bol, radi se o vrsti koja je kompatibilna sa ulkusom (čir). Ukoliko je preovlađujući osećaj nelagodnost u gornjem delu stomaka (epigastrijumu),  radi se o dispepsiji koju odlikuje slabija pokretljivost, odnosno usporenost rada creva.

Čir na želucu (peptički ulkus)

Najvažniji simptom čira na želucu je oštar, intenzivan bol u centralnom predelu želuca koji je posebno jak noću. Posledica je upalnog procesa, odnosno pojave čira na sluzokoži želuca, jednjaka ili dvanaestopalačnog creva (duodenum).

Kada se jave i neki drugi simptomi poput povraćanja sveže krvi ili sadržaja sličnog talogu crne kafe, jaka mučnina, gubitak apetita i crna ili katranasta stolica, ovo stanje je svakako hitno i zahteva posetu lekaru. Moguće je da je došlo do perforacije, odnosno pucanja čira. To je jedno od stanja koje može da bude životno ugrožavajuće ako izostane adekvatna reakcija. I infekcija bakterijom Helicobacter pylori, uz preteranu upotrebu lekova protiv bolova, prekomerna konzumacija duvana i alkohola, česti su uzroci pojave čira.

Čir na dvanestopalačnom crevu (duodenum)

U slučaju ovog tipa problema sa dvanasetopalačnim crevom, bol se obično javlja u regiji epigastrijuma, njegovoj središnjoj liniji. Ponekad može da prestane nakon obroka, mleka ili nekih lekova i preparata protiv želudačne kiseline. Ovaj bol je inače jači 2 do 3 sata nakon jela ili u toku sna.

Bol se intenzivira nakon začinjene i hrane koja u organizmu pravi proces fermentacija (ljuti začini, pržena hrana, luk, voć, paradajz). Ako se ne tretira terapijom, bol se vraća, i može da progredira ako je došlo do razvoja ulkusa.

Bol u slučaju hijatus hernije

Hijatus hernija (želudačna kila, kila na želucu), ponekad imitira druga brojna stanja i podseća na druge bolesti. Nastaje tako što se formira u vidu ispupčenja koje prolazi kroz otvor koji povezuje želudac i jednjak.

Glavni simptomi su kratak dan, ubrzani rad srca, plitak udisaj, otežano varenje, bol, nadutost, gorušica, težina u želucu, nervoza i anksioznost. Takođe, ovaj bol može da preraste i u bol u grudima, leđima, ispod plećke, uz često podrigivanje i veliku težinu posle obroka.

Terapija i prevencija

Ako ne postoji dijagnoza nijedne od navedenih bolesti koje mogu da budu uzročnici bola, najbolja prevencija je disciplina. Izbegavajte da konzumirate jaku, začinjenu i prerađenu hranu sa visokim sadržajem masnoća, konzerviranu, i hranu koja sadrži aditive i konzervanse. Duvan i alkohol su takođe veoma visoko u faktorima rizika.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Mirjana Djuricic
19:58, 30. 04. 2022.
Odgovori

Pijem 11tableta dnevno I javio mi se proliv,,,gubim apetit,moze li mnogo lijekova da to prouzrokuje,,, hvala!

NADEZDA RADIC
16:36, 07. 12. 2022.
Odgovori

Imam bolovi u gornjem delu stomaka kao i zelucu vec 3 meseca ali sprekidima oli jedno vreme pa nestane i nema bolovi za dugo i odjednom . Opet nastavljaju n
Bolovi i tako vec 3 meseca i vise sta moze boti molim za odhovor unapred vam hvala

Jovanka
5:43, 07. 01. 2023.
Odgovori

Bol u predelu zeludca je tako jak(traje par sati) posle popijenog leka za bolove kicme. To je drugi put kako mi se desava a da prethodno nisam popila zastitnu tabletu. Da li je to razlog ili postoji nesto
skriveno, jer inace nema problema sa varenjem(mucninje,nadutost, podrigivanje..)
Lep pozdrav

Zoran Ninkovic
16:47, 23. 01. 2023.
Odgovori

Imam osecaj mucnine i bola u zelucu. Nemam apetit i imam osecaj gadjenja.

Zlatica
13:36, 28. 01. 2023.
Odgovori

Imam problem u predelu želudca,neka nelagoda kao da mi bije bilo i ide do grla malo se širi levo i desno u grudni koš.Imam osećaj da će mi srce sradatin ,to nije bol ali dobijem strah da će mi se nešto desiti ali kada popijem bomazepan to mi se smiri i kao da ništa nije bilo. bila sam u bolnici, gutala sam ka meru za želudac i nema ničega i skener stomaka ništa kao rntgen jednjaka i želudca ništa a i dalje mi se to dešava,Hvala

tatjana
12:20, 08. 06. 2023.
Odgovori

imam problema sa zeludcem.kad ne popijem lek ujutru nopazon40g.ja odmah imam bolove i terame da povracam stogod pojedem.nemam leka da li to moze na recept da se uzme jako je tes u stomaku popila sam malo soka i odmah sam povracala.ta li to moze nekako da se spreci to sve u zelucu.

Ljubomir vujicic
23:46, 11. 10. 2023.
Odgovori

Imam bol u predelu dijafragme, koji se siri na steryanje grla i bola u ramenima i misivima nadlaktice, jako je kratkotrajanm ali mi neda normalnom funkcionisanju,
Za sada rdim sa psiholozima jer nemam strpljenja, sinptomi traju vece duze od godinu dana.
Ispotao srce, stitnu, pluca….i dalje isto,

Mile
9:17, 11. 12. 2023.
Odgovori

Par dana imam blag bol u želucu koji mi ne otežava svakodnevne aktivnosti ali mi stvara nervozu.
Već 15 godina pijem lijekove zbog infarkta i aritmije. Imam dobar apetit. Ovaj problem mi se javio prije par dana.
Poštovanje

miki
0:09, 14. 12. 2023.
Odgovori

Grceve male u dnu stomaka

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo