Naslovna / Zdravlje

Na šta upozorava bol u donjem delu grudne kosti

Priredio/la: D. T.|14:30 - 30. 04. 2022.

U veoma retkim slučajevima moguće je da fragment kosti probije pluća i ugrozi život pacijenta. Tada je neophodna hirurška intervencija koja može biti mera predostrožnosti

grudni koš Ksifoid je najniži deo grudne kosti koji nekad može da boli i da optereti donji grudni koš, grudnu kost i nekoliko glavnih mišića koji se nalaze oko abdomena i dijafragme Foto: Shutterstock

Bol u donjem delu grudne kosti predstavlja pravi izazov i za najbolje dijagnostičare. Zbog nespecifičnih simptoma nekada se može posumnjati i na prisustvo tumora, a krivac za nelagodnosti je najčešće – ksifoid najniži deo grudne kosti. Bolovi su različitog inteziteta i često su posledica podizanja tereta.

Ksifoid, najniži deo grudne kosti

Ksifoid je najniži deo grudne kosti koji nekad može da boli i da optereti donji grudni koš, grudnu kost i nekoliko glavnih mišića koji se nalaze oko abdomena i dijafragme. Reč ksifoid potiče od grčke reči „ravan mač“, jer ima oštar vrh koji podseća na mač. Processus xyphoideus ili ksifoid je mali produžetak na kraju grudne kosti u centru grudnog koša, odmah ispod donjeg dela grudne kosti.

Formira se od hrskavice koja se kasnije razvija u kost. U detinjstvu ne izazva probleme s obzirom na meku strukturu hrskavice. Međutim, kada hrskavica preraste u kost moguće su nelagodnosti.

Bol se može povući sam od sebe

Bol u donjem delu grudne kosti varira od sasvim blagog do težeg, kada se nelagodnost može manifestovati i otokom mišića oko ksifoida.

Bol, osetljivost i otok, mogu se neizmenično javljati i povlačiti sami od sebe, pa je zato dijagnostika nekada veoma komplikovana. Moguće je da dođe i do upale i formiranja kvržice oko donjeg dela grudne kosti, pa se stanje može odrediti kao tumor, iako to nije.

Uzroci bola

Najčešći uzrok bola u donjem delu grudne kosti je akutna trauma grudnog koša. Ksifoid nije zaštićen ili podržan okolnim strukturama, što ga čini ranjivim i izloženim povrdema, do kojih može doći i tokom kardiopulmonalne reanimacije usled prevelikog pritiska na donji deo grudne kosti.

U nekim slučajevima uzrok bola može biti i podizanja tereta, ponavljajući pritisak na stomak. Ukoliko bolovi traju duže od nedelju dana savet je da se obratimo doktoru.

Dijagnostika

Dijagnostikovanje stanja može biti izazov za stručnjake zbog simptoma koji se mogu spontano povući, ali i usled blizine nekih bitnih organa i koštanih struktura. Primera radi, bol u donjem delu grudne kosti nekada se može pogrešno odrediti kao posledica slomljenog rebra.

Upala kod koje se formira kvržica može se zameniti tumorom ili hernijom. Rendgenskim snimkom, magnetnom rezonancom, CT skeniranjem lekari mogu da utvrde o čemu je tačno reč.

Lečenje i ksifoidektomija

Lečenje bola u ksifoidnom delu zavisi od uzroka. Lekar može propisati antiinflamatorne lekove za smanjenje bolova, savetovati izbegavanje vežbi visokog intenziteta ili aktivnosti koje opterećuju donji deo grudne kosti. Upala ksifoida obično ne dovodi do bilo kakvog trajnog oštećenja, međutim ako dođe do preloma, moguće je da delovi kostiju uzrokuju oštećenja okolnih vitalnih organa.

U veoma retkim slučajevima moguće je da fragment kosti probije pluća i ugrozi život pacijenta. U takvim slučajevima neophodna je hirurška intervencija koja može biti mera predostrožnosti protiv unutrašnjeg oštećenja. Ksifoid se može ukloniti elektrohirurškom disekcijom donjeg dela grudne kosti – ksifoidektomijom, postupak se smatra bezbednim, sa malim rizikom od komplikacija.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo