Naslovna / Zdravlje

Magnetne nanočestice mogle bi da leče iscrpljujuću endometriozu

Priredio/la: D. T.|14:30 - 05. 05. 2022.

Endometrioza se javlja kod oko 10 odsto žena u reproduktivnom periodu. Stanje je hronično i može biti veoma bolno. Bolovi su prisutni tokom menstruacije, pri pražnjenju creva i mokrenju, tokom seksualnog odnosa

nanočestice Magnetne nanočestice mogle bi da budu način lečenja endometrioze, bolnog stanja koje je izvor brojnih medicinskih komplikacija Foto: Shutterstock

Magnetne nanočestice mogle bi da budu način lečenja endometrioze, bolnog stanja koje je izvor brojnih medicinskih komplikacija i za koje ne postoji odgovarajući lek. Nova studija rađena na miševima i objavljena u časopisu Nano –Micro tvrdi da nanočestice mogu ukloniti lezije. Endometrioza je benigna bolest kod žena, kada se mali komadi unutrašnjeg tkiva materice, endometrijuma, mogu pronaći izvan materice.

Endometrioza u najtežim slučajevima može ugroziti život

Endometrioza se do sada lečila hirurškim putem, ali problem je što su se lezije ponovo vraćale. Endometrioza je iscrpljujuća, sistemska bolest, a potreba za efikasnom, nehirurškom metodom uklanjanja lezija je hitna, kaže jedan od vodećih autora studije profesor Oleh Taratula iz Oregona.

Komadići endometrijuma često dospevaju na trbušnu maramicu, jajnike, zidove male karlice, mokraćnu bešiku. U retkim slučajevima ovo tkivo može se proširiti i van karličnog regiona. Stručnjaci podvlače da su komadići endometrijuma hormonski zavisni i da u vreme menstruacije krvare kao i endometrijum.

Endometrioza je nemaligno stanje, ali lezije ponekad perforiraju organe i mogu čak u najtežim slučajevima ugroziti i život – tvrdi Oleh Taratula.

Endometrioza se vraća i posle operacije

Endometrioza se javlja kod oko 10 odsto žena u reproduktivnom periodu. Stanje je hronično i može biti veoma bolno. Bolovi su prisutni tokom menstruacije, pri pražnjenju creva i mokrenju, tokom seksualnog odnosa. Pored bolova edometrioza često prouzrokuje i mučninu, nadimanje u stomaku, umor, depresiju, anksioznost i neplodnost.

Prema nekim statistikama, stanje se kod 35 do 50 odsto žena ispoljava bolom, a može biti i uzrok neplodnosti. Hirurškom intervencijom uklanjaju se lezije i ublažavaju simptomi bola, ali kod 25 odsto pacijentkinja endometrioza se vraća i posle operacije.

Osmisli smo ciljane nanočestice koje omogućavaju upotrebu magnetne hipertermije, kako bi se na bezbedan i efikasan način uklonili komadići endometrijuma – objašnjava prof. Oleh Taratula.

Šta je magnetna hipertermija?

Magnetna hipertermija je terapeutska metoda za tretiranje tumora i zasniva se na osobini magnetnih nanočestica da generišu toplotu kada se nađu u promenljivom magnetnom polju. Toplota koju emituju magnetne nanočestice podiže temperaturu tkiva iznad fiziološke vrednosti i na taj način izaziva umiranje tumorskih ćelija.

Koautor studije Ananija A. Demesi navodi da je terapija magnetnom hipertermijom istražena kao alternativni pristup lečenju raka.
Sada koristeći to znanje i novorazvijene nanočestice bili smo u mogućnosti da lečimo endometriozu na modelima malih životinja bez potrebe za hirurškim uklanjanjem lezija – objašnjava Demesi.

Preliminarni rezultati

Autori studije otkrili su da nanočestice prikupljene u lezijama mogu biti i kontrastno sredstvo za magnetnu rezonancu. Naučnici navode da konvencionalne nanočestice održavaju temperature manje od 46 stepeni Celzijusa, što nije dovoljno da se eliminišu komadići endometrioze. Prof. Taratula sa svojim naučnim timom, sada je razvio nove heksagonalne magnetne čestice oksida gvožđa za koje se tvrdi da su 6,4 puta efikasnije od konvencionalnih nanočestica.

Koautor studije dr Jangrong Park objašnjava da se korišćene nanočestice  efikasnije akumuliraju u lezijama endometrioze nego u drugim tkivima. Stručnjaci navode da slezina i jetra eliminišu nanočestice iz tela, ali navode i da ova tvrdnja za sada zahteva dodatna istraživanja. Ovaj naučni tim, ističe da dobijeni rezultati sugerišu da magnetna hipertermija posredovana nanočesticama može biti efikasan nehirurški tretman za lečenje endometrioze. Naglašava se i da su ovi rezultati preliminarni, ali da mogu obezbediti okvir za budući potencijalno siguran i efikasan tretman endometrioze.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo