Naslovna / Zdravlje

Nadimanje i neprijatni gasovi mogu da se izbegnu na 6 načina

Priredio/la: D. T.|9:00 - 13. 02. 2022.

Neke poze tela aktiviraju parasimpatički nervni sistem koji smiruje telo i olakšava varenje

nadimanje Nadimanje stomaka i neprijatni gasovi mogu se izbeći i joga pozom Foto: Shutterstock

Nadimanje posle često je posledica obilnih obroka, brze konzumacije hrane i viška vazduha u digestivnom traktu. Tokom procesa varenja razrađuju se ugljeni hidrati iz obroka, vlakna se fermentišu i emituju gasove koji mogu dovesti do neprijatnog osećaja  prepunog stomaka posle jela.

Nadimanje je posledica loših navika

U većini slučajeva – nije u pitanju ozbiljno stanje. Ukoliko je nadimanje učestalo, savet je da se obratimo stručnjaku, koji nam može pomoći da otkrijemo uzroke ovog problem. Ovo stanje često je posledica i loših navika prilikom jela i može se lako izbeći ukoliko se pridržavamo saveta stručnjaka.

Voda ublažava nadimanje

Unos dovoljne količine vode može da ublaži simptome nadimanja. Voda omogućava lakše varenje hrane i utiče na lakše pražnjenje creva. Nadimanje je često rezultat unosa velikih količina slane hrane. Natrijum izaziva nadimanje, verovatno zato što zadržava vodu u telu, smatraju stručnjaci. Voda može pomoći telu da se oslobodi viška soli. Savet je da se voda unosi pre obroka. Na taj način ćemo izbeći i nadimanje, a stomak će biti pun pa ćemo sprečiti i unos većih količina hrane.

Nadimanje se izbegava šetnjom od 10 minuta

Posle obilnog obroka, ma koliko bilo primamljivo nikako se ne savetuje ležanje. Hodanje stimuliše digestivni trak, olakšava varenje i smanjuje neprijatan pritisak u stomaku. Stručnjaci kažu da je dovoljno, od pet do 10 minuta šetnje, kako bi nam bilo bolje. Savetuje se i redovna fizička aktivnost, koja utiče na proces varenja i jača trbušne mišiće.

Bez alkoholnih pića

Neka čašica alkohola nikako neće pomoći ako nam je stomak nadut. Alkohol može da uspori probavu i dovede do dehidracije. Kada je telo dehidrirano, vitalni organi nastoje da zadrže što više vode u telu, usled čega je moguće nadimanje. Ukoliko, ipak, ne možete da zamislite porodični ručak bez čaše vina ili piva, ograničite se na jednu čašu.

Bez gaziranih pića

Pored alkohola i gazirana pića mogu da izazovu neprijatno nadimanje. Mnoge osobe misle da će im posle čaše gaziranog napitka možda biti bolje, ali nije tako. Mehurići u gaziranim pićima dovode do pojave gasova u stomaku i nadimanja.

Nadimanje sprečavaju neki čajevi

Čajevi od nane ili đumbira mogu opustiti probavni trakt i ublažiti nadimanje i gasove. Čaj od nane ne preporučuje se ako imate gastroezofagealnu refluksnu bolest (GERB) ili hijatalnu kilu, jer može uzrokovati povećanje kiseline i njeno vraćanje u jednjak. Za ove pacijente savetuje se čaj od đumbira. Čaj od komorača je takoše dobra pomoć za niz stomačnih problema, tvrdi rad objavljen u BioMed Research International.

Joga aktivira parasimpatički nervni sistem

Dečja poza ili poza psa mogu da pomognu i ublaže nelagodnosti u stomaku. Potrebno je ostati u pozi i obaviti pet dubokih udisaja. Na ovaj način, kako se smatra, može da se aktivira parasimpatički nervni sistem koji smiruje telo i olakšava varenje.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo