Naslovna / Ishrana

Ishrana zasnovana u odnosu na krvnu grupu obezbeđuje bolje varenje hrane

Priredio/la: S. M.|15:00 - 24. 12. 2021.

 Hrana koju konzumiramo hemijski reaguje sa našom krvnom grupom, a ako se pridžavamo preporuka možemo da sprečićemo pojavu mnogih bolesti

ishrana Ishrana zasnovana na krvnoj grupi nalaže konzumaciju veoma specifične vrste hrane Foto: Shutterstock

Ishrana zasnovana na krvnoj grupi čini ljude zdravijim. Tako barem tvrdi američki naturopata Peter J. D’Adamo koji je kreirao načine ishrane za određene krvne grupe. Njegova studija i načini ishrane izazvali su veliku pažnju u Americi, ali i u Evropi. U zavisnosti od krvne grupe potrebno je prilagoditi ili ograničiti ishranu.

Ishrana zasnovana na krvnoj grupi sprečava bolesti

D’Adamo tvrdi da hrana koju konzumiramo hemijski reaguje sa našom krvnom grupom. Ako se pridržavamo ishrane određene za našu krvnu grupu, naše telo će variti hranu efikasnije. Izgubićemo na težini, imati više energije i sprečićemo pojavu mnogih bolesti.

Ishrana je za svaku grupu posebna

Svaka od četiri krvne grupe ima poseban režim ishrane.

Krvna grupa O – Ishrana sa visokim sadržajem proteina, nemasno meso, piletina, riba i povrće. Takođe mogu se konzumirati žitarice, pasulj i mlečni proizvodi. D’Adamo takođe preporučuje razne suplemente koji pomažu kod stomačnih problema.

Krvna grupa A – Osobama sa A krvnom grupom preporučuje se ishrana bez mesa, zasnovana na voću i povrću, pasulju i mahunarkama i celim žitaricama. Osobe sa A krvnom grupom imaju osetljiv imuni sistem pa je za njih idealna sveža i organska hrana.

Krvna grupa B – Osobe sa krvnom grupom B trebalo bi da izbegavaju kukuruz, pšenicu, heljdu, sočivo, paradajz, kikiriki i susam. Piletina za njih takođe može biti problematična. Idealno je za ovu grupu zeleno povrće, jaja, određene vrsta mesa i nemasnih mlečnih proizvoda.

Krvna grupa AB – U hranu koju je poželjno da konzumiraju osobe sa AB krvnom grupom spadaju morski plodovi, mlečni proizvodi i zeleno povrće. Osobe sa krvnom grupom AB obično imaju pojačanu kiselinu u želucu. Trebalo bi da izbegavaju kofein, alkohol i dimljeno ili suvo meso.

Ishrana uz vežbe

Nije samo dovoljna pravilna ishrana na osnovu krvne grupe. Određene vežbe uz ishranu mnogo znače za pravilan razvoj celokupnog organizma. Na primer, joga ili thai-chi mogu biti veoma dobre za A grupu, dok se snažne aerobne vežbe, poput džogiranja ili vožnje bicikla do sat vremena dnevno, preporučuju za krvnu grupu O.

Prilagodimo lične afinitete

Ishrana zasnovana na krvnoj grupi nalaže konzumaciju veoma specifične vrste hrane. Tu dakle nema mnogo mesta za lični ukus. Na primer, ako je neko veliki ljubitelj mesa i krompira, svakako da neće biti srećan tokom ishrane zasnovane na krvnoj grupi A, koja je uglavnom vegetarijanska. Ali, sve je stvar volje i odlučnosti.

Nije zabranjen gluten

Ovakva vrsta ishrane ne zabranjuje gluten. Ukoliko neko nije pristalica ovakvog načina ishrane možda će moći da napravi izbor koji ne sadrži gluten, ako pažljivo pročita etikete na pakovanju hrane. Vitaminski i biljni suplementi su takođe deo ishrane.

Ishrana kod osoba sa dijabetesom

Ishrana za krvnu grupu daje preporuke zasnovane isključivo za određenu krvnu  grupu. Ukoliko neko ima hronično stanje (na primer dijabetes), možda će mu biti savetovano da konzumira proteine, dok će druga osoba sa dijabetesom možda morati da izbegava mlečne proizvode ili piletinu. U većini slučajeva ne preporučuje se izbacivanje bilo koje veće grupe hrane.

Izbegavati ugljene hidrate i prerađenu hranu

Ishrana za određenu krvnu grupu ne uspeva da reši neka druga stanja kao što su bolesti srca, visok krvni pritisak ili holesterol. Međutim, činjenica je da će svaki gubitak suvišne težine sigurno imati pozitivan uticaj na ova stanja. Takođe, ovim načinom ishrane zasnovanim na krvnoj grupi  izbegavaćemo prerađenu hranu i jednostavne ugljene hidrate.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
rstojanovic79@gmail.com
17:22, 26. 12. 2021.
Odgovori

Poklapaju se vasi saveti jelovnika za A krvnu grupu i moje zelje za istom hranom

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo