Pojačana želudačna kiselina je tegoba od koje pate i mlade osobe, a najčešće korišćeni lekovi ne leče uzrok bolesti
Nelečena bolest može da dovede do upale jednjaka (ezofagitisa) i poveća rizik od pojave prekanceroznih ćelija u jednjaku
Pojačana želudačna kiselina čest je zdravstveni problem i u mnogim situacijama posledica neumerenosti u jelu i piću. Pojačana kiselina je tegoba koju su skoro svi osetili bar jednom u životu, ali kada se često javlja i uporno vraća u jednjak, bitno je da potražimo savet stručnjaka, jer je moguće da imamo gastroezofagealnu refluksnu bolest (GERB). Stručnjaci kažu da bilo koji sadržaj iz želuca može da se vrati u jednjak i dovede do oštećenja jednjaka i refluksne bolesti.
Kada je potrebno da dođemo na pregled?
Savet jeste da se obratimo lekaru ako se simptomi javljaju dva puta u toku jedne nedelje. Simptomi refluksa su: gorušica, osećaj pečenja ili nelagodnosti koji se širi od stomaka ka grudima, vraćanje želudačne kiseline u jednjak, nadimanje, a ponekad i mučnina nakon jela.
Suviše obilni obroci dodatni su okidač za pojačano lučenje želudačne kiseline, i javljaju se kako kod pacijenata sa gastroezofagealnom refluksnom bolešću, tako i kod zdravih osoba koje preteraju sa konzumacijom velike količine hrane.
Obilni obroci i konzimacija neodgovarajuće hrane
Glavni faktori rizika za pojačanu želudačnu kiselinu su: obilni obroci i konzumacija neodgovarajuće hrane i pića. Previše začinjene ili masne hrane, slatkiša, obroka bogatih mastima, kao i prekomerni unos alkohola ili kofeinskih napitaka, mogu doprineti razvoju refluksa.
– U društvu su obroci bogati mastima uobičajeni, a porcije su, pored toga, prilično velike – kaže dr Joana Lopez, gastroenterolog u Baptist Health Endoscopy Center.
– Suviše obimni obroci dovode do većeg rastezanja želuca, pojačanog lučenja kiseline i pogoršanja simptoma refluksa. Nažalost, loše navike u ishrani postale su norma, kako kada je reč o izboru hrane, tako i kada se radi o količinama koje konzumiramo – naglašava dr Lopez.
Antacidi samo privremeno ublažavaju simptome
Kada lekar opšte prakse uputi pacijenta sa simptomima GERB-a kod gastroenterologa, dr Lopez navodi da su to obično osobe koje već neko vreme pate od refluksa. Isprobale su različite lekove koji se mogu kupiti bez recepta, poput antacida i drugih lekova za neutralizaciju želudačne kiseline i gorušice. Važno je napomenuti da antacidi samo privremeno ublažavaju simptome, ali ne leče osnovni uzrok problema.
Prvi korak – smanjite veličinu porcija
Dr Lopez savetuje pacijentima da naprave neophodne promene u načinu ishrane, pre svega da smanje veličine porcija i eliminišu ili svedu na najmanju moguću meru začinjena, masna jela, kofein i alkohol.
Preporučuje se da poslednji obrok u toku dana bude najmanje tri sata pre spavanja, jer je bitno da telo posle obroka ostane u uspravnom položaju.
– Mnogim pacijentima izmene u načinu života i usvajanje zdravih navika mogu značajno da pomognu. Ne volim da pacijenti dugo koriste lekove, jer njihova dugotrajna upotreba može da se izbegne zdravim navikama – kaže dr Lopez.
Rizici dugotrajne upotrebe lekova
Više studija navodi da dugotrajna upotreba lekova za GERB može da poveća rizik od problema sa kostima i bubrezima. Jedan od razloga je to što ti lekovi mogu da ometaju sposobnost tela da apsorbuje magnezijum i druge važne hranljive materije.
Lekari ipak propisuju lekove kod hroničnog GERB-a, jer nelečena bolest može da dovede do upale jednjaka (ezofagitisa) i poveća rizik od pojave prekanceroznih ćelija u jednjaku. Suština je da se promenama u načinu ishrane i životnim navikama može izbeći dugotrajna upotreba lekova.
Epidemija gojaznosti i GERB
Zbog svojevrsne epidemije gojaznosti u savremenom svetu i u svim starosnim grupama, dr Lopez ističe da se sve više pacijenata žali na GERB.
– Ovo nije stanje koje pogađa samo starije osobe. Viđamo ga kod svih uzrasta, a sve češće i kod mlađih pacijenata – dodaje doktorka.
Kako da izbegnete pojačanu želudačnu kiselinu?
Dr Lopez preporučuje sledeće savete:
- Redovno vežbajte i održavajte zdravu telesnu težinu.
- Smanjite ili izbegavajte masnu, začinjenu i prženu hranu.
- Ograničite unos kofeina i alkohola.
- Prestanite sa pušenjem.
- Smanjite veličinu porcija tokom obroka.
- Ne jedite najmanje 3 sata pre spavanja.
- Ostanite u uspravnom položaju nakon jela – gravitacija pomaže u sprečavanju simptoma GERB-a.
eKlinika zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Nnnn
Ne pametujem, niti volim da delim savete. Rotkvice pomazu. Jedna dve rotkvice Resavaju problem. Probajte nece te se pokajat.
Podelite komentar