Naslovna / Fitness

Trčanje jača moždanu aktivnost i poboljšava raspoloženje

Priredio/la: S. M.|9:00 - 11. 12. 2021.

Japanski naučnici uz pomoć Stroop Color and Word Testa otkrili kako trčanje utiče na ljudski mozak

trčanje Stroop Color and Word Test meri vreme reakcije u procesu obrade mozga Foto. Shutterstock

Trčanje umerenim intenzitetom, u trajanju od 10 minuta, može biti dovoljno da poboljšate raspoloženje i svoje kognitivne funkcije, utvrdili su japanski naučnici u novoj studiji. Poznato je da fizička aktivnost i vežbanje utiču pozitivno na mentalno zdravlje, a istraživači su sada utvrdili da lagano trčanje poboljšava i naše raspoloženje.

Trčanje povećava protok krvi u prefrontalnom korteksu

Studija je posebno posmatrala uticaj trčanja kao fizičke aktivnosti na prefrontalni korteks (PFC). To je deo mozga koji je povezan sa izvršnim funkcijama i kontrolom raspoloženja, a istraživači su otkrili da je trčanje povećalo protok krvi u ovoj oblasti.

Trčanje je svima dostupno a produžava život

Trčanje je nešto što je lako dostupno za gotovo svaku osobu. Za početak nije potrebna nikakva posebna oprema ili obuka, a pokazalo se da produžava životni vek. Osim toga, trčanje pomaže i moždanoj aktivnosti. Biohemičar Hideaki Soya sa University of Tsukuba u Japanu istakao je značaj trčanja za povećanje moždanih resursa.

– S obzirom na obim izvršne kontrole potrebne za koordinaciju ravnoteže, pokreta i pokreta tokom trčanja, logično je da bi došlo do povećane neuronske aktivacije u prefrontalnom korteksu i da bi druge funkcije u ovom regionu imale koristi od ovog povećanja moždanih resursa – naglasio je prof. Soya.

Trčanje je manje analizirano od biciklizma

Opšte je poznato da vežbanje može poboljšati mentalno i fizičko zdravlje na brojne načine. Međutim, kada je u pitaju mentalno zdravlje, trčanje kao da je ostalo u zapećku istraživanja. Urađeno je naime, relativno malo analiza o specifičnim prednostima trčanja, u poređenju sa drugim fizičkim aktivnostima, kao što je biciklizam. Sada su istraživači odlučili da se ozbiljnije tim pozabave. Ne smemo zaboraviti koliko je trčanje bilo važno za našu evoluciju, kao vrste,  dok bicikli postoje tek nekoliko generacija. Takođe je bitno i koliko vežba može biti raznolika (od opuštenog džogiranja do potpunog sprinta). To je takođe aktivnost koja uključuje celo telo.

Stroop Color and Word Test test

Ukupno 26 učesnika je testirano nakon perioda odmora i nakon 10 minuta trčanja, delimično koristeći ono što je poznato kao Stroop Color and Word Test (SCWT) koji meri vreme reakcije u procesu obrade mozga. Jedna od vežbi na ovom testu sastojala se od posmatranja reči „zeleno“ napisane crvenim mastilom, nakon čega je učesnik morao da imenuje boju umesto da pročita reč.

Nakon vežbanja, učesnici su brže reagovali na testove i izjavili su da su i bolje raspoloženi. To je bio dodatak povećanom protoku krvi uočenom u prefrontalnom korteksu, korišćenjem tehnike koja se zove funkcionalna bliska infracrvena spektroskopija (fNIRS). Ovo je potkrepljeno nalazima slučajnih aktivacija u prefrontalnim kortikalnim regijama, uključenim u regulaciju raspoloženja.

Trčanje pomaže oslobađanju od stresa i depresije

Trčanje može imati pozitivan uticaj i na ljudsku psihu. Mnoge osobe se nakon laganog trčanja osećaju euforično, zbog lučenja hormona sreće endorfina, a trčanje je i idealna terapija za sve one osobe koje pate od stresa ili depresije.

Otkrića studije povećaće shvatanje evolucije ljudske vrste

Mnoge funkcije prefrontalnog korteksua (PFC) jedinstvene su za ljude i ne nalaze se u mozgu drugih životinja. Shodno tome, istraživači sugerišu da bi otkrića koja su izneli mogla proširiti naša saznjanja oko toga kako smo evoluirali kao vrsta.

Trčanje kao terapija

Ono što sručnjaci ističu jeste da ne morate nužno da radite mnogo vežbi da biste osetili koristi od toga. Ranije se pokazalo da kratkotrajne aktivnosti poboljšavaju mentalnu koncentraciju, zdravlje srca i ukupno metaboličko zdravlje. Ako se vežbanje može posmatrati kao oblik leka, onda su različite vrste vežbi kao različite vrste lekova. Sada se zna više o efektima trčanja i kako bi se ono potencijalno moglo koristiti kao oblik lečenja ili terapija. Istraživači studije su još jednom istakli da je sada jasno da trčanje umerenog intenziteta izaziva poboljšanje raspoloženja i poboljšava izvršnu funkciju koja se poklapa sa aktivacijama prefrontalnih subregiona uključenih u regulaciju raspoloženja.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo