Naslovna / Zdravlje

Dijabetes i menopauza su u zavisnom odnosu od promene nivoa hormona

Priredio/la: I. V. |15:00 - 23. 11. 2021.

Nakon menopauze, promene u nivou hormona mogu da izazovu fluktuacije u nivou šećera u krvi

dijabetes i menopauza Hormoni estrogen i progesteron utiču na to kako vaše ćelije reaguju na insulin Foto: Shutterstock

Dijabetes i menopauza, kao i godine pre nje, ili perimenopauza, mogu imati neke izazove za žene koje obolele od dijabetes melitusa. S obzirom na to da je novembar je Međunarodni mesec dijabetesa, stručnjaci smatraju da treba pričati i učiti o određenim izazovima dijabetesa i menopauze.

Dijabetes tipa 2 je češći, posebno kod straijih od 40 godina

Dijabetes melitus se odnosi na grupu bolesti koje utiču na to kako naše telo koristi šećer u krvi. Osnovni uzrok dijabetesa varira u zavisnosti od tipa. Ali, bez obzira na to koji tip dijabetesa neka osoba ima, to može dovesti do viška šećera u krvi, a previše šećera u krvi može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Dva tipa hroničnog dijabetesa su dijabetes tipa 1 i dijabetes tipa 2. Dijabetes tipa 1 može se razviti u bilo kom uzrastu, iako se često javlja u detinjstvu ili adolescenciji. Dijabetes tipa 2, koji je češći, takođe se može razviti u bilo kom uzrastu, iako je češći kod ljudi starijih od 40 godina. Predijabetes znači da imate nivo šećera u krvi viši od normalnog, ali još uvek nije dovoljno visok da bi se smatrao tipom 2 dijabetesa.

Dijabetes i menopauza povezani zbog promene u nivou hormona

Hormoni estrogen i progesteron utiču na to kako vaše ćelije reaguju na insulin. Nakon menopauze, promene u nivou hormona mogu izazvati fluktuacije u nivou šećera u krvi. Možda ćete primetiti da se nivo šećera u krvi menja više nego ranije, i da se povećava i smanjuje. Ako vam šećer u krvi izmakne kontroli, imate veći rizik od komplikacija dijabetesa. Možete dobiti na težini tokom menopauze, ali i posle nje. A povećanje telesne težine može zahtevati prilagođavanje lekove za dijabetes u odnosu na telesnu masu.

Simptomi menopauze otežavaju nivo šećera u krvi

Čak i pre menopauze, visok nivo šećera u krvi može doprineti infekcijama urinarnog trakta i vagine. Nakon menopauze, rizik je veći, jer pad estrogena olakšava bakterijama i kvascu da napreduju u urinarnom traktu i vagini. Posle menopauze, talasi vrućine, odnosno valunzi, i noćno znojenje, mogu da vas drže budnim noću. Zauzvrat, nedostatak sna može otežati kontrolu nivoa šećera u krvi. Takođe, dijabetes može oštetiti nerve ćelija koje oblažu vaginu. To može ometati proces seksualnog uzbuđenja i doživljavanje orgazma. Dalje, suvoća vagine, koja je uobičajeni simptom menopauze, može pogoršati problem izazivanjem bola tokom seksa.

Dijabetes i menopauza – šta možete da učinite

Menopauza može da izazove veliki poremećaj u kontroli dijabetesa. Ali, postoji mnogo toga što možete da učiniti kako bi bolje kontrolisali dijabetes i menopauzu.

Izberite zdrav načina života. Izbor zdravog načina života važan je aspekt vašeg plana lečenja dijabetesa. Jedite raznovrsno voće i povrće, integralne žitarice, nemasno meso živine i nemasne mlečne proizvode. Ciljajte na oko 30 minuta fizičke aktivnosti dnevno, kao što je brzo hodanje. Zdrava hrana i redovna fizička aktivnost mogu nam pomoći da se osećate dobro i nakon menopauze. Takođe – prestanite da pušite ako pušite.

Često merite krvni pritisak. Uverite se da je vaš krvni pritisak u zdravim granicama. Ako uzimate lekove za visok krvni pritisak, obavezno ih uzimajte kako je propisano.

Često merite šećer u krvi. Možda ćete morati da proveravate nivo šećera u krvi češće nego obično tokom dana, a povremeno i tokom noći. Vodite evidenciju o očitavanju šećera u krvi i simptomima. Vaš lekar može koristiti detalje da prilagodi vaš plan lečenja dijabetesa po potrebi.
Pitajte svog doktora o prilagođavanju lekova za dijabetes. Ako se vaš prosečan nivo šećera u krvi poveća, možda ćete morati da povećate dozu lekova za dijabetes ili da počnete da uzimate novi lek – posebno ako se ugojite ili smanjite nivo fizičke aktivnosti. Isto tako, ako se vaš prosečan nivo šećera u krvi smanji, možda ćete morati da smanjite dozu lekova za dijabetes.

Lekovi za snižavanje holesterola. Ako imate dijabetes, imate i povećan rizik od kardiovaskularnih bolesti. Rizik se još više povećava kada dođete do menopauze. Da biste smanjili rizik, jedite zdravu hranu i redovno vežbajte. Vaš lekar može preporučiti lekove za snižavanje holesterola ako ih već ne uzimate.

Potražite pomoć za simptome menopauze. Ako se borite sa valunzima, suvoćom vagine, smanjenim seksualnim odgovorom ili drugim simptomima menopauze, i zapamtite da je lečenje dostupno.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo