Naslovna / Prirodna medicina

Lipa eliminiše loše raspoloženje i snižava krvni pritisak

Priredio/la: Ma.R.|12:30 - 19. 11. 2021.

Lipa je jak dijaforetik što znači da podstiče znojenje, a to je jedan od najefikasnijih načina za izbacivanje toksina iz tela i snižavanje telesne temperature

lipa Lipa ima umirujuća svojstva i samim tim smanjuje mentalni stres i anksioznost. Foto: Shutterstock

Lipa, drvo iz porodice Tilia, u koju spada 30 vrsta, čija su stabla visine do 30 metara, živi i više stotina godina. Glavna fizička odlika su mali, mirisni, žutozeleni cvetovi koji se na drvetu lipe formuriaju u kitama. Ovaj deo lipe se i najčešće koristi i to kao sastojak čaja, sa dokazanim koristima za zdravlje i sa širokim spektrom lekovitog delovanja.

Lipa je puna fitonutrijenata i flavonoida

Cvetovi lipe se kuvaju, a zbog rasprostranjenosti, dostupnosti, prijatnog ukusa i moćnog delovanja, predmet su sve većeg broja istraživanja koja treba da potvrde utucaj na zdravlje, samostalno, ili u kombinaciji sa drugim lekovitim biljkama. Lipa je čuvena po visokoj koncentraciji fitonutrijenata, flavonoida i drugih supstanci dijaforetskog delovanja.

Za sada se zna, navode istraživači širom sveta, da konzumiranje lipe u obliku čaja ima blagotvorna svojstva na poboljšanje imunog sistema, smirenje živaca, detoksikaciju tela, smanjenje upala i snižavanje krvnog pritiska.

Lipa eliminiše loše raspoloženje i anksioznost

Lipa ima umirujuća svojstva i samim tim smanjuje mentalni stres i anksioznost. Ako patite od promena raspoloženja ili hroničnog stresa, šolja lipovog čaja može da bude mudar dodatak ishrani ili deo svakodnevnih rituala ispijanja čaja. Ima i potencijalni uticaj na nivoe hormona, jer dovodi i telo i um u stanje opuštanja.

Pomaže u prevenciji hroničnih bolesti

Antioksidativna svojstva lipe su neki od najvećih kvaliteta. Kvercetin i kempferol deluju kao lovci na slobodne radikale, eliminišući štetne nusproizvode ćelijskog disanja iz našeg sistema i poboljšavajući opšte zdravlje sprečavanjem hroničnih bolesti. Posebno su efikasni u zaštiti kože od starenja i izlaganja suncu.

Lipa je odličan detoks

P-kumarinska kiselina je veoma korisno organsko jedinjenje koje se nalazi u lipi. Poznat je dijaforetik, što znači da može da izazove znojenje. Poznato je da je znojenje izuzetno efikasan način oslobađanja toksina iz tela, zajedno sa viškom soli, masti, vode i drugih štetnih supstanci. Kada imate temperaturu, znojenje pomaže u snižavanju temperature, a to sprečava trajnija oštećenja organa.

Može da smanji simptome prehlade i gripa

Upaljene ili otečene membrane u ustima i disajnim putevima su jaki simptomi upale i prehlade, a lipa može da pomogne u smanjivanju nadraženosit, uz smirivanje kašlja. Čaj od lipe takođe može da pomogne u otklanjanju gnojnih čepova u grlu.

Lipa deluje protiv upala, a snižava i krvni pritisak

Za one koji pate od napetosti, glavobolje, ali i jakih upalnih stanja, uključujući artritis i giht, čaj od lipe je delotvoran prvenstveno u otklanjanju bola. Smanjujući upalu u respiratornim putevima, lipa pomaže i u snižavanju krvnog pritiska i uklanjanju upale u krvnim sudovima, čime se sprečavaju male kapilarne naslage koje često dovode do glavobolje. Isti razlog je i faktor izazivanja artritičnog bola.

Poboljšava varenje

Ako patite od nervoznog želuca, nadimanja, zatvora ili grčeva, šolja lipinog čaja će vas umiriti. Mešavina jedinjenja koja se nalaz u lipi može da smanji gastrointestinalne tegobe, stimuliše pravilno varenje i stimuliše redvonu stolicu.

Moguća alergija na lipu, oprezno sa konzumiranjem

Postoje ljudi koji su alergični na cvetove lipe ili koru drveta. Takođe, ne bi trebalo konzumirati više od 3 šolje dnevno. Ako ste trudni ili dojite nemojte konzumirati ovaj čaj, a ako imate terapiju usled nekog srčanog problema, konsultujte se sa lekarom u vezi sa mogućom interakcijom.

Recept za sirup od lipe

Potrebno:

  •  2 šake svežih cvetića lipe (rascvetalih)
  • 800 grama šećera
  • 1 l vode
  • 4 limuna (iscediti sok)
  • listići đumbira
  • malo cvetova zove, žalfije i latica od ruže (nemojte preterivati)
  • 1 pomorandža (narendati koru)

Priprema:

Lipine cvetove kao i cvetiće zove, žalfije i ružine latice stavite u vodu i stavite u teglu, zatvorite i neka sve tako stoji od 1 do 2 vetiće lipe i dodatke potopite u vodu, najbolje u veliku teglu sa čvrstim poklopcem, zatvorite i ostavite da stoji najduže dva dana. leti je dovoljno i jedan. Dobro procedite sve kroz deblju gazu, stavite u veći lonac i kuvajte na laganoj vatri dok ne provri. Kada provri, kuvajte još 3 minuta i ne prekidajte mešanje. Tada dodajte limunov sok i neka sve provri još jednom. Skinite sa vatre, sipajte u sterilisane staklene flaše, zatvorite, ohladite, i sirup je spreman.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Lidija
1:09, 20. 11. 2021.
Odgovori

Da li je uz terapiju Bisoprolol, Perigard +2 i Plendil preporučljivo piti čaj od lipe, koju inače mnogo volim? Neka pitanje bude komentar. Hvala

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo