Naslovna / Zdravlje

Rak pluća: Nova kombinacija lekova poboljšava stopu preživljavanja u uznapredovaloj fazi bolesti

Priredio/la: D. T.|8:45 - 22. 06. 2022.

Stručnjaci kažu da ovo nije nov koncept lečenja, ali i dodaju da trenutna studija pruža prvi nagoveštaj efikasnosti navedene kombinacije lekova kod uznapredovalog nesitnoćelijskog raka pluća

rak pluća- karcinom- plućna krila Preventivni pregledi neophodni za uspešno lečenje Foto: Canva

Uznapredovali rak pluća mogao bi da se leči novom kombinacijom imunoterapijskih lekova. Stručnjaci testiraju novu kombinaciju lekova ramucirumab i pembrolizumab za terapiju uznapredovalog nesitnoćelijskog karcinoma pluća. Smatra se da kombinacija lekova ramucirumab i pembrolizumab za 8 do 31 odsto poveća stopu preživljavanja tokom pet godina u odnosu na standardnu terapiju.

Rak pluća i nova kombinacija lekova

Nesitnoćelijski karcinom pluća dijagnostikuje se u približno 80 odsto svih slučajeva raka pluća. Adenokarcinom, planocelularni karcinom i krupnoćelijski karcinom pluća su oblici nesitnoćelijskog raka pluća. Preostalih 20 odsto slučajeva je sitnoćelijski rak pluća.

Randomizovana studija faze II istraživala je kombinaciju lekova ramucirumab i pembrolizumab. Ramucirumab je inhibitor receptora-2 faktora rasta vaskularnog endotela (VEGFR-2). Ovaj lek blokira rast enzima koji su neophodni za formiranje krvnih sudova. Pembrolizumab je, s druge strane, lek za imunoterapiju poznat kao inhibitor imunološke kontrolne tačke koji je usmeren na identifikaciju kontrolnih imunoloških tačaka u ćelijama raka.

U studiji učestovalo 136 pacijenata

Stručnjaci koji su učestvovali u ovom istraživanju navode da ovi lekovi povećavaju u proseku za 31 odsto stopu preživljavanja u poređenju sa standardnim tretmanima nege koji se sastoje od inhibicije imunološke kontrolne tačke i hemioterapije zasnovane na platini.

– Ovo je zanimljiva randomizovana studija faze II u kojoj je učestvovalo 136 pacijenata kod kojih nije zabeleženo poboljšanje stanja posle primene imunoterapije i hemioterapije zasnovane na platini – kaže prof. Tony Mok predsednik Odeljenja za kliničku onkologiju na Kineskom univerzitetu u Hong Kongu (Chinese University of Hong Kong) koji nije bio uključen u studiju.

Stručnjaci naglašavaju da ovo nije nov koncept lečenja, ali i dodaju da trenutna studija pruža prvi nagoveštaj efikasnosti navedene kombinacije lekova kod uznapredovalog nesitnoćelijskog raka pluća. Studija je objavljena u časopisu Journal of Clinical Oncology.

Veća stopa preživljavanja i posle progresije bolesti

Na pitanje kako je ova kombinacija lekova dovela do veće stope preživljavanja u odnosu na standardnu terapiju glavni autor studije dr Karen Reckamp, direktorka Odeljenja za medicinsku onkologiju sa medicinskog centra Cedars-Sinai rekla je da postoji nekoliko aspekata koji bi mogli da objasne nižu stopu smrtnosti kod uznapredovalog raka pluća posle primene kombinacije lekova ramucirumaba i pembrolizumaba.

Pacijenti su imali prethodni odgovor tumora na inhibiciju imunološke kontrolne tačke, a dodatak anti-angiogene intervencije sa inhibicijom VEGFR2 može uticati na dendritske ćelije i citotoksične T limfocite kako bi se poboljšali antitumorski imuni odgovor – rekla je dr Reckamp.

Dr Reckamp dodaje da kombinovana terapija ramucirumaba i pembrolizumaba, produžava stopu preživljavanja i posle progresije bolesti u ranoj fazi lečenja.

Čekaju se rezultati III faze istraživanja

Stručnjaci ipak naglašavaju da i pored značaja ovog istraživanja za lečenje raka pluća, nema još dovoljno dokaza koji mogu uticati na to de se promeni terapijski pristup kod uznapredovalog raka pluća. U istraživanju je učestvovalo 136 pacijenata što nije dovoljan uzorak koji bi upućivao na jasnije zaključke.

Smatra se i da ova razlika u ukupnoj stopi preživljava tokom pet godina kod nestinoćelijskog raka pluća, ne može uvek da se dovede u vezu sa drugačijim terapijskim pristupom. Dr Mok je rekla da se u ovom momentu čekaju rezultati III faze istraživanja.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo