Naslovna / Zdravlje

Posebno skeniranje mozga može da otkrije Alchajmerovu bolest u ranoj fazi

Priredio/la: I. V. |17:00 - 28. 06. 2022.

Prednost ove tehnike je njena jednostavnost i činjenica da se može identifikovati bolest u ranoj fazi, kada ju je veoma teško dijagnostikovati

skeniranje mozga Samo jednim skeniranjem mozga moguće je dobiti dijagnozu Alchajmerove bolesti Foto: Shutterstock

Skeniranje mozga magnetnom rezonancom (MRI), napravljeno na standardnoj mašini od 1,5 Tesla, koja se obično nalazi u većini bolnica, može da dijagnostikuje Alchajmerovu bolest, saopštili su istraživači sa . Istraživanje je objavljeno u časopisu Nature Portfolio Journal, Communications Medicine.

Skeniranje mozga novom tehnikom otkriva bolest u ranoj fazi

Istraživači su prilagodili algoritam razvijen za upotrebu u klasifikaciji tumora raka i primenili ga na mozak. Podelili su mozak na 115 regiona i dodelili 660 različitih karakteristika, kao što su veličina, oblik i tekstura, kako bi se procenio svaki region. Zatim su obučili algoritam da identifikuju gde promene ovih karakteristika mogu tačno da predvide postojanje Alchajmerove bolesti. Istraživanje londonskog Imperial College koristi tehnologiju mašinskog učenja kako bi se sagledale strukturne karakteristike u mozgu, uključujući regione koji ranije nisu bili povezani sa Alchajmerovom bolešću. Prednost ove tehnike je njena jednostavnost i činjenica da se može identifikovati bolest u ranoj fazi, kada je veoma teško dijagnostikovati.

Brzo postavljanje dijagnoze u ranoj fazi može da pomogne pacijentima

Iako ne postoji lek za Alchajmerovu bolest, brzo postavljanje dijagnoze u ranoj fazi može da pomogne pacijentima. Omogućava im da pristupe programima pomoći i podrške, da dobiju tretman za kontrolisanje simptomima i planiraju budućnost. Mogućnost preciznog identifikovanja pacijenata u ranoj fazi bolesti takođe će pomoći istraživačima da otkriju promene u mozgu koje izazivaju bolest i podrže razvoj i ispitivanje novih tretmana.

Alchajmerova bolest je najčešći oblik demencije. Iako većina ljudi sa Alchajmerovom bolešću razvije ovo stanje demencije nakon 65. godine, i mlađe osobe mogu da obole. Najčešći simptomi demencije su gubitak pamćenja i teškoće u razmišljanju, rešavanju problema i govoru. Lekari trenutno koriste niz testova za dijagnozu Alchajmerove bolesti, uključujući testove pamćenja i kognitivne sposobnosti, kao i skeniranje mozga. Skeniranje se koristi za proveru depozita proteina u mozgu i smanjenja hipokampusa, područja mozga povezanog sa pamćenjem. Svi ovi testovi mogu da potraju nekoliko nedelja, kako za organizovanje tako i za obradu.

Skeniranje mozga magnetnom rezonancom u 98 odsto slučajeva otkriva bolest

Novi pristup skeniranja mozga, koji otkriva Alchajmerovu bolest u ranoj fazi, koristio je podatke iz Alzheimer’s Disease Neuroimaging Initiative. Naučni tim testirao je svoj pristup na skeniranju mozga kod više od 400 pacijenata sa ranom i kasnijom fazom Alchajmerove bolesti, zdravih „kontrola“ i pacijenata sa drugim neurološkim stanjima, uključujući frontotemporalnu demenciju i Parkinsonovu bolest. Takođe su ga testirali sa podacima od preko 80 pacijenata, koji su bili podvrgnuti dijagnostičkim testovima za Alchajmerovu bolest u Imperial College Healthcare NHS Trust. Otkrili su da u 98 procenata slučajeva, samo sistem mašinskog učenja zasnovan na magnetnoj rezonanci, može tačno predvideti da li pacijent ima Alchajmerovu bolest ili ne. Takođe je bio u stanju da razlikuje ranu i kasnu fazu Alchajmerove bolesti sa prilično visokom tačnošću, kod 79 procenata pacijenata.

Čekanje na dijagnozu je strašno iskustvo za pacijente

Istraživanje je vodio profesor Eric Aboagye sa Imperial Department of Surgery and Cancer, a povodom nove tehnike skeniranja mozga je izjavio:

Trenutno nijedna druga jednostavna i široko dostupna metoda ne može da predvidi  Alchajmerovu bolest sa ovim nivoom tačnosti, tako da je naše istraživanje važan korak napred. Mnogi pacijenti, prisutni sa Alchajmerovom bolešću u klinikama takođe imaju druga neurološka stanja, ali čak i unutar ove grupe naš sistem je mogao da izdvoji one pacijente koji imaju Alchajmerovu bolest od onih koji je nemaju. Čekanje na dijagnozu može biti strašno iskustvo za pacijente i njihove porodice. Ako bismo mogli da skratimo vreme koje moraju da čekaju, učinimo dijagnozu jednostavnijim procesom i smanjimo deo neizvesnosti. To bi mnogo pomoglo. Naš novi pristup bi takođe mogao da identifikuje pacijente u ranoj fazi za klinička ispitivanja novih tretmana lekova ili promene načina života, što je trenutno veoma teško uraditi.

Skeniranje mozga uočilo promene koje ranije nisu imale veze sa Alchajmerom

Novi sistem je uočio promene u oblastima mozga, koje ranije nisu bile povezane sa Alchajmerovom bolešću, uključujući mali mozak (deo mozga koji koordiniše i reguliše fizičku aktivnost) i ventralni diencefalon (povezan sa čulima, vidom i sluhom). Ovo otvara potencijalne nove puteve za istraživanje ovih oblasti i njihove veze sa Alchajmerom.

Dr Paresh Malhotra, koji je konsultant neurolog na Imperial College Healthcare NHS Trust i istraživač u Imperialovom odeljenju za nauku o mozgu, rekao je:

– Iako neuroradiolozi već tumače skeniranje magnetnom rezonancom kako bi pomogli u dijagnosticiranju Alchajmerove bolesti, verovatno će postojati karakteristike skeniranja koje nisu vidljive, čak ni specijalistima. Korišćenje algoritma, koji može da izabere teksturu i suptilne strukturne karakteristike u mozgu, na koje utiče Alchajmerova bolest, zaista bi moglo da poboljša informacije koje možemo da dobijemo od standardnih tehnika skeniranja – istakao je dr Paresh Malhotra, neurolog sa Imperial College Healthcare NHS Trust.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo