Naslovna / Zdravlje

Oštećena kičma može da se obnovi novim lekom koji prodire u mozak

Priredio/la: I. V. |19:00 - 19. 07. 2022.

Lek, koji je trenutno u razvoju kao terapija karcinoma, uspeo je da regeneriše oštećene nerve nakon traume kičme

Oštećena kičma Lek AZD1390, koji se može uzimati oralno, dostiže do mesta povrede u dovoljnim količinama Foto: Shutterstock

Oštećena kičma, tačnije regeneraciju oštećenih nerava nakon traume kičme uspeo je da izazove lek koji prodire u mozak, a koji je trenutno u razvoju kao terapija karcinoma, saopštili su naučnici sa Istraživanje, objavljeno pre neki dan u Clinical and Translational Medicine, koristilo je ćelije laboratorijskih životinja kako bi pokazalo da kada se uzima oralno, lek kandidat za rak, poznat kao AZD1390, može da blokira odgovor na oštećenje DNK u nervnim ćelijama i podstakne regeneraciju oštećenih nerava, tako što obnavlja senzorne i motoričke funkcije nakon povrede kičme.

Prvo je otkriveno da i kičmena moždina može da se regeneriše

Ova vest dolazi nedeljama nakon što je isti istraživački tim pokazao da drugi istraživani lek (AZD1236) može da smanji oštećenje nakon povrede kičmene moždine, blokiranjem inflamatornog odgovora. Obe studije je podržao AstraZeneca program otvorenih inovacija, koji deli jedinjenja, metode, tehnologije i stručnost sa naučnom zajednicom kako bi unapredio otkrivanje i razvoj lekova.

Lek AZD1390 takođe istražuje i kontroliše kompanija AstraZeneca, a cilj je da blokira signalizaciju zavisnu od ATM i poprave prekid dvostrukih lanaca DNK (DSB), akciju koja senzibilizira ćelije raka (povećava im osetljivost) na tretman zračenjem. Sistem odgovora na oštećenje DNK (DDR) se aktivira oštećenjem DNK, uključujući DSB u genomu, koji se javljaju kod nekoliko uobičajenih karcinoma, kao i nakon povrede kičmene moždine.

Stimulisanjem rasta nervnih ćelija može da obnovi oštećena kičma

Profesor Zubair Ahmed, sa Univerzitetskog instituta za upale i starenje i dr Richard Tuxworth sa Instituta za rak i genomske nauke, pretpostavili su da uporna aktivacija ovog sistema može sprečiti oporavak od povrede kičmene moždine, kao i da bi njegovo blokiranje podstaklo obnavljanje funkcije nerava nakon povrede. Njihove početne studije otkrile su da AZD1390 stimuliše rast nervnih ćelija u kulturi i sprečava put protein kinaze ATM – kritični biohemijski put koji reguliše odgovor na oštećenje DNK.

Istraživači su zatim koristili laboratorijske životinje kako bi istražili efekat AZD1390 nakon povrede kičmene moždine. Ovde su pokazali da je oralni tretman sa AZD1390 rezultirao značajnom regeneracijom nerva izvan mesta povrede i sposobnošću ovih nerava da prenose električne signale preko mesta povrede.

Oštećena kičma oporavila se za 4 nedelje

– Ovo je uzbudljivo vreme u istraživanju povreda kičmene moždine sa nekoliko različitih istraživačkih lekova koji su identifikovani kao potencijalne terapije za povredu kičmene moždine. Posebno smo uzbuđeni zbog AZD1390, koji se može uzimati oralno i dostiže do mesta povrede u dovoljnim količinama kako bi podstakao regeneraciju nerva i vraćanje izgubljene funkcije. Naši nalazi pokazuju izvanredan oporavak senzornih i motoričkih funkcija, a životinje tretirane AZD1390 lekom ne razlikuju se od nepovređenih životinja, odnosno oporavile su se u roku od 4 nedelje od povrede – istako je profesor Ahmed.

– Ova rana studija pokazuje da bi lek AZD1390 mogao da se koristi kao terapija u uslovima koji menjaju život. Pored toga, prenamena ovog postojećeg istraživačkog leka potencijalno znači da možemo da stignemo do klinike znatno brže nego da razvijamo novi lek od nule – naglasio je dr Richard Tuxworth.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Marina
6:54, 23. 07. 2022.
Odgovori

Lp
Dal bi i meni pomoglo kod multiple skleroze lezije na kralježnici i diskushernije…..osteohondroza kralježnice

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo