Naslovna / Zdravlje

Diskus hernija zahteva lečenje uzroka a ne bola koji je posledica, i ne može se rešiti lekovima

Piše: Marijana M.Rajić|19:00 - 20. 05. 2022.

Ako postoji oštećenje sa zadnje ili zadnje spoljašnje strane diska (što je najčešći slučaj), a mi se savijamo, provodimo vreme u pogrbljenom ili drugom neadekvatnom položaju, već oslabljeni deo diska se iznova i iznova oštećuje, sprečava se regeneracija i zarastanje diska, a bolovi traju – ističe dr Peđa Živanović

diskus hernija Dr Predrag Živanović: Najvažniji uzrok bola u kičmi i zglobovima je fizička neaktivnost koja rezultira slabošću mišića, mišićni disbalans, i previše sedenja sa lošim držanjem tela Foto: Privatna arhiva

Diskus hernija (discus hernia) je izmenjeno stanje – oštećenje diskusa (diska) kičme do koga dolazi usled nepravilnog i preteranog  opterećenja diska ili povreda. Radi se o stanju koje opisuje prvenstveno jak bol koji neki ljudi, iz različitih razloga trpe mesecima pa čak i godinama. Zbog toga ovo stanje može da pređe u takozvani hronični bolni sindrom, koji se mnogo teže leči.

Diskus hernija se često pogrešno leči

Prema rečima dr Predraga Živanovića, specijaliste fizikalne medicine i rehabilitacije, postoje jasni znaci koji ukazuju na to da patimo od diskus hernije. Prvenstveno, to su stalni u dugotrajni bolovi u krstima, sedalnoj regiji i/ili duž jedne ili obe noge.

– Bolovi mogu da budu i povremeni, ali se onda ponavljaju u toku dužeg vremenskog perioda. Druga karakteristika je to da se bolovi najčešće javljaju pri sedenju, stajanju, saginjanju, ujutru, kao i pri kijanju ili kašljanju. Veoma često, pacijenti dolaze sa istim opisom tegoba koje pokušavaju da leče čak i godinama, različitim vidovima terapije, ali bez rezultata. Najznačajniji razlog dugotrajnog lutanja i neuspeha u lečenju bolova u leđima, išijasa i diskus hernije krije se u tom što se veoma često leči samo posledica, a ne uzrok – navodi sagovornik eKlinika portala.

Diskus hernija je posledica nepravilnog položaja kičme

Glavni razlozi koji uslovljava pojavu diskus hernije su nepravilni položaji i pokreti kičme u toku svakodnevnih aktivnosti, a oni su uzrokovani našim nepravilnim navikama i mišićnom slabošću. Dodatna posledica ovoga jeste i formiranje lošeg držanja tela. Naime, pravilan položaj kičme, takozvana neutralna kičma, podrazumeva i postojanje normalnih (fizioloških) krivina.

– One se zovu cervikalna lordoza, grudna kifoza i lumbalna lordoza. Ne smeju da budu prenaglašene, ali ni da se izgube, odnosno izravnaju. Ako se to dogodi, ispravljaju se cervikalna i lumbalna lordoza, pri čemu dolazi do povećanog pritiska na zadnju stranu kičmenog diska. Njegov sadržaj se potiskuje ka nazad, i vremenom dolazi do oštećenja vezivnih vlakana koja daju čvrstinu prstenu koji ide oko diska. Nakon određenog vremenskog perioda, ta vlakna pucaju i tuda kičmeni disk „procuri“ – odgovara na pitanje kako dolazi do oštećenja diska dr Peđa Živanović.

Brojni nepravilni položaju opterećuju i oštećuju disk

Ilustrativan primer, navodi dr Živanović, mogao bi da bude kada se posečemo sa gornje strane prsta, a primorani smo, naravno, da ga iznova i iznova savijamo.

– Krasta na tom mestu bi se iznova povređivala i ne bi mogla da zaraste. Isto je i sa kičmom, odnosno sa diskovima. Ako postoji oštećenje sa zadnje strane diska, a mi se savijamo ili provodimo vreme u pogrbljenom položaju pri kome je donji deo leđa u fleksiji, dolazi do stalnih mikro-trauma kičme. Već oslabljeni deo diska se stalno ponovo oštećuje, tegobe traju i produžavaju se, a sprečava se regeneracija i zarastanje diska – detaljno objašnjava stručnjak koji se u svakodnevnoj praksi često susreće sa ovom dijagnozom.

Na kičmu i disk loše utičemo čak i u kada ležimo

Životne okolnosti uslovljavaju da smo, nažalost, u nepravilnom položaju fleksije veći deo dana. Ili smo pogrbljeni spred računara, ili odmaramo ali tako što smo „zavaljeni“. To je za kičmu takođe neprirodno. U istom položaju razgovaramo mobilnim telefonom, vozimo kola, saginjemo se…

Čak i kada ležimo, navodi dr Živanović, u čestom položaju sa savijenim nogama, donji deo naših leđa je opet blago savijen savijen. Tipično za sve navedene položaje je da disk trpi neuporedivo veće opterećenje. Zapravo, veći je pritisak unutar diska nego što je optimalno, odnosno normalno.

Zamke pogrešnog lečenja diskus hernije, pogrešni položaji i saveti

Dr Peđa Živanović kaže da su na prvom mestu u pogrešnom pristupu lečenju takozvane „pasivne terapije“. Radi se, prema njegovim rečima, o primeni lekova, gelova, elektro-terapija, masaže, akupunkture… Sve su to priznate metode lečenja. Ali one, ističe doktor, ne koriguju onaj osnovni, mehanički uzrok koji dovodi do diskus hernije, već samo privremeno ublažavaju i smanjuju simptome.

Prema rečima dr Živanovića, drugi pogrešan način lečenja su neadekvatni saveti i vežbe koje se sugerišu pacijentima. To je najpre, navodi sagovornik eKlinika portala, onaj klasičan savet da treba da ležimo u takozvanom „Vilijamsovom položaju“, na leđima, sa savijenim nogama. Dalje, klasične vežbe istezanja sa povlačenjem nogu ka grudima i dodirivanje nožnih prstiju u sedećem ili stojećem položaju. Ne treba, upozorava, raditi ni klasične trbušnjake. Oni dovode do preteranog savijanja u donjem delu kičme. Isto važi za vežbe pri kojima sve vreme donji deo leđa guramo o podlogu, odnosno potpuno ravnamo donji deo leđa.

Šta podrazumeva savremeni način lečenja

Dr Peđa Živanović objašnjava da savremeni princip lečenja stavlja fokus na rešavanje ključnog problema, što je već spomenuta fleksija.

– Odgovarajućim položajima i korektivnim vežbama, pokušavamo da vratimo tu prirodnu lumbalnu lordozu i da aktiviramo i ojačamo mišiće koji stabilizuju kičmu. Jedino u tom položaju kičme je opterećenje diskova optimalno. Ovakva savremena terapija ne oduzima previše vremena, vežbe su jednostavne i nisu potrebni nikakvi dodatni rekviziti. Nisu naporne, niti zahtevne. Vrlo je važan individualni pristup, i da se odgovarajuće opterećenje odredi i prilagodi svakom pacijentu. Takođe, obavezno je dosledno i disciplinovano sprovođenje, posebno u početku lečenja. Tada je disk najranjiviji i najmanje stabilan. Jedino na ovaj način disk može ponovo da bude rasterećen, stabilizovan i postepeno regenerisan – naglašava dr Živanović.

Da li moramo da živimo sa bolom i mogu li diskovi da se regenerišu

Jedna od zabluda je da su glavni uzroci tegoba, pored promaje, loša genetika i degenerativne promene koje dolaze sa godinama (propadanje kičmenih diskova i hrskavice u zglobovima). Takve tvrdnje umnogome doprinose čestom mišljenju da za bolove u kičmi i zglobovima “nema leka” i da se njima mora živeti do kraja života. Istraživanja kažu da je genetika razlog tek u 1-2 odsto slučajeva. Možda je i najznačajnije reći da se međupršljenski diskovi uz kvalitetnu rehabilitaciju mogu vremenom regenerisati – naglašava sagovornik našeg portala.

Psihološka komponenta je važan deo lečenja bolova u kičmi i zglobovima

Nažalost, retko se govori o hroničnoj napetosti mišića  i prenadraženosti i preosetljivosti nervnog sistema koji su izazvani psihološkim uzrocima. To su depresija, anksioznost, različiti akutni i hronični stresovi, konstantne brige i strahovi. Takođe, okidač mogu da budu i nagomilane i potisnute negativne emocije. Ovo polje u velikoj meri utiče na trajanje tegoba i ishod lečenja – napominje specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije, dr Peđa Živanović.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Slavko Ćosić
14:53, 21. 05. 2022.
Odgovori

Izvanredno stručno objašnjenje problema,i verujem u to.Imam upravo na tu temu žestokih problema od cervikalnog do lumbalnog dela,i operacija je u opticaju.Fizikalna po bolnicama je površna za jake privatne ordinacije ili banje odakle potiče predpostavljam dr Živanović para nema ,tako je to trpiš i mučiš se!

Stanko
20:58, 21. 05. 2022.
Odgovori

Odlican clanak, hvala uredniku. Meni je pomogao dr Tomislav Gasic iz Prijedora. Imao sam mnogo problema sa lumbalnim delom sa bolom koja se spustala niz nogu. Dr Gasic mi je poogao, mirovao sam dve nedelje i od tad sam dobro. Po nekad,malo osetim ali to nije nista kako je bilo pre. Pozdrav svima.

Miroljub
22:04, 21. 05. 2022.
Odgovori

Dugo mucim muku sa diskus hernijom. Masaze i ostale budalastine,lekove…sve sqm probao i nista. E,od pre 6 mes3ci 8dem redovno tri luta nedeljno na pkivanje,po 1000 metara,u vodi radim odredhene vezbe i plivam iskljucivo ledjnim stilom. Upornost se mnooiigo isplatila,danas sam kao nov. Naravoucenihw,baxite sve lekove i na plivanje. Voda jw cudo.

Pera
9:52, 22. 05. 2022.
Odgovori

Kako stupiti u kontakt sa dr Živanovicem?

Миодраг
21:31, 22. 05. 2022.
Odgovori

Kako stupiti u kontakt sa doktorom Živanovićem?Hvala.

Angelina
22:50, 22. 05. 2022.
Odgovori

L4, i L5 oba diska procurela bol u desnoj nozi konstantan šta preduzeti odlažem predlog operacije?

Helena
8:26, 16. 01. 2023.
Odgovori

Sada će već godina dana jako patim od bolova -diskushernija- nešto malo sam išla na vežbe gde sestre za 2 min.pokažu šta da radim i odu, sve suprotno od onjašnjenja doktora, neznam šta ću, ujutru jedva ustanem, nedaj Bože kijanja raspada mi se donji deo kičme, id bubrega do bubrega tako me bole ledja. Bila sam u Bukovičkoj banji neću da krijem, niiištaaa

Vinka
15:21, 31. 01. 2023.
Odgovori

Ja sam operisala 2x jedan te isti diskus L4L5 kod Slavise Zagorca u Klinickom centru i super mi je.Najvise su mi pomogle vezbe posle 2 operacije ,trebalo je i treci put.Posto mi je kicma toliko deformisana da mi je i treci put upao disk.Dok sam cekala za operaciju pocela sam da radim vezbe koje mi je odredio jedan gospodin uz izvestaj magnetni i snimak.Ja sam otkazala operaciju i super sam.A kad mi je upao disk 3put imala sam bolove da mi ni opium nije pomagao.

ivan
20:20, 05. 09. 2023.
Odgovori

imam lumbalnu spondi lozu ijake bolove.uzimam brufen 600 mg.kvalitet zivota je skoro na nuli

milos
15:08, 06. 02. 2024.
Odgovori

Pozdrav! Ja imam 17 godina i imam bolove u L3,L4,L5 . Zivot je postao krajnje depresivan. Sibam brufen od 600mg jednom dnevno,ponekad i dvaput. Bio sam 25 puta na terapiji sa strujom,nista ne pomaze. Lekari kad me vide na ulici me prepoznaju,koliko sam puta bio kod njih. Niko od njih ne zna sta da radi sa mnom.
Da li ima neko neki savet,kako da resim? Ako je neophodna operacija,gde i koliko bi kostala?
Srdacan pozdrav,
Milos

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo