Naslovna / Fitness

Vežbe koje otklanjaju bol u leđima, šta je bitno da znamo o McKenzie metodi

Priredio/la: D. T.|9:00 - 27. 03. 2022.

Osobama koje su imale operaciju kičme ili neko ozbiljnije oštećenje kičmenog stuba ne savetuje se primena ovih vežbi

vežbe koje otklanjaju bol u leđima Vežbe prema McKenzie metodi najbolje je praktikovati posle tačne dijagnoze Foto: Shutterstock

Vežbe koje otklanjaju bol u leđima, jačaju pokretljivost i mišićnu muskulaturu jedan su od načina da se savladaju problemi s kičmom. Dugotrajno sedenje, nedovoljna ili pogrešna aktivnost, povrede, ali i neke bolesti mogu za čas posla dovesti do neprijatnih bolova. Jedan od načina na koji se može uticati na simptome su i McKenzie vežbe.

Fizijatar prvo postavlja dijagnozu

Stručnjak u nekim slučajevima može savetovati McKenzie metodu, kojom se procenjuje stanje pacijenta i pristupa posebno osmišljenim vežbama sa zadatkom da se utiče na pokretljivost i bolje držanje tela. Vežbe koje otklanjaju bol u leđima, prema McKenzie metodi najbolje je praktikovati posle tačne dijagnoze. Fizijatar daje procenu stanja svakog pacijenta ponaosob i savetuje određene vežbe.

Osobama koje su imale operaciju kičme ili neko ozbiljnije oštećenje kičmenog stuba ne savetuje se primena ovih vežbi. Preporuka je da se svako konsultuje sa stručnjakom pre vežbanja, kako ne bi došlo do pogoršanja simptoma. Ipak, neke jednostavne vežbe po McKenzie metodologiji većina osoba može samostalno da primenjuje. U slučaju da osetite, sve jači bol, utrnulost i peckanje na jednoj ili obe noge, odmah prestanite s vežbanjem. Privremeni slabiji bol može se očekivati pri izvođenju ovih vežbi. U tom slučaju savetuje se da bol prođe, pa da se tek onda započne novi set vežbi.

Lezite na stomak

Ova vežba umanjuje bol i olakšava pritisak na donji deo leđa, utiče na pravilan položaj kičme. Lezite na stomak, ruke su sa strane. Pokušajte da okrenete glavu na jednu i drugu stranu. Vežba se radi od dva do tri minuta osam puta dnevno. Možete obezbediti potporu donjem delu leđa, tako što ćete postaviti jastuk pod stomak.

Oslonite se na laktove

Vežba je posebno dobra za opuštanje i ublažavanje bolova u donjem delu leđa. Lezite na pod na stomak, pa se oslonite na laktove, ramena neka budu u ispravnom položaju, spuštajte glavu blago prema podu, pa se vratite u početnu poziciju. Vežba se praktikuje od dva do tri minuta osam puta dnevno. Ostanite u istoj poziciji ali nastojte da savijate laktove, kao da radite blage sklekove sa nogama opruženim na podu. Radi se 10 ponavljanja, osam puta dnevno.

Vežbe u stojećem položaju

U slučaju da nismo u mogućnosti da legnemo na pod, vežbe koje otklanjanju bol u leđima možemo raditi i stojeći. Stanite uspravno i dlanove ruku položite na donji deo leđa, kolena su ispravljena. Blago se savijte unazad pa se vratite u početnu poziciju. Uradite 10 ponavljanja osam puta dnevno.

Vežbe istezanja

Ovaj oblik vežbi primenjuje se kada osetimo prve znakove poboljšanja. Vežbe se rade sa ciljem da se poboljša mobilnost pokreta. Lezite na pod na leđa, savijete kolena u širini kukova, stopala su na podu. Blago savijte kolena prema grudima nastojte da donji deo leđa ostane na podu. Ostanite u položaju dve sekunde, vratite se u početnu poziciju. Ova terapeutska vežba primenjuje se četiri puta dnevno u šest ponavljanja.

Vežbe na stolici

Ove vežbe su osmišljenje sa ciljem da se poboljša savitljivost kičmenog stuba. Ona je jedna verzija prethodne vežbe. Sedite na ivicu stolice. Savijajte se blago unapred, dok dlanovima ne dodirnete pod između nogu, zadržite položaj dve sekunde, vratite se na početni položaj. Ponovite vežbu šest puta, četiri puta dnevno. Zahtevnija vrsta ove vežbe radi se iz stojećeg položaja, savijajte se napred, kolena su ispružena, nastojte da dlanovima dodirnete pod.

McKenzie metoda je jedan od tretmana bola u leđima. Neke vežbe se rade uz asistenciju terapeuta, a pojedine samostalno. Ukoliko primetite da neka od navedenih vežbi uzrokuje dodatni bol, prestanite s vežbama i posavetujte se sa lekarom specijalistom.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo