Naslovna / Zdravlje

Implantat kičmene moždine omogućava paraplegičarima da ponovo hodaju, potvrdili naučnici

Priredio/la: I. V. |17:00 - 14. 02. 2022.

Najnovija dostugnuća švajcarskih stručnjaka potvršuju da neki oblici povrede kičmene moždine više nisu nepovratni

implantat kičmene moždine Neki oblici povrede kičmene moždine više nisu nepovratni Foto: Shutterstock

Implantat kičmene moždine omogućava paraplegičarima da ponovo hodaju, saopštili su švajcarski naučnici nakon slučaja tri mušakarca, paralizovana usled teških povreda kičmene moždine zadobijenih vožnjom motora. Sva tri muškarca izgubila su motoričke funkcije trupa i nogu zbog potpunih povreda kičmene moždine. Naime, povređeni muškarci mogli su ponovo da hodaju, nekoliko dana nakon što su dobili implantat kičmene moždine, koji stimuliše mišiće trupa i nogu, a za koji naučnici smatraju da bi mogao imati široku primenu kao komercijalni proizvod. Njihovo dostignuće objavljeno je u Nature Medicine.

Implantat kičmene moždine omogućio pacijnetima da stoje, hodaju, plivaju…

Neuronaučnik Gregoire Courtine sa Swiss Federal Institute of Technology (EPFL) u Lozani i neurohirurg Joceline Bloch iz Lausanne University Hospital vodili su naučni tim koji je  kontrolisao ove slučajeve. U četvorosatnoj operaciji, lekari su pričvrstili elektrode, koje šalju sinhronizovane električne signale imitirajući signale koji inače prolaze kroz kičmenu moždinu kako bi donjim udovima dostavili instrukcije mozga. Naučnici su implantirali uređaje sa 16 elektroda, u epiduralni prostor na kičmi muškaraca, između pršljenova i membrane kičmene moždine. Elektrode primaju električnu struju od pejsmejkera ​​ugrađenih pod kožom stomaka, a koji se bežično kontrolišu pomoću tablet računara. Ovi impulsi pacijentu omogućavaju da stoji, hoda i čak da obavlja složenije aktivnosti, kao što su vožnja specijalnog bicikla i plivanje. 

Neki oblici povrede kičmene moždine više nisu nepovratni

Glavna ideja, koja proizlazi iz ovog rada, je da neki oblici povrede kičmene moždine više nisu nepovratni. U najnovijem ispitivanju, elektrode i njihovi dugački kablovi napravljeni su posebno za test, uzimajući u obzir povrede svakog pacijenta.

– Do sada su sve ove vrste implantata ponovo koristile elektrode prvobitno dizajnirane za lečenje bola. Dizajniranje po prvi put specifične tehnologije za ovu novu upotrebu omogućava nam da bolje sinhronizujemo stimulaciju sa samim pokretom, imitirajući stvarne signale, koje mozak šalje tokom hodanja, na primer – objasnio je dr Gregoire Courtine.

Implantat kičmene moždine stimulisao i trbušne i leđne mišiće

Ovom prilikom naučnici su uspeli da stimulišu ne samo kičmene neurone zadužene za kretanje nogu, već i one koji regulišu trbušne i donje leđne mišiće. Pacijenti su mogli da ustanu ubrzo nakon operacije. Bilo je potrebno mnogo treninga kako bi usavršili svoje pokrete, ali nakon četiri ili pet meseci Michel Roccati iz Italije, jedan od pacijenata, mogao je da izađe u šetnju na ulicu i popije piće stojeći u baru. Sada koristi hodalicu koja mu omogućava da kontroliše intenzitet i tempo električnih impulsa.

Švajcarski tim je ovim eksperimentalnim sistemom lečio 9 osoba, a dr Courtine je rekao da se njegov tim nada da će započeti klinička ispitivanja sa više pacijenata 2023. godine, delom kroz Onward Medical, kompaniju koju je osnovao sa dr Blochom kako bi komercijalizovao tehnologiju u budućnosti. Sledeći cilj istraživačkog tima, kako je najavljeno, je da kontroliše elektrode pomoću mobilnog telefona. 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo