Naslovna / Zdravlje

Na to da bubrezi ne rade dobro ukazuju i neki znaci koje sa njima ne povezujemo

Priredio/la: Ma.R.|14:30 - 23. 07. 2022.

Grčevi u mišićima, hroničan umor ali i zadah iz usta, takođe mogu da ukažu na bubrežne bolesti

bubrezi ne rade dobro Da naši bubrezi ne rade dobro, često poručuju neki simptomi koji na prvi pogled nisu tipično vezani za ovaj organ Foto: Shutterstock

Bubrezi ne rade dobro i njihova funkcija se remeti iz više razloga. Ponekad na to upozoravaju simptomi koji su svima poznati, poput promena u režimu mokrenja, krvi u urinu, podočnjaka… Ipak, to mogu da budu i neki drugi znaci za koje često „na prvu loptu“ ne pretpostavljamo da imaju ikakve veze sa radom bubrega.

Kada bubrezi ne rade dobro, hronično smo umorni

Bubrezi filtriraju otpadne materije iz krvi i šalju ih u mokraću. Kada dođe do nekog poremećaja rada, toksini mogu da se nakupe i ostanu u telu. Jedna od uobičajenih pojava u tom slučaju je umor. Moguće je da se čovek oseća iscrpljeno, slabo ili ima problema sa koncentracijom.

Bubrezi inače luče supstance koje „naređuju“ našem telu da proizvodi crvena krvna zrnca. Ako ih imamo manje, krv ne može da isporuči dovoljno kiseonika mišićima i mozgu.

Slip apneja i bubrezi

Studije pokazuju moguću vezu između apneje u snu i hronične bolesti bubrega (CKD). Ova bolest vremenom oštećuje organe i može dovesti do otkazivanja bubrega.

Apneja u snu može delimično da povredi bubrege sprečavajući telo da dobije dovoljno kiseonika, usled prekida u diasnju. Ovde postoji i uzajamna uzročno – posledična veza, budući da hronična bolest bubrega može da izazove apneju u snu „sužavanjem“ grla ili, recimo, nagomilavanjem toksina.

I svrab kože može da poruči da bubrezi nisu u maksimalnoj funkciji

Ako bubrezi ne mogu da isperu i izbace toksine, oni se nakupljaju u krvi. To takođe može da izazove osip ili da izazove osećaj svraba po celom telu. Vremenom, bubrezi možda neće moći da izbalansiraju adekvatno minerale i hranljive materije, što se, pored ostalog, reflektuje i na kožu.

Grčevi u mišićima

Grčevi u nogama ali i na drugim mestima, odnosno u ostalim mišićima tela, takođe mogu biti znak loše funkcije bubrega. Neravnoteža u nivou natrijuma, kalcijuma, kalijuma ili drugih elektrolita odražava se negativno na našu nervno – mišićnu strukturu.

Anemija i kratak dah

Kada imamo neku bolest bubrega, organi ne proizvode dovoljno hormona koji se zove eritropoetin. Zadužen je za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. Bez dovoljne količine, možemo da budemo skloni anemiji, što za posledicu daje i kratak dah.

Drugi uzrok problema sa disanjem i kratkog daha je nakupljanje tečnosti. Ponekad, ležanje može da izazove osećaj davljenja.

Problemi sa bubrezima izazivaju i nevolje sa funkcijom mozga

Kada bubrezi ne filtriraju sav otpad iz tela, nagomilani toksini mogu da utiču na mozak. Anemija takođe može da blokira mozak usld nedovoljno kiseonika, koji mu je potreban. Moguće je da će doći do vrtoglavice i problema sa koncentracijom ili pamćenjem. Možemo postati toliko konfuzni da ćemo imati problema i sa sasvim jednostavnim zadacima.

Gubitak apetita

Bolest bubrega može da prouzrokuje mučninu ili povraćanje, kao i da uznemiri stomak. Često se kao rezultat javljaju problemi sa apetitom, što vodi i gubitku težine.

Loš zadah kao posledica uremije

Kada bubrezi ne mogu da filtriraju otpad, često dolazi do uremije. Ona kao simptom može da promeni normalan miris iz usta u neprijatan zadah, koji možemo da osećamo i kao metalni.

Edemi (otoci) na raznim delovima tela

Kada bubrezi ne mogu dobro da kanališu natrijum, tečnost se nakuplja u našem telu. To može dovesti do natečenih ruku, stopala, gležnjeva, nogu ili natečenog lica.

Otok ćete možda najčešće osetiti otok na nogama, u stopalima ili na gležnjevima. Neki proteini u urinu mogu da izazovu podočnjake, što su i najčešći otoci na glavi, odnosno, licu. Edeme neki ljudi povezuju prvenstveno sa visokim pritiskom i kardiovaskularnim problemima.

Penasti, smeđi ili krvavi urin

Penasta mokraća može da bude znak viška proteina koji se zove albumin. Menja se i boja urina u smeđu, ili veoma bledu.

Loša funkcija bubrega takođe ponekad dovodi i do proditanja krvi u bešiku. Krv u urinu može biti izazvana i kamenjem u bubregu, tumorima ili infekcijom.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Marija Lekic
16:25, 23. 07. 2022.
Odgovori

Ja imam otok ispod očiju dok.kazu alergija pijem tablete i ništa malo se povuče pa opet

miladin
9:53, 24. 07. 2022.
Odgovori

Zbog bubrega sam na HD ali i yo je sastavni deo xivota,zato na vreme se lecite….!

Suada
15:15, 24. 07. 2022.
Odgovori

Meni godinama slabo rade bubrezi,uvijek kamencici svake druge godine …napadi,slabo mokrenje,visak tecnosti u tijelu,jedva se kreces zbog tezine iako nisi debeo,osjecaj odvratan…

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo