Naslovna / Zdravlje

Zašto nam stomak krči „iz čista mira“

Priredio/la: Ma.R.|11:00 - 28. 07. 2022.

Doktori ponekad kreću od mlečnih proizvoda kao razloga poremećaja rada i kretanja creva, ali krčanje može da bude i sastavni deo „akustike“ abdomena

stomak krči Često osetimo da nam stomak krči kada smo gladni ali i kada smo jeli – radi se o normalnom procesu peristaltike creva i impulsa iz mozga Foto: Shutterstock

Stomak krči, čujemo ga, iz njega dopiru čudni, često ponekad i previše bučni zvuci kada za to nema nekog konkretnog razloga. Naše telo inače proizvodi različite zvuke: zglobovi puckaju, pluća nam šište, kada imamo gasove i nadimanje takođe se proizvodi zvuk… Šta je sa stomakom koji krči ako smo dovoljno jeli, a ipak nam se „javlja“?

Zašto stomak uopšte krči?

– Pacijenti se često interesuju zašto im stomak krči. Taj osećaj nije samo neprijatan, već, ako se javlja često, čoveka može da uznemiri. Pored neprijatnih situacija koje može da izazove u socijalnom okruženju, ponekad je i najava nekog većeg problema, iako se u najvećem broju slučajeva radi o stvarima koje nisu opasne – kaže dr Ben Levy, gastroenterolog sa Medicinskog univerziteta u Čikagu.

Stomak krči i kada smo siti, posle jela

Kada čujemo zvukove, odnosno krčanje u stomaku nakon što smo završili obrok, radi se o aktivnosti peristaltike. Za nju su odgovorni glatki mišići koji se kontrahuju i potiskuju (guraju) hranu iz tankog u debelo crevo. Medicinski izraz za ove zvukove je borborigmus.

– Evo jednog slikovitog poređenja. Ako razmišljamo o svom stomaku kao o mašini za pranje veša, hrana i tečnost se mešaju zajedno sa vazduhom koji udišemo dok jedemo. Hrana, tečnost i vazduh prolaze kroz digestivni trakt, a zvuk klokotanja ili češće krčanja je kombinacija ovih faktora. Treba znati da i stres takođe može da izazove zvukove kada stomak krči, bez obzira da li ste upravo jeli ili ne – navodi dr Levy.

Faktor gladi kada creva krče

Zašto nam, recimo, kada uđemo u piceriju i osetimo miris svežeg, pečenog testa, stomak krči? To se dešava zato što je naš mozak rekao našem stomaku da oslobodi hormon koji stimuliše apetit, nazvan grelin. On je takođe zaslužan i za to što se creva i stomak stežu. Zvukovi koje čujemo kao krčanje su, u stvari, kretanje tih organa. Možda to možemo da zamislimo i kao glad koju možemo da „čujemo“.

Hrana koja pravi da creva i stomak krče, kao i neke specifične situacije

A šta ako nismo gladni, jeli smo, a opet čujemo krčanje? Neke namirnice kao što su grašak, sočivo, kupus, brokoli, karfiol i kelj, neki ljudi teško vare. One mogu da budu razlog ovakvih zvukova i izmenjenog, odnosno usporenog rada creva. Hrana sa veštačkim zaslađivačima takođe može biti teška za varenje. Ako niste sigurni da li se problemi dešavaju uvek kada konzumirate ovakvu hranu, vodite evidenciju, to vašem lekaru može biti veoma korisno pri uzimanju anamneze.

Ponekad doktori kreću od mlečnih proizvoda kao mogućeg razloga, a to potvrđuje i dr Levy. Netolerancija na laktozu ili nemogućnost varenja laktoze, šećera u mleku, veoma je česta.

Uz to, creva često krče noću. Ukoliko vaš poslednji obrok nije imao dovoljno proteina da biste se duže osećali sito, stomak će praviti buku. Isto će se desiti i ako ste imali obilan obrok pre spavanja, posebno ako je bio bogat masnoćama ili sadržao veću količinu alkohola.

Krčanje uglavnom nije razlog za brigu

Stomačna „buka“ je normalan deo osećaja gladi, konzumiranja hrane i varenja. Ako je sve što se dešava samo zvuk krčanja, nema razloga za brigu. Međutim, ako su uz krčanje prisutni i bol, nadimanje ili promene u procesu varenja kao što su dijareja ili zatvor, obavezno se javite lekaru.

– Kada voda prolazi kroz cevi, čujemo se. Ista stvar se dešava i u našem stomaku. To je jedan vid akustike abdomena. Većina zvukova iz creva je potpuno bezopasna. Ali, ako su u pitanju kombinovani simptomi, nemojte ih nikako zanemariti – upzorava dr Ben Levy.

Kako sprečiti naprijatne zvuke iz stomaka

  • prošetajte posle jela
  • sprečite ili minimizirajte stres; odvojite vreme da se opustite, odredite prioritete i recite „ne“ kada tako osećate
  • imajte više manjih obroka ili redovne užine
  • unosite dovoljno tečnosti, prvenstveno vode tokom dana
  • pijte vodu na slamčicu
  • izbegavajte hranu koja stvara višak gasova, uključujući gazirana pića i veštačke šećere
  • jedite sporije
  • držite usta zatvorena kada žvaćete
  • prestanite sa pušenjem duvana
  • nemojte piti previše vode u toku vežbanja.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo