Naslovna / Zdravlje

Kako se utvrđuje da je neko doživeo toplotni udar

Priredio/la: I. V. |17:00 - 23. 07. 2022.

Određeni testovi pokazaće da li je došlo do oštećenja mozga ili vitalnih organa usled toplotnog udara, a osoba koja čeka hitnu pomoć ne bi smela ništa da pije, podsećaju lekari

toplotni udar Određeni testovi pokazaće da li je došlo do oštećenja mozga ili vitalnih organa Foto; Shutterstock

Toplotni udar ispoljava simptome koji su očigledni za lekare, ali laboratorijski testovi ipak mogu sa sigurnošću da potvrde dijagnozu, isključe druge uzroke simptoma i procene oštećenje organa. Od posebne važnosti je tretman toplotnog udara, koji se fokusira na hlađenje tela i spuštanje temperature na normalnu kako bi se sprečilo ili smanjilo oštećenje mozga i vitalnih organa.

Toplotni udar dijagnostikuje se testovima

Testovi kojima se utvrđuje da je neko doživeo toplotni udar su:

  • Merenje rektalne temperature kako bi se proverila temperatura tela. Rektalna temperatura je najtačniji način određivanja osnovne telesne temperature i tačnija je od temperature merene u ustima ili na čelu.
  • Test krvi za proveru natrijuma ili kalijuma u ​​krvi i sadržaja gasova u krvi kako bi se videlo da li je došlo do oštećenja centralnog nervnog sistema.
  • Test urina kako bi se proverila boja urina, jer je obično tamniji ako je u pitanju stanje povezano sa toplotom, a radi se i kako bi se proverila funkcija bubrega, na koju može da utiče toplotni udar.
  • Testovi mišićne funkcije za proveru ozbiljnog oštećenja mišićnog tkiva (rabdomioliza).
  • Rendgen i drugi testovi snimanja za proveru oštećenja unutrašnjih organa.

Koje tretmane lekari sprovode ako neko doživi toplotni udar?

Tretman toplotnog udara fokusira se na hlađenje tela i dovođenje temperature na normalnu kako bi se sprečilo ili smanjilo oštećenje mozga i vitalnih organa u organizmu. U tom slučaju lekar može da preduzme sledeće korake:

  • Potapanje u hladnu vodu. Kupka sa hladnom vodom se pokazala kao najefikasniji način za brzo snižavanje telesne temperature. Što brže možete da se potopite u hladnu vodu, manji je rizik od smrti i oštećenja organa.
  • Tehnike hlađenja isparavanjem. Ako potapanje u hladnu vodu nije moguće, zdravstveni radnici mogu da pokušaju da snize telesnu temperaturu metodom isparavanja. Telo se prska hladnom vodom dok se topli vazduh raspršuje iznad vas, uzrokujući da voda isparava i hladi kožu.
  • Prekrivanje tela ledom i ćebadima za hlađenje. Drugi metod je da se umotate u posebno ćebe za hlađenje i nanesete ledene obloge na prepone, vrat, leđa i pazuhe kako biste snizili temperaturu.
  • Uzimanje lekova za zaustavljanje groznice. Ako tretmani za snižavanje telesne temperature izazivaju drhtavicu, lekar može da vam da lek za relaksaciju mišića, kao što je benzodiazepin. Drhtanje povećava telesnu temperaturu, čineći tretman manje efikasnim.

Kućni tretmani koji pomažu u slučaju toplotnog udara ili prvih simptoma

Kućni tretman nije dovoljan ako je neko doživeo toplotni udar, upozoravaju lekari. Ako imate znakove ili simptome toplotnog udara, potražite hitnu medicinsku pomoć. Drugi bi trebalo da preduzmu korake da ohlade osobu koja ima udar dok se čeka hitna pomoć. Osoba kojoj je potreban hitan medicinski tretman, ne sme, na primer, da pije tečnost dok čeka hitnu pomoć. Ako primetite znake bolesti izazvane toplotom, probajte da snizite telesnu temperaturu i sprečite da stanje napreduje do toplotnog udara. U manjoj opasnosti od toplote, kao što su toplotni grčevi ili toplotna iscrpljenost, sledeći koraci mogu da snize telesnu temperaturu:

  • Smestite se u hlad ili klimatizovani prostor. Ako kod kuće nemate klima uređaj, idite negde gde se prostor hladi, kao što je tržni centar, bioskop ili javna biblioteka.
  • Ohladite se vlažnim čaršafima i ventilatorom. Ako ste sa nekim ko ima simptome povezane sa toplotom, rashladite osobu pokrivajući je vlažnim platnom ili prskanjem hladnom vodom.
  • Usmerite vazduh ventilatoru na osobu koja se ne oseća dobro.
  • Idite pod hladan tuš. Ako ste na otvorenom i niste blizu nekog skloništa, ulazak u potok ili rinjak, na primer, i hlađenje tela hladnom vodom, može da pomogne da se smanji  temperatura.
  • Pijte puno tečnosti. Takođe, s obzirom na to da se znojenjem gubi so, so i vodu možete nadoknaditi nekim sportskim napitcima.
  • Nemojte da pijete slatka, previše zašećerena ili alkoholna pića kako biste se rehidrirali. Ova pića mogu da ometaju sposobnost tela da kontroliše temperaturu. Takođe, veoma hladna pića mogu da izazovu grčeve u stomaku.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo