Naslovna / Zdravlje

9 razloga zbog kojih se može javiti mišićna slabost i manjak snage

Priredio/la: I. V. |15:00 - 28. 07. 2022.

Ako neko razvije upornu, neprestanu slabost mišića bez očiglednog uzroka ili normalnog objašnjenja, to može da bude znak neke bolesti ili zdravstvenog stanja

mišićna slabost Mišićna slabost često se postovećuje sa umorom ili bolom, ali to uopšte nije isto stanje Foto: Shutterstock

Mišićna slabost često se poistovećuje sa umorom ili bolom, ali to uopšte nije isto stanje, ističu stručnjaci. Slabost mišića dešava se kada ni pod punim naporom ne proizvode  normalnu mišićnu kontrakciju ili kretanje. Sigurno ste doživeli one trenutke kada ne znate da li je teže ustati sa stolice popeti se uz stepenice ili otvoriti teglu krastavčića… Mnogo je razloga koji mogu da dovedu do toga da mišići izgube snagu i čovek se oseća slabim. Ponekad se to dogodi iznenada, ali, verovatnije je da će slabost mišića uticati na svakog od nas, malo po malo, tokom vremena.

Mišićna slabost javlja se zbog 9 najčešćih razloga

1. Starost – Normalno je da čovek izgubi nešto mišićne mase i postane slabiji s godinama. Lekari ovo stanje nazivaju sarkopenija i verovatno je nećete primetiti mnogo pre 60. ili 70. godine života. Sarkopenija takođe može da dođi sa drugim zdravstvenim stanjima koja čoveka čine neaktivnim. Ako lekar posumnja na sarkopeniju, može uraditi test tako što će videti koliko brzo možete da hodate.

2. Lekovi utiču na mišiće – Neki lekovi mogu da oslabe mišiće, a pre svih, kortikosteroidi  poput prednizona i statina za snižavanje holesterola. Ako se osećate slabo a ne znate zašto, pitajte svog lekara ili farmaceuta da li bi to mogao da bude neželjeni efekat bilo kog leka koji uzimate.

3. Prehlada ili grip – Ako imate jaku prehladu ili grip to može da izazove umor i slabost.  Simptomi gripa mogu da traju i do nekoliko nedelja ali trebalo bi da nestanu kada se oporavite.  Neki virusi mogu da inficiraju sam mišić i izazovu slabost, što se neće desiti ako je čovek inače zdrav.

4. Covid 19 infekcija – Znaci covid 19 infekcije često su slični simptomima gripa – javlja se kašalj, temperatura i umor. Ali, covid 19 takođe može da izazove simptome u drugim delovima tela, kao što je slabost mišića. Ako zbog teške forme covid 19 infekcije ili bilo koje druge bolesti morate da ležite u krevetu kod kuće ili u bolnici danima ili nedeljama, mišići će takođe brzo izgubiti snagu i javiće se mišićna slabost. Fizikalna terapija ili vežbe koje možete da radite kod kuće pomoći će vam da povratite snagu.

5. Povreda mišića – Ako ste podigli nešto preteško ili vaš rad podrazumeva neprestano ponavljanje određenih pokreta tela, uzrok mišićne slabosti može da bude naprezanje mišića. Ukoliko stanje nije tako dramatično preporučuje se praćenje jednostavnog pristupa kod kuće, koji može da pomogne da se povreda zaleči:

  • Odmorajte se
  • Stavljajte led
  • Stavljajte kompresije
  • Podizanje, na primer, noge koja boli.

6. Multipla skleroza – Slabost mišića može da bude znak ozbiljnog zdravstvenog stanja poput multiple skleroze (MS). Kod ove bolesti imuni sistem napada zaštitni sloj, koji okružuje nervna vlakna. To dovodi do prekida komunikacije između mozga i drugih delova tela. Znaci i simptomi MS se veoma razlikuju od osobe do osobe, ali često podrazumevaju utrnulost ili slabost jedne ili obe ruke i noge.

7. Moždani udarAko mišići naglo oslabe, razlog može da bude moždani udar. Većinu vremena, slabost mišića povezana sa moždanim udarom utiče na jednu stranu tela, a ne na drugu. Takođe može da se primeti:

  • Vrtoglavica
  • Zamagljen vid
  • Problemi sa hodanjem ili pričanjem
  • Gubitak ravnoteže i/ili koordinacije
  • Konfuzija
  • Glavobolja-

8. Druga stanja koja izazivaju slabost mišića – Mnoga druga zdravstvena stanja mogu da budu povezana sa slabošću mišića, a najčešće su to:

  • Poremećaj spavanja
  • Poremećaj funkcije štitne žlezde
  • Sindrom hroničnog umora
  • Dermatomiozitis, polimiozitis i druge miopatije
  • Mijastenija gravis
  • Otkazivanje srca
  • Dijabetes.

9. Trudnoća – Postoji mnogo reakcija organizma na trudnoću, na primer, ali slabost mišća generalno nije jedan od njih. Ako ste u drugom stanju i imate dijagnostikovan mijastenija gravis (retko neuromišćno oboljenje, koje se manifestuje promenljivom slabošću i zamorom različitih skeletnih mišća), trudnoća bi mogla da ga pogorša.  Trudnice uvek treba da prijave lekaru da osećaju slabost mišića koju ne umeju da objasne, jer, iako retko, to može biti znak zdravstvenog problema kao što je Guillain-Barreov sindrom.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo